Élő Nemzetközi foci

BL-elődöntő: türelmes volt a Pool, majd bedarálta a Villarrealt

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP
Már az első félidőben is helyzetek sorát dolgozta ki a Liverpool, de akkor még nem tudott gólt szerezni. A második félidőben aztán némi szerencsével sikerült feltörni a Villarreal védelmét, végül 2-0-ra nyert és magabiztos előnybe került Jürgen Klopp csapata a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

Működött a liverpooli meccsterv. Számítani lehetett arra, hogy az angol csapat játszik majd fölényben a Villarreal ellen, Unai Emery csapata azonban kevés igazán nagy lehetőséget engedélyezett ellenfelének. Bár 12 lövéssel próbálkozott a szünetig a Pool, ezek közül Sadio Mané fejese (mellé ment), illetve Thiago távoli lövése jelentették a legnagyobb veszélyt, utóbbinál mondjuk a kapufa segítette ki a vendégeket.

Kapcsolódó
Csúcsfoci a javából: hétgólos meccsen kapott ki a Real Madrid
Elképesztő játékot hozott a spanyol és az angol bajnoki listavezető csatája.

A fordulás után hamar a kapuba talált a Pool, de akkor még lesről. Az 53. percben aztán Jordan Henderson beadása megpattant Estupinan lábán, a labda pedig a kapuba hullott. Szinte azonnal rálőtte a második gólt a házigazda, Mané lépett ki a leshatáron és pöckölte be Mohamed Szalah tökéletes ütemű kiugratása után a labdát a kapuba. Ez volt a szenegáli játékos 14. találata a BL egyenes kieséses szakaszában, amivel beállította Didier Drogba rekordját.

Ezzel tulajdonképpen el is dőlt a meccs, bár a Villarreal próbált kiszabadulni a liverpooli nyomásból, de a hazaiak újabb gólja lett volna kevésbé meglepő. Végül maradt a 2-0, megnyugtató előnyből várhatja a visszavágót a Liverpool.

A sok hibával játszó spanyol csapat támadásépítéseinek „sikerességét” tökéletesen visszaadja, hogy mindössze egy lövése volt a mérkőzésen, az sem talált kaput.

A másik ágon a Manchester City is előnyből várja a Real Madrid elleni visszavágót, ott egy sokáig emlékezetes meccsen alakult ki a 4-3-as végeredmény.

Bajnokok Ligája-elődöntő, 1. mérkőzés

Liverpool – Villarreal 2-0 (0-0)

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold (Gomez, 81.), Konate, Van Dijk, Robertson – Henderson (Keita, 72.), Fabinho, Thiago – Szalah, Mané (Jota, 73.), Diaz (Origi, 81.)

Villarreal: Rulli – Foyth, Albiol, Torres, Estupinan (Trigueros, 72.) – Chukwueze (Dia, 72.), Parejo (Aurier, 72.), Capoue, Coquelin (Pedraza, 57.) – Lo Celso, Danjuma (Alcacer, 86.)

Gólszerző: Estupinan (53. – öngól), Mané (56.)

Sárga lap: Van Dijk (32.) illetve Estupinan (47.), Lo Celso (62.)

Piros lap:

A szünet után szétszedte a Pool a Villarrealt a BL-elődöntőben

Már az első félidőben is helyzetek sorát dolgozta ki a Liverpool, de akkor még nem tudott gólt szerezni. A második félidőben aztán némi szerencsével sikerült feltörni a Villarreal védelmét, végül 2-0-ra nyert és magabiztos előnybe került Jürgen Klopp csapata a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

A helyzet változatlan

A Liverpool továbbra is veszélyes támadásokat vezet, míg a Villarreal semmilyen nyomást nem tud a hazai kapura helyezni. A szurkolók közben már nagyban ünnepelnek.

A liverpooli türelem egy szétesett Villarrealt eredményezett

Az eddig eltelt 70 perc alapján ki lehet jelenteni, hogy működött a meccsterv: türelmesen növelni a nyomást a mélyen védekező Villarrealon, majd a vezetést megszerzése után rátaposni a gázpedálra. Bár a bekapott gólok után kicsit kijjebb jöttek a vendégek, ezzel még több területe van a Poolnak, érik az a harmadik gól is.

Négy aranyra hajt a Liverpool

Klopp csapata a Ligakupát már megnyerte, most kétgólos előnyben van a BL-elődöntőben, nagy csatát vív a Cityvel a bajnoki címért, és ott van az FA Kupa fináléjában is.

