Nemzetközi foci

Afrika Kupa: a vészkapusként beugró játékos hirtelen elfelejtette, hogy kézzel is védhet

Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Voltak már eddig is furcsaságok az Afrika Kupán, és a Kamerun – Comore-szigetek nyolcaddöntőn ismét szokatlan dolog történt: a Comore-szigetek két kapusa is koronavírusos lett, az első számú pedig vállsérülést szenvedett, így az eredetileg balhátvéd Chaker Alhadhur állt be a kapuba.

Kapcsolódó
Fejetlenség, elbukott Algéria, tündérmesék – erről szólt az Afrika Kupa csoportköre
A 2022-es Afrika Kupa első köre dadogó játékot, káoszt, számos meglepetést és a címvédő Algéria kiesését hozta. A mezőny most lett igazán érdekes.

A kiscsapat amúgy is szerény esélyeit tovább rontotta, hogy a hetedik percben kiállítás miatt elvesztette Nadjim Abdout, Kamerun pedig az első kaput eltaláló lövésből megszerezte a vezetést Karl Toko Ekambi révén.

A vészkapus Alhadhurnak voltak bravúros megmozdulásai, egy ízben például dupla védést mutatott be, bár mindkét lövés kicsit olyannak tűnt, mintha kameruniak ellazázták volna, mondván, nem rendes kapus áll a gólvonalon, ami persze nem kisebbíti Alhadhur érdemeit.

A francia Ajaccióban légióskodó, 27 éves játékosnak összesen négy védése volt, ezek közül háromszor 16-oson belüli próbálkozást hárított. Volt 28 passza is a meccsen, és ötször indította pontos hosszú labdával a társakat.

A második kameruni gólnál azért kijött, hogy Alhadhur nem a megszokott szerepében van, Vincent Aboubakar tartott a kapu felé a labdával, a kapusok ilyenkor gyakran a karjukat kitárva próbálnak úgy tenni, mintha az egész kaput ki akarnák tölteni, de Alhadhurból a védőreflex jött elő, és a háta mögé dugta a kezeit, mintha attól félne, csak nehogy eltalálják.

Aboubakar belőtte a ziccert, Comore-szigetek pedig 2-1-es vereséggel búcsúzott a tornától, de a sok nehézsége ellenére hősiesen helytállt.

Olvasói sztorik