Élő Nemzetközi foci

Sima kettős győzelem helyett City-bukás: BL-döntős a Real Madrid

JAVIER SORIANO / AFP
JAVIER SORIANO / AFP
Hiába vezetett Mahrez góljával a 90. percben, és állt továbbjutásra kettős győzelemmel a Manchester City, a Real Madrid cserecsatára, Rodrygo egy perc alatt megfordította az állást, a hosszabbításban pedig már csak Benzema volt eredményes, BL-döntőbe lőve ezzel a spanyolokat.

Három hete egyszer már kihúzta Madridban gól nélküli döntetlennel a Manchester City, az angolok akkor az Atlético vendégeként játszottak 0-0-t, és az továbbjutást ért.

Kapcsolódó
Meccs előtt élesztették újra a Nottingham védőjének édesapját
Steve Cook gratulált az ellenfélnek és megköszönte a helyi mentősök munkáját.

Az egygólos különbség a Real elleni elődöntőn is megvolt, hiszen a manchesteri odavágón 4-3-ra nyertek a hazaiak, abból a meccsből kiindulva kevesen hitték, hogy a visszavágón megúszhatja kapott gól nélkül.

Az egy hete felforgatott védelem azonban mostanra stabilizálódott: Walker és Cancelo is visszatérhetett, így nyugodtabban lehetett tervezni.

A védekezéssel nem is volt gond, az első félidőben Benzema és Vinícius is csak a kapu mögötti szurkolókat ijesztgette – a hazaiak hatszor próbálkoztak, de a kaput nem találták el. Bezzeg az angolok: hatból négyszer is Courtois-nak kellett hárítania.

A második félidőt turbófokozatban kezdte a Real, Vinícius a középkezdés után tíz másodperccel már helyzetbe került, de elhibázta a lehetőséget. Csakúgy, mint Modric, aki egy visszagurított labdát lövés helyett inkább felpörgetett magának… A másik oldalon Gabriel Jesus lövését Courtois védte.

Ancelotti úgy érezte, támadóbb játékra van szükség, Kroos helyett jött Rodrygo, válaszul a másik oldalon De Bruyne helyére Gündogan állt be. És miközben azon morfondíroztunk, hogy a belga támadó középpályás levitele nem túl veszélyes-e, megszerezte a vezetést a City: Bernardo Silva labdáját Mahrez verte be a rövidbe – oda, ahol Courtois állt (0-1).

Mindkét edző csereberélni kezdett, de Ancelotti kezében volt nagyobb ász: Rodrygo ugyanis elképesztő hajrát produkált. A 90. percben Benzema középre kanalazását lőtte a hálóba, egy perc múlva Carvajal beadását terelte a léc alá – 2-1, hosszabbítás!

Döbbenet, de a 95. percben már 3-1 volt az állás, Benzema kiharcolt és belőtt egy tizenegyest.

Az a csapat, amely (a játékperceket tekintve) öt perccel korábban még simán kiesésre állt, már a döntőn gondolkodhatott.

A ráadás első felének végén Foden és Fernandinho is szépíthetett volna, de sikerült, ennél nagyobb helyzete pedig már nem akadt a vendégeknek.

A Real Madrid a semmiből visszahozta a meccset, és végül megérdemelten győzött 3-1-re, hogy összesítésben 6-5-tel bejusson a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Liverpool vár rá.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó

Real Madrid (spanyol) – Manchester City (angol) 3-1 (0-0, 2-1, 3-1)
v.: Daniele Orsato (olasz)
Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Nacho, F. Mendy – Kroos (Rodrygo, 68.), Casemiro (Marco Asensio, 75.), Modric (Camavinga, 75.)– F. Valverde, Benzema (Dani Ceballos, 104.), Vinícius Júnior
Manchester City: Ederson – Walker (Zincsenko, 72.), Rúben Dias, Laporte, Joao Cancelo – De Bruyne (Gündogan, 72.), Rodri (Sterling, 99.), Bernardo Silva – Mahrez (Fernandinho, 85.), Gabriel Jesus (Grealish, 78.), Foden.
gól: Rodrygo (90., 91.), Benzema (95., 11-esből), illetve Mahrez (73.)
Összesítésben: 6-5

Carvajal sárgája

Walker ápolását követően Carvajal kapott sárgát, amiért alaposan megrúgta De Bruyne-t

Hol a lövés?

