Nemzetközi foci

A Celtic-edző vallomása: Édesapám mellett Puskás volt a legnagyobb hatással rám

dpa INP / A0009_dpa_inp / dpa Picture-Alliance via AFP
dpa INP / A0009_dpa_inp / dpa Picture-Alliance via AFP
Édesapja mellett Puskás Ferenc volt a legnagyobb hatással futballfilozófiájára, mondta Ange Postecoglou, a Celtic edzője a Ferencváros elleni Európa Liga-mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

A Celtic menedzsere, Ange Postecoglou úgy nyilatkozott, Puskás Ferenc nagy hatással volt edzői pályafutására. A szakember aktív futballpályafutása nagy részét a South Melbourne csapatában töltötte, ahol az Aranycsapat klasszisa utolsó klubedzői feladatát látta el 1989 és 1991 között.

Kapcsolódó
Nem akar csak védekezni a pontszerzésre vágyó Fradi
Peter Stöger szerint egy idegenbeli pontszerzéssel jó helyzetbe kerülhetnének.

Postecoglou elárulta, szoros kapcsolatot alakított ki Puskással, akinek abszolút átvette a futballfilozófiáját és sokat tanult mentorától.

„Volt szerencsém néhány évet együtt tölteni a Puskás Ferenccel, egy abszolút úriemberrel, akinek az emlékét a szívemben őrzöm. Két-három évig vigyázott rám, nagyon szoros volt a kapcsolatunk” – idézte a Celtic edzőjét a Bt.com portál.

A futballszemléletem az idők során változott, de édesapám mellett Puskás volt a legnagyobb hatással rám.

A megérkezésétől kezdve szerény és alázatos volt. Folyamatosan piszkáltuk, hogy meséljen nekünk a Real Madridról, arról, hogy mit csinált a Hampden Parkban és a Wembley Stadionban” – mondta

Puskás pályafutása talán két legemlékezetesebb mérkőzését vívta ezeken a helyszíneken: a londoni Wembleyben 1953. november 25-én két góllal vette ki részét a magyar Anglia elleni 6-3-as sikeréből, míg 1960. május 18-án a glasgow-i Hampden Parkba a Real Madrid játékosaként négy gól szerzett az Eintracht Frankfurt ellen 7-3-ra megnyert BEK-döntőn.

Kapcsolódó
Agresszív Fradira és agresszív játékra számít a Celtic edzője
Ange Postecoglou úgy véli, miután a Ferencvárosnak is nyernie kell, pikáns lesz a meccs.

„Szerencsém volt, mert amikor Ausztráliába érkezett, nem tudott túl jól angolul. De miután a Panathinaikosznál négy évig dolgozott és a csapatot 1971-ben BEK-döntő vezette, a görögje tisztességes volt. Így szinte tolmácsként viselkedtem. Sokszor vittem edzésre a vacak, régi autómmal, sokat beszélgettünk.

Az ő filozófiája annyi volt, hogy csak menjünk, élvezzük a futballt és szerezzünk gólokat.

Elárulta, hogy középső védőként gyakran volt az őrület határán, Puskás ugyanis a két szélsőnek azt mondta, sohase menjenek vissza védekezni.,

„De bajnokságot nyertünk vele, és ennek az egyik oka a csapaton belüli légkör volt. Olyan volt, mintha a nagyapánkért játszottunk volna. Senki sem akarta cserben hagyni, nagyszerű ember volt. Nagyon szomorú voltam, amikor meghalt, mert miután elhagyta Ausztráliát, nem tudtam vele ismét kapcsolatba lépni.

A legszívesebben személyesen is megköszönném azt, amilyen ember és edző volt.

Postecoglou azt mondta, a Puskástól tanultakat magával vitte a Celtichez is, ahol ugyancsak a támadó játékstílust preferálja.

„Megmutatta, hogy nem kell mindig félelemmel élnünk. Rávilágított arra, hogy vezetőként mennyire fontos, hogy az emberek higgyenek benned. Mert bizony mi hittünk benne. De én teljesen más vagyok. Ő volt a legszerényebb ember, aki mindenkivel beszélgetett, és órákat lehetett eltölteni vele. Én nem vagyok olyan szociális, mint ő.”

Olvasói sztorik