Nemzetközi foci

Tagadja a FIFA, hogy valaha is javasolta a kétévenkénti vb-rendezést

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 72., dohai kongresszusán Gianni Infantino elnök megnyitójában azt mondta, hogy az általa irányított szervezet nem javasolta a kétévenkénti világbajnokságok megrendezését, amit viszont megvalósíthatónak tart, írta az MTI.

„Egyértelmű, hogy a FIFA nem javasolta a kétévenkénti vb-rendezést. A kongresszus kérte, hogy tanulmány készüljön annak megvalósíthatóságáról, de a FIFA nem javasolt semmit. A tanulmány készítői jutottak arra a következtetésre, hogy mindez életképes lehet, bizonyos hatásokkal és következményekkel” – utalt Infantino arra, hogy tavaly májusban a FIFA 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie forradalmi tervével kapcsolatosan a szakmai tanulmány elkészítéséhez.

Kapcsolódó
Kétéves eltiltással és ázsiai folytatással számol az orosz labdarúgás
Nem lesz olyan európai válogatott és klub, amely kiállna az oroszok ellen.

Az elképzelés azonnal éles ellenkezést váltott ki: bírálta a tervet az európai (UEFA), valamint a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, továbbá az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezéssel kapcsolatban. Az ügyben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is hangot adott aggodalmának.

Kapcsolódó
Játékosokat és a csapatbuszt is megdobálták – a FIFA kivizsgálja Szalahék kiesését
Egy végtelenül kiélezett világbajnoki selejtezőn a szurkolók is főszereplővé váltak.

A FIFA-elnök csütörtökön hozzátette, most a következő szakaszhoz értek, amely az egyeztetések, a viták, majd a kompromisszumok és a megállapodások ideje, beszélni kell a szövetségekkel, a ligákkal és a játékosokkal is. Infantino azt kérte az érintettektől, hogy végül mindenki számára előnyös megállapodás tudjon kialakulni.

Az a legfontosabb ebben a kérdésben, hogy a világ futballját mindenhol ismét napirendre vettük

– hangsúlyozta az elnök, aki azt is bejelentette, hogy harmadszor is pályázik az elnöki tisztségre.

Tavaly szeptemberben a FIFA technikai bizottsága dohai ülését követően jelezte: támogatja, hogy 2026-tól kétévente rendezzenek vb-ket az eddig szokásos négyéves ciklus helyett. A francia Arséne Wenger által vezetett technikai bizottságnak több korábbi klasszis labdarúgó is tagja.

Pénteken, ugyancsak Dohában kerül sor a november 21-én kezdődő katari vb csoportkörének sorsolására.

Olvasói sztorik