Nemzetközi foci

Messiék kínai vakcinát kapnak a Copa América előtt

Juan MABROMATA / AFP
Juan MABROMATA / AFP

A foci-Eb-hez hasonlóan a Copa Américát is 2020 nyarán rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt végül 2021-re halasztották.

A Copát Argentína és Kolumbia közösen rendezi június 13. és július 10. között, és a torna előtt a dél-amerikai szövetség 50 ezer dózist kötött le a kínai Sinovac vakcinából, ezt kapják majd a viadalon szereplő csapatok játékosai, így akár az argentin Lionel Messi vagy a brazil Neymar.

Az egyetlen szépséghiba, hogy a Sinovac vakcinát még nem engedélyezték Argentínában, és mivel az első és a második adag beadása között egy hónapnak kell eltelnie, így a dél-amerikai szövetségnél abban bíznak, minél előbb meglesz az engedély.

A katalán Sport azt írja, az európai légiósoknak, így a Barcelonában játszó Messinek eljuttatják a klubjukhoz a vakcinát, így a játékosok időben be lesznek oltva még a torna kezdete előtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig egyébként sem a Sinovacot, sem a másik kínai vakcinát, a Sinopharmot sem hagyta jóvá, de erre rövidesen sor kerülhet.

A Sinovac vakcináról a kínai járványügyi központ vezetője elismerte, nem túl magas a hatékonysága, nagyjából 50 százalék körül van.

Kapcsolódó
Kína elismerte, hogy nem elég hatékonyak a jelenlegi vakcináik
Már ott is tesztelik az mRNS-alapú oltóanyagokat.

A Johns Hopkins Egyetem adatai alapján Argentínában eddig majdnem 3 millió fertőzöttet regisztráltak, és közel 64 ezren haltak meg a koronavírus-járványban, közülük 357-en az előző napon. Kolumbiában 2,86 milliónál jár az igazolt fertőzöttek száma, és 73 ezren vesztették életüket, közülük 490-en pénteken.

Olvasói sztorik