Élő Nemzetközi foci

Sokkolták a Liverpoolt, a második félidőben így is összehozta a BL-döntőt

David Ramos/Getty Images
David Ramos/Getty Images

A Villarreal hősies játékkal 2-0-ra nyerte a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágójának első 45 percet, térfélcsere után azonban három gólt kapott és kiesett.

Unai Emery nem változtatott a taktikáján, csak az összetételen, Chukwueze és Danjuma került ki, hogy Moreno és Dia bekerüljön a kezdőbe. A 2026-ig szerződést hosszabbító Jürgen Klopp is két helyen nyúlt bele az első mérkőzéshez képest a kezdőbe, Henderson helyén Keita, míg Díaz helyén Jota kezd.

Az első pillanattól látszott, hogy teljesen más lesz a második mérkőzés, mint a liverpooli, mert a Villarreal játékosai elképesztő intenzitással támadták le ellenfeleiket. Boulaye Dia villámgyorsan betalált Capoue okos legurításából, a nyomás pedig folyamatosan nőtt a Liverpoolon. A vendégeket sokkolta az ellenfél játéka, rengeteg labdát elszórtak az angolok, a középpálya átjáróházz ávált, idegesen, bizonytalanul játszottak. Egy tizenegyest még megúszott Klopp csapata, de a második bekapott gólt nem, Coquelinről lemaradt Alexander-Arnold egy beadásnál, aki köszönte szépen a rövid fölsőbe fejelt az ötös sarkáról.

Térfélcsere után teljesen más lett a meccs, egyrészt a szünetben becserélt Luis Díaz nagy lendülettel szállt be, másrészt a Villarreal is védekezőbb felfogásban lépett pályára. A 61. percig így is tartották a 2-2-es állást a párharcban, de Fabinho ritmusváltása megzavarta a spanyolokat, a tizenhatoson belül visszakapta a labdáját és Rulli lábai között gólt lőtt. Így megint a hazaiaknak kellett volna betalálniuk, de a rohanásból a Liverpool profitált, a több helyzetet is elpuskázó Díaz közvetlen közelről fejelt egyenlítő gólt.

Ha ez nem lett volna elég, a Villarreal nagy letámadása is visszafelé sült el, Keita gyors indításánál Sadio Mané megelőzte Rullit, kicselezte Foyth-ot és az üres kapuba gurított. A hajrára teljesen szétesett a Villarreal, még több gólt is kaphatott volna, Capoue pedig még ki is állíttatta magát.

A végeredmény 3-2 lett, a spanyol csapat csak 45 percig tudta hozni az űrfocit. Így is történelmi csúcsot ért el az elődöntőig meneteléssel. A Liverpool viszont 2018 és 2019 után újra döntős.

Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó

Villarreal – Liverpool 2-3 (2-0)

Villarreal: Rulli – Foyth, Albiol (Aurier – 79.), Torres, Estupinan (Trigueros – 79.) – Parejo, Capoue, Coquelin (Pedraza – 68.), Lo Celso – Dia (Alcacer – 79.), Moreno (Chukwueze – 68.)

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson (Cimikasz – 79.) – Keita (Henderson – 79.), Fabinho (Milner – 84.), Thiago (Jones – 79.) – Szalah, Mané, Jota (Díaz – 46.)

Gólszerző: Dia (4.), Coquelin (41.) ill. Fabinho (61.), Díaz (67.), Mané (75.)

Sárga lap: Capoue (63.), Lo Celso (81.), Torres (85.) ill. Alexander-Arnold (77.)

Piros lap: Capoue

45 per űrfoci kevés volt, döntőbe jutott a Liverpool

Az első pillanattól látszott, hogy teljesen más lesz a második mérkőzés, mint a liverpooli, mert a Villarreal játékosai elképesztő intenzitással támadták le ellenfeleiket. Boudaye Dia villámgyorsan betalált Capoue okos legurításából, a nyomás pedig folyamatosan nőtt a Liverpoolon. Egy tizenegyest még megúszott Klopp csapata, de a második bekapott gólt nem, Coquelinről lemaradt Alexander-Arnold egy beadásnál, aki köszönte szépen a rövid fölsőbe fejelt az ötös sarkáról.

Térfélcsere után teljesen más lett a meccs, egyrészt a szünetben becserélt Luis Díaz nagy lendülettel szállt be, másrészt a Villarreal is védekezőbb felfogásban lépett pályára. A 61. percig így is tartották a 2-2-es állást a párharcban, de Fabinho ritmusváltása megzavarta a spanyolokat, a tizenhatoson belül visszakapta a labdáját és Rulli lábai között gólt lőtt. Így megint a hazaiaknak kellett volna betalálniuk, de a rohanásból a Liverpool profitált, a több helyzetet is elpuskázó Díaz közvetlen közelről fejelt egyenlítő gólt.

Ha ez nem lett volna elég, a Villarreal nagy letámadása is visszafelé sült el, Keita gyors indításánál Sadio Mané megelőzte Rullit, kicselezte Foyth-ot és az üres kapuba gurított. A hajrára teljesen szétesett a Villarreal, még több gólt is kaphatott volna, Capoue pedig még ki is állíttatta magát.

Már szórakozik a Liverpool

Négyen mehettek kettő ellen, Szalah viszont elönzőzte az akciót. Ebben simán benne volt a negyedik gól esélye. Ebben is, mert nem az első eset volt.

Nem kérdés, szétestek a spanyolok

Sorra vezeti a támadásokat a Liverpool és egyre több a fault, Pau Torres is elkaszálta Sadio Manét, majd Capoue is alávágott Jonesnak és mivel már volt neki egy sárga lapja, ezzel ki is állt. A közönség ennek ellenére is megtapsolta a középpályást, nagyot melózott.

Rulli védett hatalmasat!

Kicsit összeomlani látszanak már a hazai védők, a könnyelműségnek majdnem ára lett, de Jones lövését lábbal védeni tudta a kapus.

Itt a harmadik Liverpool-gól, eldőlt a továbbjutás

Ment előre két cserével felturbózva a Villarreal, de ez lett a veszte. Labdaszerzés után Keita egyből indította Manét, aki a saját térfeléről indult, így lesről szó sem lehetett. Kirohant kapujából Rulli, de még pont megelőzte Mané, Foyth becsúszását is kikerülte majd a kapuba gurított. Hárommal vezeti a párharcot a Liverpool, ez a továbbjutás innentől nem lehet kérdéses.

Mégis megvan az egyenlítés!

Luis Díaz kapott újabb tökéletes labdát Trent Alexander-Arnoldtól, amit nehézkesen ugyan, de kapura tudott fejelni. Szegény Rullinak ez is a lábai között ment be, de ilyen közeli, erős fejesnél nem sok esélye volt, inkább az a kérdés, a Villarreal védői merre jártak.

Majdnem jött az egyenlítés is!

Díaz sokadjára verte meg a védőjét egy az egyben a bal oldalon, ezúttal lövésig is eljutott, ám egy blokkoló védő miatt picit elkerülte a kaput a próbálkozása. Szögletből is veszélyeztetett a Pool, Konaté fejelt kevéssel a kapu fölé.

Begyötört egyet a Liverpool, újra továbbjutásra áll

Egészen más felfogásban játszott a Villarreal, több teret kapott a támadásépítésre. Ennek ellenére többször is úgy tűnt, besült az angol csapat támadása, ám Fabinho egy ütemváltással felrázta az akciót. Kisvártatva vissza is kapta a labdát a tizenhatoson belül, ám nem centerezett, hanem Rulli lábai között a kapuba lőtt. Les nem volt, ismét a Liverpoolnál az előny.

Díaz belehalt a szépségbe

Pedig egy góllal többre ment volna. A tizenhatos bal oldalán érkező támadó forintos labdát kapott, a levegőben úszva, félollózva akarta belőni, de a térdével találta el. Gól nincs, sőt a Villarreal jöhetett kirúgással.

Kapufa!

Szabadrúgáshoz jutott a Liverpool, mindenki beadást várt, de végül Alexander-Arnold jó távolról tűzte kapura a labdát. Megpattant Coquelin térdén a labda, Rulli fölött áthullott és a felső lécre esett.

Várható volt, a Liverpool kezdeményez

Egyrészt a Villarreal sem biztos, hogy bírná 90 percig ugyanazt az intenzitást produkálni, mint az első félidőben, másrészt már nem is kell, hiszen nem áll kiesésre a csapat. A Liverpool passzjátéka javult is egy kicsit, de azért eszelős nyomásról nem beszélhetünk.

Jürgen Klopp cserélt

A második félidőben Diogo Jota helyett Luis Díaz futott ki a pályára. Posztra cserélt a Liverpool edzője, így a felállás nem változott.

