Nemzetközi foci

Amikor a tizenegyesek se akarnak dönteni: 12 páros után nyertek szuperkupát

Gil Gomes / AGIF / AGIF via AFP
Gil Gomes / AGIF / AGIF via AFP

Az Atletico Mineiro nyerte meg a brazil Szuperkupát, miután vasárnap egy maratoni büntetőpárbajban legyőzte a Flamengót.

Kapcsolódó

A 2021-ben második bajnoki címét nyerő Mineiro szerzett vezetést az első félidőben, a fordulás után azonban a bajnoki ezüstérmes Flamengo játszott jobban és a 64. percig fordított. Hulk 11 perccel később egyenlített, az állás pedig a lefújásig, majd a hosszabbításban sem változott.

Jöhetett a tizenegyespárbaj, de az öt-öt kijelölt rúgó egyike sem hibázott, így aztán hirtelen halálban dőlt el a kupa sorsa. Ez meglepően hosszúra nyúlt, mert csak a 12. pár döntötte el a kupa sorsát: Hulk berúgta a büntetőt, míg Vitinha elhibázta.

Az Atletico Mineiro tavaly a bajnoki címet és a Brazil Kupát is Cuca edző irányításával nyerte meg, de a Szuperkupát már új edzővel, az argentin Antonio Ricardo Mohameddel játszotta a csapat. Mivel mindkét címet egy csapat nyerte, a bajnokság második helyén záró Flamengo volt az ellenfél.

Brazíliában nincs nagy hagyománya a szuperkupáknak, csak 1990-ben vezették be és 1992-ben meg is szüntették. A brazil szövetség 2019-ben döntött úgy, hogy feléleszti a sorozatot, összesen csupán a hatodik döntő volt a vasárnapi. További érdekesség, hogy a Flamengo négy Szuperkupa-meccset is játszott már, ebből kettőt nyert meg, így az egyetlen csapat, amely többszörös győztes. Az Atletico Mineiro 2014-ben nyert Brazil Kupát, ha akkor is lett volna szuperkupa, akkor játszott volna először, ám ez a dicsőség a 2022-es csapaté lett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik