Nemzetközi foci

Az Ajaxnál kanos tesóként emlegették a péniszfotókat küldözgető klubigazgatót

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP
A hétvégén robbant a bomba a holland labdarúgásban, miután kiderült, a korábbi 86-szoros válogatott szélső, az Ajax sportigazgatója, Marc Overmars szexuális tartalmú üzeneteket küldött női kollégáinak. A sportvezető hétfőn lemondott, de az ügy hullámai egyelőre nem csitultak el.

Ki tudja, mikor bukott volna ki az ügy, ha egy másik eset nem bukkan elő. Márpedig ez történt, miután a Voice of Holland című zenei tehetségkutató-műsor kapcsán több személlyel kapcsolatban szexuális visszaélés és erőszak gyanúja merült fel.

Kapcsolódó
Szexuális tartalmú üzenetek miatt bukott meg az Ajax legendája
A női kollégákat bombázta. Ő is belátta, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan.

Emiatt Edwin van der Sar, az Ajax vezérigazgatója e-mailt küldött a klub alkalmazottjainak, amelyben felhívta minden munkavállaló figyelmét, hogy az amszterdamiaknál is van két bizalmi kapcsolattartó, akikhez akár anonim módon is fordulhatnak a panaszaikkal.

Kapcsolódó

Azt nem sejthette, hogy éppen egykori csapattársa, barátja és beosztottja akad fenn.

„Zavarban vagyok. Sajnos nem vettem észre, hogy ezzel átlépem a határt, de az elmúlt napokban világossá vált számomra. Elnézést kérek. Az biztos, hogy valakinek, aki az én pozíciómban van, ez a viselkedés elfogadhatatlan. Most már én is látom, de késő” – mondta Overmars, amikor bejelentette lemondását.

A sportvezető 2012 óta vezette az Ajaxot, a klub nagyrészt neki köszönheti az újjáéledését, azt, hogy ismét tényezővé vált Európában.

Nem sokkal ezután a Het Parool napilap arról írt, hogy Overmars nem csupán verbálisan zaklatta az alkalmazottakat,

de a péniszéről készített fotókat is küldözgetett.

Ráadásul a képek felismerhető helyen, a klubház mosdóiban készültek, ahogy az a csempékből kiderült mindenki számára.

A korábbi Ajax-, Barcelona- és Arsenal-játékost az Ajax-alkalmazottak régóta „kanos tesóként” emlegették.

„Ha nőként ott dolgozol, akkor vastag bőrrel kell rendelkezned. Ha ez nincs meg, minden és mindenki ellened fordulhat. Ez egy hatalmi kötelék, aki nem fogadja el, nagyon hamar távozik” – árulta el az Ajax egyik meg nem nevezett alkalmazottja.

Egy másik úgy fogalmazott:

A szexizmus a klub kultúrájának része.

A holland sajtó szerint Overmarst büntetőjogi felelősségre vonják, kérdés, hogy a karrierje menthetetlenül tönkrement-e. A 48 éves sportvezetőt Európa egyik legjobb sportigazgatójaként tartották számon, sok nagy klub szerette volna megszerezni.

Legutóbb a Newcastle United tett neki ajánlatot, nem is akármilyet: a pletykák szerint a szaúdi tulajdonosok azt mondták, amit kér, azt megadják neki. Ő azonban kitartott az Ajax mellett.

Hogy azért, mert már tudta, mi fenyegeti, és hamarosan kirobban a botrány vagy a klubhűség miatt, azt nehéz megmondani.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik