Nemzetközi foci

Félistenként fogadták, negatív főhős lett belőle

Jonathan Moscrop/Getty Images
Jonathan Moscrop/Getty Images

Giovanni van Bronckhorst, a Glasgow Rangers vezetőedzője a Frankfurt elleni Európa Liga-döntő 117. percében döntött úgy, hogy – már a tizenegyesekre gondolva – Kemar Roofe-ot és Aaron Ramsey-t is a pályára küldi. Nem volt ebben semmi meglepő, az utóbbi években egyre többször lépik meg ezt az edzők, bár sok példát látunk arra, amikor nem működik, elég csak megemlíteni a tavalyi Európa-bajnoki döntőt, amikor Marcus Rahsfordot és Jadon Sanchót is „hidegen” cserélte be Gareth Southgate az olaszok elleni szétlövésre, és mindketten hibáztak, Anglia pedig hazai pályán elbukta az aranycsatát.

Kapcsolódó
Összevarrt fejjel posztolt a boldog frankfurti középpályás
Sebastian Rode már az Európa Liga-döntő 5. percében fejsérülést szenvedett.

Van Bronckhorst jól számolt, valóban 1-1-gyel ért véget a mérkőzés, igaz, ehhez az is kellett, hogy Kevin Trapp még a hajrában bemutatott egy nagy bravúrt Ryan Kent lövésénél. Van Bronckhorst húzása aztán félig bejött, Roofe ugyanis értékesítette a rá bízott büntetőt, igaz, azzal már az életben maradásért küzdött a Rangers, Trapp ugyanis egy körrel korábban védte Ramsey kísérletét. Mivel a walesi középpályás tizenegyese maradt ki egyedül, a Frankfurt játékosai emelhették magasba a trófeát, a klub pedig 42 év után nyert ismét nemzetközi kupát. A skót sztárcsapat továbbra is vár az újabb európai sikerre, eddig mindössze egyszer, 1972-ben tudott aranyat nyerni, akkor a KEK-ben ért a csúcsra.

Ezzel együtt kell élnie az élete hátralévő részében

– mondta ki a kemény igazságot a BBC-nek a korábban a Chelsea-ben és az Evertonban is futballozó, 28-szoros skót válogatott középpályás, Pat Nevin.

A tizenegyespárbaj:

Ez a nyilatkozat tökéletesen visszaadja, hogy bár csak pár percet töltött a pályán, Aaron Ramsey így is meghatározó szereplője volt a sevillai EL-döntőnek. Más kérdés, hogy a futballistenek ezúttal a negatív főhős szerepét osztotta rá ezen az estén.

A 31 éves Ramsey még januárban, kölcsönben érkezett Glasgow-ba a Juventustól, mindenki nagy reményeket fűzött a megszerzéséhez. A klublegenda, Ally McCoist egyenesen azt mondta, a középpályás a legnagyobb igazolás Paul Gascoigne 1995-ös megszerzése óta. Bár sokan gondolkodtak hasonlóan, Ramsey karrierje mondhatni kisiklott az elmúlt években. Ugyan a 2013-14-es szezonban berobbant az Arsenalban, az angolokkal pedig nyert összesen öt trófeát (közte három FA Kupát), valamint EL-döntőt is vívhatott, egy ideje már csak a walesi válogatottban nyújtott maradandót.

Erről leginkább a Juventus szurkolói tudnának mesélni, akik nagyon örültek neki, amikor a játékos ingyen megérkezett 2019-ben, csakhogy rengeteget volt sérült és maximum csak felvillanásai voltak abban a két és fél évben, amit Torinóban töltött. 70 meccs jutott neki eddig a Juventusban, ezeken mindössze hat gólt szerzett.

Az ősszel csak három olasz bajnoki jutott neki, ezután ültették fel egy Skóciába tartó repülőgépre, a Juve-szurkolók a távozásakor legalább annyira boldogok voltak, mint az érkezésekor.

Ismét sérülésekkel bajlódott, így négy hónap alatt mindössze kilenc mérkőzésen kezdett a Rangersben, amelyben a tavasszal összesen tizenháromszor lépett pályára – két gól és két gólpassz fűződik a nevéhez. Nem a képességeinek, hanem a fizikai állapotnak szól, hogy egy olyan mérkőzésen, mint a Frankfurt elleni döntő, csak csere.

Mindezek ismeretében elég rizikós húzás volt Van Bronckhorsttól a beállítása, bár a holland azt emelte ki utólag, minden edzőnek szüksége van olyan játékosokra, akik elvállalják a lövést ilyen helyzetben.

Aaron természetesen nagyon csalódott. Ugyanakkor vállalkozott a lövésre, ami aztán vagy bemegy, vagy kimarad. Balszerencsénkre ő most kihagyta

– mondta a Rangers edzője.

Kapcsolódó
„Ha nyersz, arra örökké emlékszel, ha veszítesz, az nagyon fáj”
A frankfurti edző, Oliver Glasner nem lepődött meg az EL-győzelmen, Giovanni van Bronckhorst nagyon csalódott.

Túl sokáig nem nyalogathatja a sebeit a skót csapat, a hétvégén ugyanis hazai kupadöntőt vív a Hearts ellen, az egyetlen trófeát húzhatja be a Rangers a bajnoki és az EL-ezüst után. Könnyen lehet, hogy a több játékost is fizikailag is idegileg is kifacsaró EL-döntő után Giovanni van Broenckhorstnak több poszton is frissítenie kell, így akár még Aaron Ramsey is a kezdőben kaphat helyet.

Anno az Arsenalban két FA Kupa-döntőben is győztes gólt szerzett, bizonyította már, hogy képes eldönteni a legfontosabb találkozókat. Csak lehet pár percnél többre van szüksége ehhez.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik