Nemzetközi foci

Véleményes büntető döntött a vb-selejtezőn, azonnal panaszt tett a sértett

Forrnak az indulatok, miután Ghána 1-0-ra legyőzte Dél-Afrikát a világbajnoki selejtezők csoportkörének zárómeccsén.

Az indulatokat nem az eredmény váltotta ki, hanem az egyetlen gól körülménye. Finoman szólva is véleményesnek tűnik ugyanis az a büntető, amit a hazai csapat javára megítéltek, amikor a 31. percben Daniel Amartey elesett a tizenhatoson belül. Ezt értékesítette André Ayew, amivel pontegyenlőség alakult ki a két csapat közt a G csoportban, ami Ghánának kedvez.

Mivel a dél-afrikaiak szerint nem megfelelő döntés született, a szövetség (SAFA) elnöke, Tebogo Motlanthe rögtön jelezte fellebbezési szándékát. Mivel egy visszavonult játékvezető véleményét kikérve is arra jutott a sportvezető, hogy hiba történt, a FIFA és a CAF (az afrikai szövetség) is megkapta a SAFA újrajátszási kréelmét.

Megloptak minket fényes nappal! Már a meccs előtt tudta mindenki a média munkatársaitól kezdve a ghánai csapatig, hogy kapni fognak egy büntetőt, csak az volt a kérdés, hogy mikor. Amikor befújták a tizenegyest, beigazolódott, amit hallottunk korábban. Panaszt tettünk és a Szenegál elleni esetre hivatkozunk majd

– közölte Motlanthe.

A bizonyos szenegáli eset 2017-es, ekkor ugyanis Joseph Lamptey játékvezetőre érkezett panasz, miután Dél-Afrika 2-1-re győzött. Később kiderült, hogy a bíró szándékosan manipulálta a mérkőzés alakulását, amiért örökre eltiltották sportági tevékenységektől, a mérkőzést pedig újra kellett játszani. Dél-Afrika abban reménykedik, hogy ugyanez lesz a végkimenetel ebben az esetben is.

Az afrikai vb-selejtezők a második szakasz hajrájában tartanak, tíz darab négyfős csoportban zajlanak a küzdelmek és csak a csoportelsők jutnak tovább. A tíz csoportelsőt a harmadik szakaszban párharcokba sorsolják és oda-visszavágón dől el a világbajnoki szereplés, mind az öt párharc nyertese kijut Katarba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik