Nemzetközi foci

A lengyelek is kifütyülték a térdelő angol válogatottat

Michael Regan/Getty Images
Michael Regan/Getty Images

Az angol labdarúgó-válogatott szerda este 1-1-et játszott a lengyel csapattal világbajnoki selejtezőn.

A találkozó előtt a vendég csapat szokás szerint letérdelt, hogy ezzel hívja föl a figyelmet a rasszizmusra. A gesztus ma már bevett, de sok helyen kifütyülik különböző okok miatt, így tett a lengyel szurkolótábor is. Robert Lewandowski azonban úgy döntött, nem nézi tétlenül az esetet és a mez ujjára nyomtatott „respect” szóra mutatott – ahogyan egyébként a magyar válogatott is tette az Eb-n a térdelés helyett. A magyar közönség egyébként szintén kifütyülte az angolok térdelését a Puskás Arénában.

Később aztán a foci vette át a főszerepet, a meccs előtt százszázalékos angol csapat szerzett vezetést egy távoli Harry Kane lövéssel, ami úgy tűnt, el is dönti a meccset.

Lewandowskiéknak azonban más tervük volt és a hajrára nagy mezőnyfölényt alakított ki a lengyel csapat. A Bayern csatára a 91. percben ívelte a labdát Damian Szymanski fejére, ezzel lett 1-1 a végeredmény.

Az angolok a meccs után sokat kritizálták Gareth Southgate-et, mivel a szövetségi kapitány egyáltalán nem cserélt a mérkőzésen, amire utoljára 1996-ban volt példa. Southgate azzal védekezett, hogy nem látott rá okot, pusztán a cserélés kedvéért pedig inkább nem változtatott.

Az angolok így is vezetik a selejtezős csoportot, Albánia a második 12 ponttal, Lengyelország a harmadik 11 és Magyarország a negyedik 10 ponttal.

Olvasói sztorik