Nemzetközi foci

Képtelen kilábalni az Ajax a szexuális botrányokból

Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Két hete megrengette a holland futballéletet az Ajaxnál kitört botrány, amikor kiderült, hogy a korábbi 86-szoros válogatott szélső, a sportigazgató Marc Overmars szexuális tartalmú üzeneteket és fényképeket küldött női kollégáinak.

Kapcsolódó
Az Ajaxnál kanos tesóként emlegették a péniszfotókat küldözgető klubigazgatót
A szexizmus a klub kultúrájának része, állítja egy női munkatárs.

Overmars ugyan lemondott, de kiderült, messze nem ez volt az első hasonló eset, 2020-ban már szexuális zaklatással vádolták meg a hússzoros válogatott, BL-győztes védőt, a másodedzőként dolgozó Winston Bogarde-ot is.

Kapcsolódó
Kártérítést kap az Ajax agykárosodást szenvedett futballistája
Abdelhak Nouri, 2017-ben, egy Werder Bremen elleni felkészülési meccsen kapott szívrohamot.

A NRC Handelsblad szerint azonban a klub egy külső vizsgálat lefolytatása után arra a következtetésre jutott, hogy ez magánügy volt, és nem köthető össze az Ajaxszal.

Bogarde esetéről a klubot hivatalosan 2020 októberében értesítették, amikor a váddal előálló nő (aki nem az Ajaxnál dolgozott, de pozíciója miatt kapcsolatba került Bogarde-dal) írásbeli panasszal élt a súlyosan törvénysértő magatartás miatt.

A nő ügyvédje és az Ajax közötti egyeztetést követően 2020 végén egy független ügynökséget kértek fel, hogy vizsgálja meg az esetet, és adjon tanácsot a lehetséges szankciókra vonatkozóan. A nyomozás csaknem hat hónapig tartott, a több száz WhatsApp-üzenetet, videót és fényképet át kellett nézni.

A vizsgálatot végző cég arra a következtetésre jutott, hogy

Bogarde kevés tisztelettel és idővel verbálisan agresszív módon viselkedett áldozatával, akit egy klinikai pszichológus később poszttraumás stressz zavarával diagnosztizált.

Az ügy ráadásul Overmars felügyelete alá került a klubon belül, hiszen sportigazgatóként ő volt felelős a futballcsapat alkalmazottjaiért…

A klub azt szerette volna megtudni, hogy Bogarde viselkedése mennyire kapcsolatos a munkájával vagy magánügyként kellett rá tekinteni. A vezetés végül utóbbi következtetésre jutott.

Az NRC Handelsblad azt írta, ez a hozzáállás ellentétben áll az Ajax által a külvilág felé mutatott értékekkel, azzal, hogy a klubot képviselőknek példamutató életet kell élniük és úgy is kell viselkedniük.

Edwin van der Sar, az Ajax vezérigazgatója február 13-án még úgy nyilatkozott, az Overmars-ügy egyedi, és nem kíván semmilyen más hipotetikus kérdésekre válaszolni. Bogarde hétfőn bejelentette, hogy nem válaszol semmilyen kérdésre.

Olvasói sztorik