Nemzetközi foci

A FIFA lesújtana az orosz focira, lemaradhat a vébéről a válogatott

Jure Makovec / AFP
Jure Makovec / AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arra készül, hogy további intézkedésig az Ukrajna elleni háború miatt felfüggeszti az orosz labdarúgó-válogatottat és nem engedi nemzetközi mérkőzéseket játszani, írja a Reuters. A szervezet az európai szövetséggel is egyeztet erről, még hétfőn megtörténhet a hivatalos bejelentés is.

Frissítés - Megtörtént a hivatalos bejelentés
A FIFA és az UEFA is felfüggesztette Oroszországot
Sem a klubcsapatok, sem a válogatottak nem léphetnek pályára a két szervezet mérkőzésein. Oroszország így vélhetően nem lesz ott a katari világbajnokságon. A Bajnokok Ligája közben szakított a Gazprommal.

Lengyelország már korábban jelezte, hogy nem hajlandóak kiállni az oroszok elleni világbajnoki selejtezős mérkőzésen március 24-én, majd több válogatott is csatlakozott hozzájuk. Ha a helyzet addig nem javul és az eltiltás még érvényben lesz, az azt  jelentené, hogy

Oroszország nem juthat ki a katari világbajnokságra.

A FIFA döntése az összes orosz válogatottat érintené, így a női csapatot is, amely már korábban kijutott a nyári Európa-bajnokságra.

Kapcsolódó
A háború miatt kizárhatja Gulácsiék orosz EL-ellenfelét az UEFA
A Szpartak Moszkva az egyetlen orosz csapat, amely még versenyben van.

Korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javasolta azt a nemzetközi szövetségeknek, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat, illetve az UEFA azt tervezi, hogy kizárja az Európa Ligából a Szpartak Moszkvát. Az európai kupamezőnyben egyedül talpon maradt orosz csapat a három magyart is foglalkoztató RB Leipziggel játszana.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik