Nemzetközi foci

A szupertehetség, aki miatt a régi barátságokat is megérte felrúgni

Joosep Martinson/Getty Images
Joosep Martinson/Getty Images
16 évesen két hónap alatt eljutott a kölni ificsapatból a Bayer Leverkusen felnőttjeinek edzésére. A Bundesliga legfiatalabb gólszerzője volt egy évig, majd U21-es Európa-bajnokká vált, a jelenlegi szezonban pedig már majd annyi gólt szerzett nyolc tétmeccsen, mint az előző idényében összesen. A Ferencváros elleni győztes találatot szerző Florian Wirtz Németországban mindenkit meggyőzött arról, hogy óriási pályafutás vár rá.

Az új Kai Havertz és a német válogatott jövője.

Ez csak kettő a jelzők közül, amelyet a 18 éves Florian Wirtzre aggattak. A Bayer Leverkusen támadó középpályása valóban szárnyal: a Bundesligában hat találkozón négy gólt lőtt és kiosztott öt gólpasszt, az Európa Ligában pedig mindkét csoportmeccsen betalált. Szeptemberben volt olyan sorozata, hogy öt mérkőzésen keresztül mindig gólt szerzett, ebben benne volt a Ferencváros elleni is, amely ráadásul győzelmet ért – Wirtz egyébként egymaga értékesebb a piacon, mint a magyar bajnok teljes kerete.

„Nehéz már reményteli csillagnak nevezni, mivel már most is ragyog” – jegyzi meg vele kapcsolatban a német bajnokság oldala abban a cikkben, amelyben bemutatták a szeptember hónap legjobb játékosának jelölt labdarúgókat. Nehéz lenne ezzel a megállapítással vitatkozni.

Forrás: sofascore.com

Wirtz sorsa hamar megpecsételődött, ugyanis kiváltságos helyzetben volt: édesapja a pulheimi SV Grün-Weiss Brauweiler klubelnöke. Mindezek után nem volt kérdés, hogy melyik egyesületben kezdi el a pályafutását, de annyira ügyesnek bizonyult, hogy a közeli 1. FC Kölnhöz került – az ügynökei egyébként a saját szülei. A kölni csapatban hét és tizenhét éves kora között szerepelt, először akkor hívta föl magára a figyelmet, amikor öt másodperc elég volt neki, hogy gólt szerezzen, a saját térfeléről talált be.

Kölnben úgy lépegetett előre, hogy mindig az idősebb korosztályban szerepelt. 2019 őszén nyolc gólig jutott 11 találkozón, miközben a német utánpótlás-válogatottakban is szerepelt: 2018-ban hat, 2019-ben további négy találkozón lépett pályára.

A 2003-as korosztályt végigkísértem és a három legnagyobb tehetség között van. Flo elképesztően intelligens. Hamar felismeri a játékhelyzeteket a pályán, majd a megfelelő következtést vonja le. Kimagaslik a kortársai közül edzésmunkájával, ráadásul kétlábas és remek a technikai képzettsége.

– jellemezte az U17-es csapat edzője, Christian Wück.

A Bayer Leverkusen játékosmegfigyelője is egyetérthetett a szövetség szakemberével, mert a mindössze 16 éves Wirtzért kétszázezer eurót fizetett a klub. A fiatal focista életében ugyanakkor nagy változás nem állt be, csak a Rajna túlpartjára kellett járnia edzésekre.

„Amikor Simon Rolfes mondta, hogy egy elképesztő tehetséget talált a régiónkban, aki hajlandó lenne átigazolni, rögtön megkerestük. Egyszerűen hanyagság lett volna nem megpróbálni. Egy olyan 16 éves támadó középpályás volt addigra, aki topcsapatok kívánságlistáján szerepelt” – idézte fel Rudi Völler az átigazolás előzményeit.

TF-Images/Getty Images Wirtz az 1. FC Köln U17-es csapatában.

Pedig igen nagy felháborodást váltott ki Kölnben, hogy elcsaklizták a tehetséget. A Rajna-menti klubok között – a Köln, Leverkusen és a Borussia Mönchengladbach – van egy íratlan szabály, hogy nem veszik el egymás elől a játékosokat. Ezt a szabályt megszegte Rudi Völler, azt mondta, kivételesen figyelmen kívül kellett hagyni a régi barátságokat, de abban is biztos, hogy fordított esetben a kölniek is hasonlóképp tettek volna.

