Nemzetközi foci

Nemzetközi balhé lett belőle, hogy a PSG játékosa nem hajlandó szivárványos mezt hordani

ANP via Getty Images
ANP via Getty Images

Nem volt hajlandó pályára lépni Idrissa Gueye a Paris Saint-Germainben, hogy elkerülje a szivárványos mez viselését.

A PSG szombaton nyert 4-0-ra a Montpellier ellen és Mauricio Pochettino vezetőedző csak annyit mondott a szenegáli középpályás kapcsán, hogy személyes okokból hagyta ki a meccset. A BBC beszámolója szerint azonban azért hagyta ki a találkozót, mert az LGBTQ+ jogokért kiálló szívárványos mezt nem akarta hordani.

Annyit mindenképpen érdemes tudni az ügyben, hogy Szenegálban törvénytelen dolognak számít a homoszexualitás, sőt öt év börtönbüntetés jár érte.

Gueye egyébként korábban sem vett részt a Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia elleni nap támogatásában. A Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) azonban elvárta volna a részvételét, ezért hivatalos állásfoglalást és bocsánatkérést vár a középpályástól. Eközben Macky Sall, Szenegál elnöke kiállt Gueye mellett és azt mondta, tiszteletben kell tartani a futballista muszlim hitét, Matar Ba sportminiszter szerint pedig az egész nemzet a PSG játékosa mögött áll.

Válogatottbeli csapattársai, Cheikhou Kouyate és Ismaila Sarr is támogatta Gueyét a közösségi médiában. Előbbi Instagram-oldalára posztolt egy képet kettejükről azzal a címmel, hogy „igazi férfiak“. Kouyate aztán törölte a képet, de az internet nem felejt.

Sarr, a Watford szélsője szintén egy képet tett közzé szenegáli csapattársával, de visszafogottabb volt a témában, mert csak annyit írt, 100%.

Kouyatéval azt ígérte a Crystal Palace vezetőedzője, Patrick Vieira, hogy zárt ajtók mögött megbeszélik majd az ügyet, míg Sarr kapcsán a Watford közölte, hogy elhivatott az egyenlőség és sokszínűség kérdésében, így minden alkalmazottjának felajánlja majd a támogatását és oktatását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik