Nemzetközi foci

„Kiábrándító kérdés” – Harry Kane szerint tovább kell lépni a magyarok elleni 0-4 után

Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images
Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

A magyar labdarúgó-válogatott minden várakozást felülmúlva 4-0-ra verte Wolverhamptonban Angliát. Az Aranycsapat 1953-as sikere óta nem győztünk a szigetországban és még soha senkitől nem kaptak ki úgy az angolok otthon legalább négy góllal, hogy ők ne találtak volna be.

Kapcsolódó
Így szólt a Himnusz a diadalmas angol-magyar után
Zengett a wolverhamptoni Molineux Stadion.

A hazai drukkerek a meccs előtt a magyar himnuszt fütyülték ki, a lefújás után viszont már saját csapatukat és annak szövetségi kapitányát, Gareth Southgate-t. Mindezt szűk egy évvel azután, hogy csak tizenegyesekkel veszítette el Anglia az Olaszország elleni Európa-bajnoki döntőt a Wembley-ben.

Közvetlenül a lefújás után a csapatkapitány, Harry Kane úgy értékelt a Channel 4-nak, hogy az első félidőben szerinte megvoltak a helyzeteik, de ahogy a mostani Nemzetek Ligája-sorozatban, ezúttal sem tudták azokat kihasználni. Aztán jött a térfélcsere.

A második félidő teljesen elfogadhatatlan, főleg, ahogy a második gólt bekaptuk. De már rég nem kaptunk ki ennyire, úgyhogy nem kell pánikolni. Az elmúlt négy-öt évben a védelmünk volt a sikereink titka, de ezt az estét most el kell felejteni. Helyette emeljük fel a fejünket és lépjünk tovább. A világbajnokságra készülünk, az mindennél fontosabb

mondta a Tottenham és az angol válogatott csatára, akinek volt egy keresztlécről levágódó fejese a meccsen. Hozzátette még, hogy a vereség miatt ne felejtse el senki, honnan hova jutottak, hogy világbajnoki elődöntőt és Eb-döntőt is játszhattak nemrég.

A Channel 4 és aztán a BBC is arról faggatta Kane-t, hogy kiáll-e a szövetségi kapitány mellett, akit eddig is rengeteg kritika ért az angol válogatott defenzívebb felfogása miatt, ráadásul a júniusi négy Nemzetek Ligája-meccsén összesen szerzett egy gólt (azt is tizenegyesből), a megszerzett két pontjával jelenleg pedig csoportutolsó, azaz kiesőhelyen áll.

Elég kiábrándító ez a kérdés. Megértem, hogy csalódott mindenki, de a futball mindig is szolgáltatott meglepetéseket. Érdemes lenne a nagy képet nézni. Márpedig Gareth-nek óriási szerepe van az angol csapat átalakulásában, ő az elmúlt ötven év egyik legsikeresebb kapitánya. Most kell higgadtnak maradni és tanulni ebből a mérkőzésből

érvelt Harry Kane.

Kapcsolódó
Marco Rossi: Ez számomra is hihetetlen
A magyarok olasz kapitánya álmában sem számított az angliai diadalra.

Mivel az angol-magyar meccsel egy időben a németek is átgázoltak az olasz válogatotton, így négy fordulót követően Magyarország vezeti a csoportot Németország, Olaszország és Anglia előtt.

Az A divíziós szerepléssel járó legfontosabb előny, hogy elég jó esélyt kínál az Eb-pótselejtezős részvételre, ha a magyar válogatott jövőre lemaradna a kijutást jelentő első két helyről a hagyományos selejtezősorozatban. A pótselejtező 12 csapatos mezőnye ugyanis a Nemzetek Ligája alapján alakul ki: alapvetően az A, B és C divízió négy-négy csoportgyőztese alkotná, de ha valamelyik első helyezett kvalifikálja magát a selejtezősorozatból, akkor az adott osztály következő legmagasabban rangsorolt együttesére száll a jog. Ez azt jelenti, hogy az élvonalnak négy pótselejtezős helye van, márpedig legutóbb az A divízióból kizárólag Izland nem jutott ki egyenes ágon az Eb-re, így akkor a szigetországiak csoportutolsóként is pótselejtezőt játszhattak, aztán éppen a magyarok ütötték el őket az Eb-részvételtől. Ha az élvonal 16 csapatából legalább 12 kijut a hagyományos selejtezősorozatból az Eb-re, akkor a maradék négy lemaradó együttes mindenképpen pótselejtezős lesz. A pótkvalifikációban aztán három ágon egymeccses elődöntőt és döntőt rendeznek a részvételért.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik