Nemzetközi foci

„Kidobtak minket, mint a szemetet” – nem először bünteti a politika a sportolókat

PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

A kilencvenes évek végén lezajlott balkáni háború köszön vissza az orosz-ukrán konfliktusban, nyilatkozta Predrag Mijatovic, 73-szoros jugoszláv válogatott labdarúgó, a Valencia és a Real Madrid egykori csatára.

Kapcsolódó

„Az elmúlt napokban sokat gondolkoztam az 1999-es történéseken, amikor a NATO két és fél hónapig bombázta Belgrádot, Podgoricát és sok más montenegrói várost. Mindenféle konfliktus és háború ellen vagyok, és akadnak dolgok, amelyeket akkor sem értettem, és most sem” – mondta Mijatovic.

Szerinte a sportolókat nem szabadna büntetni semmilyen módon.

Miért kellene a sportolóknak szankciókat elszenvedniük? Miért kell valakit megfosztani a versenyzés lehetőségétől? Mert a politikusok rossz döntéseket hoztak? Miért kell a sportolóknak fizetniük a politikusok hatalmi harcáért?

– tette fel a kérdéseket.

Utalt azokra a büntetésekre, amelyeket az 1990-es évek elején a szerbiai és montenegrói sportolók ellen alkalmaztak.

„A hazámban kialakult konfliktus miatt nem indulhattunk el az 1992-es labdarúgó Európa-bajnokságon. Elmentünk Svédországba, de kidobtak minket, mint a szemetet.”

Visszaidézte az is, amikor a balkáni konfliktus idején meglátogatta a Spanyolországban barátságos mérkőzést játszó horvát labdarúgó-válogatottat.

„1987-ben együtt nyertek ifjúsági világbajnokságot Davor Sukerrel és Robert Prosineckivel, de néhány politikus azt szerette volna, ha nem találkozom velük, illetve hogy áruló vagyok, mert meglátogattam őket” – bosszankodott.

Olvasói sztorik