Nagyon bekezdett a Pool, de csak lesgólig jutott

Volt már szabadrúgása és szöglete is a hazaiaknak, utóbbit követően Fabinho közelről a hálóba is bombázott, de Van Dijk lesről lépett vissza, mielőtt továbbfejelte volna a labdát.

Ilyen még nem volt

Mióta vezetik a vonatkozó statisztikát (2003/2004), a Liverpool próbálkozott a legtöbb kapura lövéssel (12) egy félidőn belül.

Itt a félidő vége, eddig bírja a strapát a Villarreal

Véget ért az első 45 perc, minden bizonnyal Unai Emery lehet boldogabb. A labda alig van a vendégeknél, a passzaik sem pontosak, ugyanakkor az a meccsterv mindenképpen működik, hogy igazán komoly ziccerig egyszer engedték csak a Poolt, Mané viszont a kapu mellé fejelt. Thiago távoli lövése járt a legközelebb a gólhoz, de a kapufa kisegítette a kapust. Folytatás 0-0-ról.

Óriási helyzet, kapufa!

Betömörült a kapu elé a Villarreal, úgyhogy Thiago lopta kicsit a távolságot, majd bő 20 méterről lövésre vállalkozott, Rulli vetődött ugyan, de esélye sem volt védeni, a kapufa a felső saroknál azonban kisegítette. Bitang nagy gól lett volna.

És, ha már Thiago, ajánljuk magunkat:

Kapcsolódó
Thiago: a varázsló, aki mindent megváltoztatott Liverpoolban
Nem ő a legfontosabb és nem ő a legeredményesebb játékos, ám nélküle képtelen volna úgy focizni a Liverpool, ahogyan, és nem lenne ilyen nagy esélye arra, hogy akár négy trófeával zárja a szezont. A rázós kezdet után szenzációs fordulatot vett Thiago és a klub házassága.

Vajon meddig bírja ezt a Villarreal?

A spanyolok nem adnak nagy lehetőségeket a Liverpoolnak, ám sokszor szórják el a labdát, az ezeket követő visszatámadások során viszont már sebezhetőnek tűnnek. Mané megpattanó és kapu mellé hulló lövése, valamint Szalah égbe küldött kapás lövése voltak az elmúlt percek nagyobb lehetőségei. Tizenegy lövésnél járnak már a hazaiak, xG-ben (kalkulálható fólok terén) 0,65-nél járnak.

Állt a játék

Alexander-Arnold rúghatott szabadrúgást, a lövését pedig fejjel blokkolta Pau Torres, aki aztán a gyepre rogyott utána – tényleg rendesen belenézett. Végül folytatni tudta a meccset.

Egy kis matek

Háromezer vendégdrukker érkezett, ez Villarreal lakosságának a hat százaléka. Az összes villarreali beférne egyébként az Anfieldre.

Hogy melyik csapat a Liverpool? Amelyiknél a labda van

A várható mezőnyfölény eddig teljesül, 72-28 a labdabirtoklási arány. Mané iménti fejese mellett Diaz távoli fejese is helyzet volt, mert bár utóbbinál a labda középre ment, Rulli elsőre kiejtette a kezéből, de aztán ő reagált a leggyorsabban, másodjára pedig már megkaparintotta.

Tyű, mi maradt ki

A Villarreal bedobása után szerzett labdát a Pool, majd Mané indította Szalah-t a jobb szélen. Az egyiptomi aztán középre ívelt, ahol Mané érkezett, tökéletesen lépett ki a védők között, teljesen üresen volt, amikor fejelhetett, de a kaput sem találta el. Sokkal-sokkal több volt ebben.

Először jutott át a hazai térfélre a Villarreal

Nem mondhatni, hogy a vendégcsapat nekiesett volna a Liverpoolnak, közel tíz percbe telt átlépni a felező vonalat. Kiharcolt egy szögletet is a Villarreal, igaz, leginkább a liverpooli védők miatt, Fabinhót rúgta telibe a labdával a csapattársa, azt követően pattant ki a pályára. A sarokrúgás nem volt veszélyes.

A vendégkapus már most húzz az időt

Ez vajon mit vetít előre? Nem tudta a Liverpool bent tartani a labdát, Rulli ezután addig húzta a kapuskirúgást, ameddig csak lehet. Mondhatni a sárga határ jobbik oldalán maradt még.

Megy a meccs!

Mindkét csapata a szokásos mezében, pirosban a Liverpool, sárgában a Villarreal. A hazaiak vezethetik az első támadást.

Olvasói sztorik