Nemzetközi foci

Annyira abszurd módon halt meg az argentin vébéhős, hogy a rendőrök gyilkosságra gyanakodtak

Mike King/Getty Images
Mike King/Getty Images
1986-ban elkápráztatta a világot az argentin labdarúgó-válogatott, amely – megismételve a nyolc évvel korábbi sorozatot – története második világbajnoki címét aratta. Az akkori szövetségi kapitány, a 82 éves Carlos Bilardo még él, de a 22 fős keret tagjai közül hárman már elhunytak. Az önpusztító módon, ezer fokon égő Diego Maradona tavaly novemberben halt meg, José Luis Brown 2019 augusztusában, 62 évesen hunyt el, José Luis Cuciuffo azonban mindössze 43 éves volt, amikor egy fatális balesetben életét vesztette. Az egykori középső védő február elsején lenne 60 éves.

José Luis Cuciuffo 1961 februárjában született Córdobában, 17 évesen mutatkozott be a helyi Huracán csapatában. 1980-ban rövid ideig a Chaco For Ever játékosa volt, majd átment a Talleresbe, ahol 43 alkalommal lépett pályára.

1982-ben a Vélez Sarsfield szerződtette, amely 1993 és 2013 között kilenc bajnoki címet szerzett, ám a nyolcvanas évek elején szerény kiscsapatnak számított csupán. Cuciuffo azonban összekapta a védelmet, és a Vélez 1985-ben bajnoki döntőig jutott, igaz, végül kikapott az Argentinos Juniorstól.

Az argentin válogatott kezdőcsapata az 1986-os, NSZK elleni vb-döntőn (balról jobbra): Jorge Burruchaga, Jorge Valdano, Ricardo Giusti, Julio Olarticoechea, Héctor Enrique, Sergio Batista, José Luis Brown, Oscar Ruggeri, José Luis Cuciuffo, Nery Pumpido, Diego Maradona (Fotó: STAFF / AFP)

A mexikói vébé hőse

A középső védő felkeltette a szövetségi kapitány, Carlos Bilardo figyelmét, aki meghívta a szűk, 22 fős keretbe. Lehet, meg is elégedett volna ennyivel, de a sors közbe szólt: a Dél-Korea elleni 3-1-es győzelem során Nestor Clausen megsérült, így Cuciuffo került be a csapatba, és a vébé további hat mérkőzésén játszott is.

Olyan ellenfelekkel kellett megküzdenie, mint Enzo Francescoli és Rudi Völler, de ahogy Bilardo minden meccsen kérte tőle, tiszta eszközökkel és nagyszerűen futballozott. Sőt, a bolgárok ellen egy harcos labdaszerzést követően gólpasszt is adott Jorge Valdanónak.

Aztán a belgák elleni elődöntőben Maradonának is, akinek két pazar gólja már a finálét jelentette. A második találat előtt Cuciuffo szerelt, előbb lábbal, majd mellkassal szelídítette meg a labdát, a felvételek alapján azt várta, kényszerítőzhet Diegóval, de ő inkább végig szlalomozott a védők között.

Végig játszotta az NSZK elleni, 3-2-es győzelmet hozó döntőt is, így világbajnok lett – Maradona szerint pedig kulcsszerepet játszott az aranyérem megszerzésében.

Cuciuffo igazi szörnyetegnek bizonyult, ez volt a vébé egyik meglepetése. Nem számított rá, hogy sokat játszik, de végül olyan fontos ember lett, mint a németeknek Beckenbauer vagy a braziloknak Zico.

Összességében négy évig szerepelt a válogatottban, 1985 és 1989 között 21 meccsen lépett pályára.

Ami a klubpályafutását illeti, 1987-ben a Boca Juniorshoz igazolt, aztán 1990–93 között a francia Nimes játékosa (rövid ideig Eric Cantona csapattársa) volt. Első szezonjában a csapat feljutott a francia élvonalba, majd a 15. helyen zárt, azonban amikor harmadik idényének végén kiesett, Cuciuffo is hazatért szülővárosába, Córdobába, és karrierjét a Belgranóban fejezte be.

Pályafutása során 354 mérkőzésen 14 gólt szerzett, később megpróbálkozott az edzősködéssel. A kétezres évek elején japán fiatalokkal dolgozhatott.

Halálakor az Arroyito csapatát irányította, ezen felül a Potreros de Claret futballiskola tulajdonosa volt, valamint egy bárt is vezetett.

Láb között szállított puska okozta a halálát

Halála abszurd és értelmetlen volt. 2004. december 11-én a barátaival vadászni indult. Egy Chevrolet Blazert vezetett Bahía San Blas-ban, Buenos Aires tartomány déli csücskében, a fővárostól körülbelül 600 km-re, amikor autójával áthajtott egy nagyobb kátyún, és elveszítette uralmát a jármű felett.

A nagy pánik közepette a lábai között, csövével felfelé néző 22-es kaliberű puska elsült, a golyó Cuciuffo hasán keresztül szétroncsolta a máját és az aortáját. Társai megpróbáltak mindent, de a vérveszteség olyan súlyos volt, hogy nem lehetett megmenteni az életét.

A sztorit a rendőrség annyira elképesztőnek találta, hogy az esetet eleinte emberölésnek minősítette, a barátját, Oscar Alberto Beltramót pedig őrizetbe vette és kihallgatta. A vádak egészen addig megmaradtak, amíg a hatóságok meg nem győződtek arról, hogy egyáltalán elsülhet-e ilyen módon egy puska.

Cuciuffo emlékét 2016 decembere óta mellszobor őrzi a córdobai Plaza de los Burros játszótérén, ahol gondtalan fiatalként először labdába rúgott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik