Nemzetközi foci

Fejezzék be a gyermekeink támadását! – a csehek gyávaságnak tartják a skót vádakat

Michal CIZEK / AFP
Michal CIZEK / AFP

A Sparta Praha hevesen bírálta azokat híreket, miszerint a főként iskolásokból álló szurkolók idegengyűlölő módon bántak volna a Rangers középpályásával, Glen Kamarával a csütörtöki, 1-0-s győzelemmel véget ért Európa Liga-mérkőzésen.

Kapcsolódó
Csak gyerekek mehettek a meccsre, végig fújolták az ellenfél játékosát
A prágai drukkerek már összehoztak egy zárt kapus büntetést korábban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Sparta zárt kapus büntetést kapott, amiért a drukkerei rasszista rigmusokkal támadták a Monaco játékosát, Aurelien Tchouamenit a BL-selejtező során.

Az UEFA aztán annyi engedményt adott, hogy tízezer, 14 év alatti gyermek ott lehetett a mérkőzésen, ők viszont a beszámolók szerint végig fújolták a végül két sárga lappal kiállított Kamarát.

A Sierra Leone-i származású, 34-szeres finn válogatott középpályás márciusban is összetűzésbe került egy prágai játékossal, akkor a Slavia középpályása, Ondrej Kudela súgott rasszista dolgot a fülébe. Az UEFA akkor 10 mérkőzésre eltiltotta a cseh játékost, aki így az Európa-bajnokságon sem játszhatott.

Kapcsolódó
A botrányos meccs után büntetett az UEFA, az Eb-ről is lemarad a játékos
Rasszista jelzőket súgott az ellenfele fülébe.

A mostani este után a Sparta Praha vezetése közleményt adott ki és értetlenségét fejezte ki.

„Teljesen hihetetlen, hogy egy mérkőzés után ártatlan gyermekek megtámadására kell figyelnünk és megalapozatlan rasszista vádakkal kell szembenéznünk” – áll a cseh klub közleményében.

A gyermekek megsértése elfogadhatatlan, kétségbeesett és nevetséges. Fejezzék be a gyermekeink támadását! Klubunk büszkén fogja megvédeni őket, a jövőnket és a büszkeségünket. Az internetes rágalmazás rendkívül gyáva dolog.

Egy cseh lap azt írta, a gyerekek fantasztikus hangulatot teremtettek a stadionban. „Az pedig, hogy kifütyülték Kamarát a kiállításakor, mert lekönyökölte Michal Sáceket, az ősidők óta és az egész bolygón mindenütt így van” – olvasható.

A cseh klub kommunikációs vezetője, Ondrej Kasík szerint körülbelül tíz különböző nemzetiségű ember volt az európai szövetség részéről a mérkőzésen és egyikük sem talált semmi rasszista eseményt.

„Sem a holland delegált, sem a török játékvezető nem írt semmit a rasszizmusról a meccs jelentésben” – mondta.

Steven Gerrard, a Rangers menedzsere a meccs után azt mondta, hogy nem vette észre a fújolást, de pénteken már úgy nyilatkozott, hogy hallotta, amikor újra megnézte a meccset.

„Most már teljesen tisztában vagyok vele, de meglepett, mert a mérkőzés során nem észleltem. Beszéltem Kamarával, de ez a beszélgetés köztünk marad. Jól van, de biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan csalódott, mint én.

A Rangers felveszi a kapcsolatot az UEFA-val

– idézte Gerrardot a Sky Sports.

Olvasói sztorik