Kisebb futóverseny alakult ki: előbb De Bruyne ugratta ki zseniálisan Fodent, majd a másik oldalon Benzema is ezt tette Viníciusszal, de lövésig egyik oldalon sem jutottak a felek.

Kár volt felpörgetni

Modric lábában ott volt a vezető gól, a visszagurított labdát azonban érthetetlen módon nem lőtte, hanem felpörgette magának….

Folytatódik, de hogyan!!??

Tíz másodperc kellett, egy középkezdés után Vinícius került ziccerbe, de közelről elhibázta az ordító helyzetet.

Nincs gól, pihenjünk!

De Bruyne még elbikázott el a labdát, de a két perc hosszabbítás sem hozott érdemi változást, a félidőben 0-0 – egyelőre továbbjutásra áll a Manchester City.

Foden gondolt egyet

Végre egy váratlan és szép mozdulat: Foden mellel maga elé tette a labdát, majd 18 méterről kapura szúrta, Courtois nagyot védett.

Vinícius túl könnyen esett

Vinícius kaphatott volna nagy labdát, de Walker szorításában elesett a futóversenyben, a játékvezető szerint túlságosan is könnyen…

Újra az ég a cél

Valami megmagyarázhatatlan erő lakozik a kapu fölött, mert ezúttal Vinícius került helyzetbe, de ő is az égbe lőtte a labdát.

Megkínálta

De Bruyne 21 méteres bombáját Courtois védte.

Benzema másodszor

Benzema ezúttal lábbal próbálkozott, de Valverde beadását ugyanúgy a léc fölé bikázta.

Dupla sárga

Kicsit elszabadult a pokol, a dulakodás vége az lett, hogy Modric és Laporte is sárga lapot kapott.

Még nincs gól :)

Egy hete ilyenkor már vezetett a City, most négy percet kellett várni az első helyzetecskére, de Benzema fejese magasan a léc fölé szállt.

Elkezdődött

Nézzük, mire lesz képes a két csapat egymással!

Két madridi változás

Két helyen változtatott Carlo Ancelotti is a manchesteri kezdő tizenegyhez képest, ezúttal Alaba és Rodrygo csak a kispadon kapott helyet, helyettük a meggyógyult Casemiro és Nacho kezd.

Nagy manchesteri visszatérők

Egy hete a ManCity még mondhatta, hogy a három bekapott gól a felforgatott védelemnek is betudható volt. Az odavágón ugyanis Kyle Walker és Joao Cancelo is hiányzott, míg a kényszerből jobbhátvédet játszó John Stonest már az első félidőben le kellett cserélni sérülés miatt.

A mostani helyzet sokkal jobb, Pep Guardiola ugyanis Walkerre és Cancelóra is számíthat, előbbi a jobb, utóbbi a bal szélen kap helyet a védelemben.

Harmadszor

A két csapatnak ez a harmadik egymás elleni párharca a legrangosabb európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában, 2016-ban ugyancsak az elődöntőben találkoztak, Manchesterben gól nélküli döntetlen született az első felvonáson, majd a visszavágón egy öngóllal a madridiak jutottak a fináléba. 2020-ban a nyolcaddöntőben a City kettős győzelemmel lépett tovább, mindkét találkozón 2-1-es győzelmet aratott.

Sikerül-e hetedszer?

A 13-szoros győztes Real Madrid a tavalyi döntős Manchester Cityt fogadja a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján.

A BL történetében eddig csupán hatszor fordult elő, hogy egy csapat azt követően bejutott a döntőbe, hogy elveszítette az elődöntős párharc első felvonását: a Liverpoolnak kétszer (2006-07, 2018-19), az Ajaxnak (1995-96), a Juventusnak (2002-03), a Milannak (2006-07) és a Tottenhamnek (2018-19) pedig egy-egy alkalommal sikerült ez a bravúr.

A Real korábban nyolc olyan BEK/BL-elődöntőből nem jutott tovább, amikor a párharc első mérkőzését elvesztette.

Olvasói sztorik