Nemzetközi foci

Börtönbe kell vonulnia a szurkolónak, aki az Eb-döntő után a fekete játékosokat gyalázta

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Mi is megírtuk, hogy az Eb-döntő után a tizenegyespárbajban hibázó angol játékosokat gusztustalan rasszista üzenetekkel bombázták a közösségi médiában.

Kapcsolódó
Rasszista mondatokkal zaklatták a tizenegyest rontó angol focistákat
A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Az egyik gyalázkodó drukker most 10 hetes börtönbüntetést kapott a rasszista megjegyzései miatt.

Az 52 éves Jonathon Best 12 sört és 5 dupla Bacardit töltött magába, mielőtt nekiállt volna fröcsögni az elveszített döntő miatt.

A targoncakezelőként dolgozó Best egy 18 másodperces fejtette ki a véleményét a döntőről, amelyben „fekete picsaként” emlegette a tizenegyespárbajban hibázó játékosokat, Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót, valamint Bukayo Sakát, hozzátéve, hogy szerinte semmi keresnivalójuk a válogatottban.

Az ügyben ítélkező bíró, Denis Brennan visszadobta azokat a kérvényeket, amik arra vonatkoztak, hogy Bestet elvonóra küldjék vagy tiltsák ki a kocsmából, és úgy ítélte meg, hogy a börtön a megfelelő büntetés számára.

A bíró aljasnak, sértőnek és destruktívnak nevezte Best megnyilvánulását, amivel szerinte másokat is képes bátorítani arra, hogy hasonlóra vetemedjen. Indoklásában a bíró azt is megjegyezte, mérlegelte a felfüggesztett börtönbüntetés lehetőségét, de úgy vélte, az, hogy a játékosokat a bőrszínük miatt gyalázó Bestnek börtönbe kell vonulnia, visszatartó erővel bírhat.

Jobb ha tudják, hogy ebben az országban a bíróságok ezeket az embereket börtönbe küldhetik. Remélem, ez egy elrettentő példa lesz, és az emberek odafigyelnek majd a viselkedésükre

– mondta a bíró.

Best egyébként a döntő másnapján testvére unszolására letörölte a videót a Facebook-oldaláról, de addigra az már önálló életet élt, mivel többen is megosztották.

A kiemelt képen Rashford arcképe látható, amelyet rasszista mondatokkal firkáltak össze a döntő után, hogy aztán rengetegen biztosítsák támogatásukról a játékost.

Olvasói sztorik