Nemzetközi foci

Le kell játszani minden idők legértelmetlenebb brazil-argentin focimeccsét

NELSON ALMEIDA / AFP
NELSON ALMEIDA / AFP

Le kell játszani a brazil és az argentin labdarúgó-válogatott egymás elleni világbajnoki selejtezőjét, amely szeptember 5-én, pár perccel a kezdés után félbeszakadt. A nemzetközi sportági szövetség (FIFA) hétfőn erősítette meg ezt, miután a fellebbviteli testülete elutasította mindkét fél beadványát, írja az MTI.

Kapcsolódó
Messi: Miért kellett elkezdeni a meccset, ha öt perc után leállították?
Az egyik legjobban várt meccs egészen bizarr módon szakadt félbe.

A Sao Pauló-i találkozón alig telt el pár perc, amikor a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség illetékesei a pályára vonultak, mivel az argentinok keretében négy, a kezdőcsapatában pedig három olyan játékos volt, akinek Angliából érkezve karanténkötelezettsége lett volna. Hírek szerint Emiliano Buendí, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero beutazásakor nem jelezte, hogy 14 napon belül megfordult a szigetországban, ami automatikusan karanténkötelezettséget vont volna maga után.

Az argentin csapat levonult a pályáról, a mérkőzés folyatása sokáig kérdéses volt, a felek egyeztettek, de nem sikerült konszenzusra jutniuk. A találkozó venezuelai játékvezetője végül hivatalosan is félbeszakította a jóformán el sem kezdődött mérkőzést, a dél-amerikai szövetség pedig megküldte a történtekről szóló beszámolóját a FIFA-nak.

A nemzetközi szövetség februárban úgy döntött, hogy pótolni kell a mérkőzést, a négy érintett futballista játékjogát pedig felfüggeszti a találkozóra. A két szövetség különböző szabálytalanságok miatt pénzbüntetést kapott, majd mindkét szervezet jelezte, hogy fellebbez.

A FIFA illetékes testülete fenntartotta a korábbi határozatot, mely szerint a mérkőzést le kell játszani, illetve érvényben maradt az összecsapás elmaradásáért kiszabott 50-50 ezer svájci frankos bírság is. Ugyanakkor a további pénzbüntetéseket – amelyeket azért kapott a két szövetség, mert nem tett meg mindent a rend és a biztonság fenntartásáért – csökkentette a fellebbviteli bizottság: a brazil szövetségnek 550 ezer svájci frank helyett 250 ezret, az argentinnak pedig 200 ezer helyett 100 ezret kell még fizetnie.

Közben a brazil és az argentin válogatott is kiharcolta a katari vb-n való részvétel jogát, ráadásul a pótolt mérkőzésnek már csak azért sem lesz tétje, mert a brazil válogatott mindenképpen első, az argentin pedig második marad a hivatalos sorrendben.

Előbbi 45 pontot szerzett 17 mérkőzésen, utóbbi 39-et, a dél-amerikai selejtezősorozatot március végén harmadikként záró Uruguay pedig 28-at.

A világbajnokság november 21-étől december 18-áig tart. Brazília a G csoportban Szerbiával, Svájccal és Kamerunnal mérkőzik meg, Argentína pedig a C-ben Szaúd-Arábiával, Mexikóval és Lengyelországgal.

Olvasói sztorik