Nemzetközi foci

Hatalmas botránnyal rajtolt az Afrika Kupa

Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A házigazda kameruni válogatott 2-1-re nyert Burkina Faso ellen az Afrika Kupa nyitómérkőzésén. A találkozón a vendégek kerültek előnybe, de a kameruniak Vincent Aboubakar két értékesített büntetőjével még a szünet előtt fordítottak, majd megőrizték előnyüket.

Kapcsolódó
Ilyen fordítást is régen látott a Serie A, őrült meccsen nyert a Juventus
A 70. percben még az AS Roma vezetett két góllal.

A meccs után azonban a Burkina Faso Labdarúgó Szövetség jelezte, hivatalos panaszt nyújtott be az afrikai szövetséghez (CAF), miután a válogatott öt játékos nélkül volt kénytelen kiállni, akiknél a koronavírusteszt pozitív lett.

Bertrand Traore szövetségi kapitány botránynak nevezte az esetet, miszerint péntek reggel egy orvosi csapat jelent meg a szállodában, hogy tesztelje a keretet, de igazolni egyikük nem tudta magát.

A csapatvezetés kapcsolatba lépett a CAF embereivel, és kiderült, nem a szövetség küldte őket, ezért nem voltunk hajlandóak elvégezni a vizsgálatot. Este 10 órakor érkezett egy másik csapat, valószínűleg a CAF emberei, a tesztek öt esetet szűrtek ki, így Edmond Tapsoba, Oula Abass Traore, Soumaila Outtara, Saidou Simpore és Aboubacar Dango nem léphetett pályára Kamerun ellen.

A Burkina Fasó-i szövetségnek alaposa oka vannak arra, hogy kétségbe vonja a teszteredmények megbízhatóságát

– írta hivatalos panaszában Lazare Bansse elnök, hozzátéve, súlyos anomáliákat vél felfedezni az érkezés időpontját illetően, hiszen a játékosokat álmukból ébresztették fel.

„Mindazonáltal a nyilvánvaló gyanú ellenére a CAF iránti tiszteletből elfogadtuk a mintavételt, de ez a helyzet veszélyezteti a sportegyenlőséget” – tette hozzá.

Bansse felszólította az afrikai szövetséget, hogy a teszteket egy független laboratóriumban is végezzék el a csapatorvosok részvételével, de a kérése süket fülekre talált.

Afrika Kupa, A csoport, 1. forduló

Kamerun-Burkina Faso 2-1 (2-1)
gól: Aboubakar (40., 45+3. – mindkettőt 11-esből), illetve Sangaré (24.)

 

Zöld-foki Köztársaság – Etiópia 1-0 (1-0)
gól: Tavares (45+1.)

Olvasói sztorik