Nemzetközi foci

Koszovó azzal fenyeget, hogy nem játssza le a spanyolok elleni vb-selejtezőt

Armend NIMANI / AFP
Armend NIMANI / AFP

Úgy tűnik, politikai ügy lesz Koszovó labdarúgó-válogatottjának spanyolországi fellépéséből, amely egyelőre botránnyal fenyeget.

A két csapat a világbajnoki selejtezők B csoportjában találkozhatna, először március 31-én Sevillában, de miután a spanyolok nem ismerik el Koszovót, ezért a külügyminisztérium meghatározta, hogy a vendégeket nem szabad szuverén államként kezelni.

Ez azt jelenti, hogy a meccs szervezői és kommentátorai nem mondhatják, hogy Spanyolország Koszovó ellen játszik, úgy kell fogalmazniuk, hogy az ellenfél egy „Koszovó területéről érkező csapat”.

A zászlójuk sem jelenhet meg a spanyol mellett, és a himnuszukat sem Koszovó nemzeti himnuszaként, hanem Koszovó területét képviselő zeneként fogják feltüntetni.

Koszovó azzal fenyegetőzik, hogy ilyen körülmények között nem lép pályára. A Koszovói Labdarúgó Szövetség már kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt követeli, hogy a spanyol szövetség vonja vissza a „Koszovó területéről érkező csapat” megfogalmazást.

„A spanyolok lépése igazságtalan. Olyan ország vagyunk, amelyet a világ legfejlettebb és demokratikusabb országai többsége elismert, emellett az UEFA és a FIFA tagállamának számítunk. Az UEFA és a FIFA szabályai kristálytiszták, ezeket a spanyolok sem változtathatják meg. A mérkőzést csak himnuszunk és zászlónk alatt játsszuk le, ellenkező esetben nem megyünk ki a pályára” – üzente a koszovói szövetség.

A B csoportban még Svédország, Görögország és Grúzia szerepel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik