Alexander Vilf / Sputnik / Sputnik via AFP
Nemzetközi foci sport

A komikus öngóllal összejött vb-kijutás után nem bírt a könnyeivel a horvát kapitány

A nagy nyomás alól felszabadulva, könnyeivel küszködve nyilatkozott Zlatko Dalic horvát szövetségi kapitány azt követően, hogy csapata a hazai pályán kicsikart győzelemmel biztosította helyét a jövő évi katari labdarúgó-világbajnokság mezőnyében.

A szurkolók és a média részéről hatalmas volt az elvárás a legutóbbi vb-ezüstérmessel szemben, amelynek a közvetlen kijutása a vasárnapi, spliti mérkőzés utolsó percéig kérdéses volt. A vendég oroszok kétpontos előnnyel érkeztek, vagyis nekik döntetlen is elég lett volna a direkt kvalifikációhoz.

A zuhogó esőben, rendkívül felázott pályán a horvátok az összecsapás nagy részében gyakorlatilag egykapuztak, de a döntő gólt végül is egy orosz játékos, Fjodor Kudrjasov szerezte, aki a 81. percben egy beadást követően a saját kapujába továbbította a labdát.

„Nagy megkönnyebbülés ez, heroikus küzdelem volt, szeretnék köszönetet mondani az összes játékosnak, aki részt vett ebben a selejtezősorozatban” – mondta a szakvezető, aki a szurkolóknak is megköszönte az energiát adó támogatást.

Nem nagyon gyakran fordul elő, hogy sírok, de ez életem egyik legnagyszerűbb győzelme volt

– jelentette ki, majd úgy folytatta, hogy mindegyik mérkőzés szent a számára, de amit ezúttal elértek, az felbecsülhetetlen.

„Most van egy évünk, hogy felkészüljünk és előrelépjünk a katari világbajnokságig” – tette hozzá.

A csapatkapitány Luka Modric, a 2018-as világbajnokság legjobb játékosa szerint, kiérdemelték, hogy szerencséjük legyen, mert végig a kapujuk elé szögezték az oroszokat.

„Nehéz volt, ahogy számítottunk is rá, de nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Szerencsénk volt, amit viszont megérdemeltük, mert nagy nyomás alá helyeztük ellenfelünket. Türelmesek voltunk, és a végéig hittünk benne, hogy elérjük a célunkat”.

Valerij Karpin, az orosz válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, hogy vállalja a felelősséget a vereségért – amely a júliusi kinevezése óta hetedik mérkőzésén az első volt –, ugyanakkor jelezte, hogy maradni szeretne posztján a márciusi pótselejtezőig, melyben az orosz együttes a hat kiemelt egyike lesz. A playoffban 12 válogatott három négycsapatos ágra bontva játszik majd három vb-helyért elődöntős-döntős rendszerben. A sorsolást jövő pénteken tartják.

A korábbi 72-szeres válogatott Karpin a nyáron az év végéig kötelezte el magát.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!