Wirtz szülei szerették volna, ha a fiuk rendesen befejezi a középiskolát, ezért hiába csábította az FC Porto, a Bayern München és a Liverpool is a tehetséges játékost, nemet mondtak mindenkinek. A Leverkusen viszont vállalható távolságra volt, szép pénzt ajánlott és így előnybe került, Völler szerint pedig azzal sikerült végleg meggyőzni, hogy az elmúlt években több fiatalnak, így Havertznek, Julian Brandtnak és Benjamin Henrichsnek is komoly játékperceket tudtak biztosítani a nemzetközi kupákban.

A középpályás fejlődése annyira dinamikus volt, hogy 2020 januárjában még az u17-eseknél kezdte, márciustól viszont már a felnőttekkel edzett, aztán

már májusban debütált a Bundesligában, 17 évesen és 15 naposan a kezdőcsapatban találta magát a Werder Bremen ellen. Tizenkilenc nappal később az első találatát is megszerezte a Leverkusenben, amivel a Bundesliga legfiatalabb gólszerzője lett.

Wirtz épp Manuel Neuernek lőtte a gólját, a német válogatott csapatkapitányának. Ezt a rekordot aztán egy éven belül megdöntötte a Borussia Dortmund csillaga, a 16 évesen gólt jegyző Youssoufa Moukoko.

A Bayer Leverkusen korábbi vezetőedzője, Peter Bosz amellett, hogy elégedett volt a hozzáállásával úgy látta, Wirtz komoly leckét is kapott az élettől a bajorok elleni 4-2-es vereség alkalmával.

Az első néhány alkalommal, amikor labdát kapott, azonnal el is veszítette őket. A tempó túl gyors volt ahhoz képest, amit megszokott

– magyarázta Bosz a The Athleticnek.

Sokat segített a fejlődésében, hogya Chelsea-be igazolt Kai Havertz után szükség volt a posztján egy játékosra, a Bayer Leverkusen pedig szívesen ad lehetőséget a fiatal játékosoknak, akiken aztán jelentős haszonnal ad túl. Márpedig a 200 ezer euróért vásárolt Wirtz ma már 65 milliót ér a Transfermarkt szerint.

Wirtz annyira jól játszott, hogy már a felnőtt válogatottnál számoltak vele, ezért hiába volt kulcsfontosságú láncszeme a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságnak, a csoportkör idején épp a nagyokkal készült. Moukoko sérülése miatt azonban az egyenes kieséses szakaszra csatlakozott, Dánia ellen szinte végig pályán volt, a Hollandia elleni elődöntőben maga szerezte a 2-1-es siker két gólját, majd a fináléban 67 percet játszott Portugália ellen – Németországé lett az aranyérem.

Hansi Flicknek köszönhetően szeptember másodikán nyolc percig a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Azóta háromszor képviselte hazáját világbajnoki selejtezőn és a java alighanem még csak most jön.

A hétvégi fordulóban újabb csúcsot döntött a Bundesligában: 18 évesen és 145 naposan jutott el a tizedik találatáig, ezzel megdöntve Lukas Podolski rekordját.

Stílusát tekintve Wirtz nagyon kreatív játékos, ráadásul nagyon hatékony. A Bundesligában úgy lőtt négy gólt, hogy 1,5 xG-je volt, eközben viszont 2,5 xA dacára öt gólpassza is van. Az FBref adatai szerint hat meccsen 23 lövőhelyzetet segített előkészíteni passzokkal és cselekkel, vagyis nagyjából meccsenként négyet köszönhet neki a Leverkusen. Ezekben a mutatókban is jól áll, a passzai 83 százalékban csapattársat találnak, de érdekes módon nem a hosszú indítások rontják a mérlegét, sőt ebben a legerősebb 91 százalékos (!) pontossággal. Cselek tekintetében már kisebb a siker, tíz kísérletből hatszor verte meg egy az egyben ellenfelét.

Nagyszerű kombinációja a remek technikának, az üres területek megtalálásának és a kemény munka iránti elkötelezettségnek

– magyarázta Rolfes a The Athleticnek.

Hasonlóan látja Wirtz erősségeit Patrick Helmes is, aki a Leverkusen ifjúsági edzőjeként dolgozott együtt a 18 éves középpályással.

„Flónak olyan képességei vannak, amiket nem lehet megtanulni. Ilyen az üres területekbe mozgás, vagy nyomás alatti döntéshozási képessége. Ilyen szempontból nagyon hasonlít Kai Havertzre.”

A klub ígéretei szerint nem azzal tömik majd tele a focista fejét, hogy kire hasonlít és melyik szupersztár szintjét érheti el. Sokkal inkább azon lesz a hangsúly, hogy ne szálljon el magától és folytassa azt a remek edzésmunkát, amivel idáig eljutott. Ha ez sikerül, a jövő nagy játékosa néhány éven belül klasszissá válhat.

Olvasói sztorik