Nemzetközi foci

Shaqirit bűnszervezet népszerűsítése miatt eltiltatnák a szerbek

Nagyon kínos helyzetbe került Xherdan Shaqiri, a svájci labdarúgó-válogatott középpályása, aki a szombati, északírek ellen 2-0-ra megnyert világbajnoki selejtező után a televíziónak nyilatkozott, amikor valaki egy kabátot terített rá.

Kapcsolódó
Két játékosát is elveszítette Marco Rossi az angolok ellen
Tovább bonyolódott a magyar válogatott helyzete.

Azon viszont olyan embléma volt, amely kiverte a biztosítékot a szerbeknél: a kabáton ugyanis a Koszovói Felszabadító Hadsereg (UCK) jele szerepelt. Az UCK főszerepet játszott a koszovói albánok függetlenségi harcának 1998. márciusi kirobbanásában és a szerb megszállás elleni szabadság kivívásában.

A felvételen az látszik, hogy a koszovói születésű Shaqiri mosolyogva vette tudomásul a kabátot, de amint rápillantott, azonnal le is vetetett.

A Szerb Labdarúgó Szövetség azt akarja, hogy lépjenek fel Shaqiri ellen, aki gyorsan levette a leterített kabátot.

„Tiltakozó levelet készítünk, amelyet elküldünk a FIFA-nak. Azonnali választ és a legszigorúbb szankciókat követeljük Shaqiri ellen, amiért a média előtt népszerűsítette a bűnszervezetet” – mondta Jovan Surbatovic szerb főtitkár.

A svájci szövetség szerint Shaqiri példaértékűen reagált, és nyugodt maradt. „Elfogadhatatlan, hogy az emberek visszaéljenek a futballstadionokkal, és ebben az esetben a játék utáni interjúval a politikai propaganda érdekében” – írta a szövetség a Twitteren.

A hírek szerint a rendőrség kihallgatta a vádlottat, és eltiltották a stadionlátogatástól, de Svájcban a média inkább arra kíváncsi, hol voltak a biztonságiak, és hogyan történhetett ilyen provokáció.

Olvasói sztorik