Nemzetközi foci

„Megalázó volt ott állni alsónadrágban” – könyvben ír a korábbi bíró az UEFA megalázó orvosi tesztjeiről

Andreas Gebert/picture alliance via Getty Image
Andreas Gebert/picture alliance via Getty Image

Egy korábbi játékvezető, a svéd Jonas Eriksson könyvet írt bírói pályafutásáról, amelyben rendkívül aggasztó dolgokat közölt az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) működő orvosi vizsgálatokról.

Eriksson azt írta, alsóneműre kellett vetkőznie a vizsgálathoz és Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának akkori elnöke összefogta a bőrt, ahol túlsúlyosnak vélte a bírókat.

Tizenöten kerültünk egy csoportba. Amikor behívtak minket, mindenki alsónadrágig levetkőzött. Egymásra néztünk, de senki sem mert ellenkezni. Megalázó volt ott állni, rettentő kellemetlenül éreztem magam

– idézi az Aftonbladet a három éve visszavonult bíró szavait egy 2010-es tesztről.

Collinát egyébként is úgy írja le Eriksson, mint egy olyan vezető, aki hazugságokkal tartja meg a hatalmát. A könyvben kitér rá, hogy szörnyen kommunikált, rettentően hangulatfüggő volt, hogyan viselkedik az emberekkel, ráadásul csak akkor védte meg a bírókat, ha saját érdeke is úgy kívánta.

A megalázó teszten Európa legjobb bírói vettek részt és több mint 70 százalékuk elhasalt. Nekik azt írták elő, hogy a következő vizsgálat során jobb eredményt érjenek el. Ugyanis évente kétszer kellett elviselniük ezt a tortúrát.

„Ha felszólalok, vagy megkérdőjelezem a vizsgálatot, a karrierem halálos ítéletét írtam volna alá. Biztos vagyok benne, hogy akkor több meccset nem vezethettem volna” – írja Eriksson.

A korábbi játékvezető szerint a legnagyobb baj az volt, hogy a szövetségen kívül nem akadt más szervezet, aki a bírókat védte volna. Collina eltüntetett mindenkit, aki szembeszállt vele, ezért nagyon ellenségessé vált a hangulat és senki sem mert kérdezősködni. Az Aftonbladet megpróbálta szóra bírni Collinát is az ügyben, de a nemzetközi szövetség (FIFA) testületének vezetője nem kommentálta a könyvben leírtakat.

Eriksson viszont nem csak a bírói vezetőkről alkotott kemény véleményt, az Aftonbladetnek Michel Platiniről és Sepp Blatterről is elmondta a véleményét.

Akik csak a meccseket nézik, nem látják, mennyi szarság és mocsok van a háttérben. Kapzsiság, morális problémák, az őszinteség és az igazság gondolata sem merül fel. Annyi rossz vezetője volt már a futballnak, a piramis csúcsára csak rossz ember került. A jó emberek megfulladtak ebben a közegben, lemorzsolódtak, meghaltak, eltűntek.

Olvasói sztorik