Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nemzetközi foci sport

Hatalmas botránnyal rajtolt az Afrika Kupa

A házigazda kameruni válogatott 2-1-re nyert Burkina Faso ellen az Afrika Kupa nyitómérkőzésén. A találkozón a vendégek kerültek előnybe, de a kameruniak Vincent Aboubakar két értékesített büntetőjével még a szünet előtt fordítottak, majd megőrizték előnyüket.

Kapcsolódó
Ilyen fordítást is régen látott a Serie A, őrült meccsen nyert a Juventus
A 70. percben még az AS Roma vezetett két góllal.

A meccs után azonban a Burkina Faso Labdarúgó Szövetség jelezte, hivatalos panaszt nyújtott be az afrikai szövetséghez (CAF), miután a válogatott öt játékos nélkül volt kénytelen kiállni, akiknél a koronavírusteszt pozitív lett.

Bertrand Traore szövetségi kapitány botránynak nevezte az esetet, miszerint péntek reggel egy orvosi csapat jelent meg a szállodában, hogy tesztelje a keretet, de igazolni egyikük nem tudta magát.

A csapatvezetés kapcsolatba lépett a CAF embereivel, és kiderült, nem a szövetség küldte őket, ezért nem voltunk hajlandóak elvégezni a vizsgálatot. Este 10 órakor érkezett egy másik csapat, valószínűleg a CAF emberei, a tesztek öt esetet szűrtek ki, így Edmond Tapsoba, Oula Abass Traore, Soumaila Outtara, Saidou Simpore és Aboubacar Dango nem léphetett pályára Kamerun ellen.

A Burkina Fasó-i szövetségnek alaposa oka vannak arra, hogy kétségbe vonja a teszteredmények megbízhatóságát

– írta hivatalos panaszában Lazare Bansse elnök, hozzátéve, súlyos anomáliákat vél felfedezni az érkezés időpontját illetően, hiszen a játékosokat álmukból ébresztették fel.

„Mindazonáltal a nyilvánvaló gyanú ellenére a CAF iránti tiszteletből elfogadtuk a mintavételt, de ez a helyzet veszélyezteti a sportegyenlőséget” – tette hozzá.

Bansse felszólította az afrikai szövetséget, hogy a teszteket egy független laboratóriumban is végezzék el a csapatorvosok részvételével, de a kérése süket fülekre talált.

Afrika Kupa, A csoport, 1. forduló

Kamerun-Burkina Faso 2-1 (2-1)
gól: Aboubakar (40., 45+3. – mindkettőt 11-esből), illetve Sangaré (24.)

 

Zöld-foki Köztársaság – Etiópia 1-0 (1-0)
gól: Tavares (45+1.)

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!