Többet volt a labda a Villarrealnál

Ez nem volt titok a játék képe alapján, sőt nagyobb különbség sem lett volna meglepő. A Liverpool nem találta el a kaput 45+2 percig, a Villarreal pedig csak négyszer próbált gólt lőni, de abból gól is lett, amelyik lövés kaput talált.

Vajon össze tudja-e szedni Klopp a csapatát?

Merthogy véget ért az első félidő. A Villarreal betartotta ígéretét és elhozta a poklot a Liverpoolnak. Boudaye Dia már a negyedik percben betalált, az egész pályát bejátszották a sárgamezesek. A vendégek idegesen, bizonytalanul próbáltak labdát tartani, míg a hazaiak kevés támadást tudtak vezetni, de azok nagyon veszélyesek voltak. A félidő hajrájában aztán úgy tűnt, egy tizenegyestől megfosztották a Villarrealt, de pár perccel később Coquelin fejesével ismét betalált a spanyol csapat. A párharc három félidő után 2-2-re áll, most Kloppon a sor, hogy fordulatot hozzon a meccsbe, különben ki fog kapni a Premier League második helyezettje.

Megpróbált azonnal válaszolni a Liverpool

Nem sikerült. Szalah kapott egy jó indítást, majd Mané fejét kereste, de a szenegáli már nem tudta a kirepüli Rulli mellett a kapu irányába bólintani. A labda Jota elé hullott, aki a blokkba lőtt, de lest jelzett a játékvezető.

Nem kell a tizenegyes, itt az egyenlítés!

Coquelinről maradtak le a védők, aki így minimális nyomás mellett tudott fejelni. Nem a hosszút vette célba, hanem a rövid fölsőt, neki lett igaza. Ezzel 2-0 és egyenlő a párharc állása!

Te jó ég, mit úszott meg a Liverpool!

Sadio Mané olyan pocsék passzal próbálkozott, hogy indította vele a hazai támadókat, Lo Celso kilépett vele, Alisson kivetődve ütközött vele és sokáig reklamálták, hogy miért nem járt a tizenegyes. Erre majdnem ráfázott a Pool.

20:47

Eggyel alacsonyabb fokozatra kapcsoltak a felek, de így is pörög a meccs. A Liverpool nem tudott az ideiglenes labdabirtoklásával mit kezdeni, 5-6 percet követően pedig ismét védekezésre kényszerült elsősorban. Az első félidő egyértelműen a spanyoloké.

Mané meglepően sokat hibázik

A letámadása teljesen ül, viszont a passzai sokszor kerülnek az ellenfél játékosaihoz. Nem uralja a játékot a vendégcsapat, különösen a középpályán súlytalan, amit jól mutat az is, hogy sokszor kihagyják ezt a területet a támadások építésében. Így is összejött egy akció, Diogo Jotát viszont elnyomták a védők, majd Szalah maradt le a labdáról, amire kivetődött Rulli. Nagyon jól játszik a Villarreal, teljesen megfojtotta a vendégek játékát az első 25 percben.

Robertson arccal blokkolt egy fejest!

Diának sikerült a védők mögé kerülnie, majd erősen lőtt az ötös környékére egy labdát. Gerard Moreno szépen emelkedett a fejeléshez, de Robertson arcát találta telibe. Itt most simán egyenlíthetett volna a párharcban. Szorongatnak a hazaiak!

Parejo lőtt kapu mellé

Mindkét kapu előtt adódott egy szabálytalannak tűnő eset, de csak a Pool kapott szabadrúgást és abból sem lett semmi. A túloldalon Van Dijknak kellett kétszer is tisztáznia, egyszer azonban így is eljutott lövő helyzetig a Villarreal, Daniel Parejo viszont kicsivel a bal kapufa mellé lőtt.

Nem omlott össze a Liverpool

Talán kevesebbet is van a labda a spanyol csapatnál. A Liverpool nem parkolta be a buszt a kapuja elé, de a támadásaiban az utolsó cselek, passzok rendre rosszak. A Villarreal csak időnként indít nagy letámadást, azok viszont sokszor labdaszerzéssel zárulnak. Robertson különösen ingatag védekezésben.

Ez gyorsan ment, vezet a Villarreal!

Egy bal szélről élesen keresztbe lőtt labdára tökéletesen érkezett Capoue és a csúnyán lemaradó Robertson mellett mindenkit meglepett azzal, hogy nem a kaput vette célba. Helyette a középen érkező Diához passzolt, aki közvetlen közelről lőtt a hálóba.

Olvasói sztorik