Nemzetközi foci

A lázadó szuperligás kluboknak viselniük kell a következményeket

Richard Juilliart / UEFA / AFP
Richard Juilliart / UEFA / AFP

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke figyelmeztette az Szuperliga (ESL) létrehozásában részt vevő klubokat, hogy következményekkel kell majd szembenézniük sikertelen elszakadási kísérletük miatt, az egyesületek tulajdonosaira pedig további nehézségek várhatnak, írta az MTI.

Kapcsolódó
Mi fogja vajon megmenteni az európai futballt, ha nem a Szuperliga?
Az elitklubok tulajdonosai csúnyán befürödtek az előkészítetlenül bedobott Szuperliga ötletével, de súlyosan téved, aki azt hiszi, immár az UEFA van nyeregben – a futballpiramis alapjait kikezdő problémákra ugyanis senki másnak nincsen érdemi válasza.

Az 53 éves sportvezető a szlovén POP TV-nek csütörtökön azt nyilatkozta, az UEFA ajtaja nyitva áll, ugyanakkor mindenkinek meg kell szenvednie a tettei következményeit.

Az UEFA pénteken végrehajtó bizottsági ülést tart, amelyen Ceferin szerint sok minden történik majd.

Higgyék el nekem, bárki, aki azt állítja ebben a helyzetben, hogy teljesen nyugodt, az nem mond igazat

– fogalmazott az UEFA-elnök, és hozzátette, szinten minden európai klubtól támogató üzeneteket kapott.

„Most tehát azt várjuk el mindenkitől, hogy ismerje be a hibáját és szenvedje el annak következményeit.”

Kapcsolódó
Pérez: Mintha meg akarnánk ölni a labdarúgást, és ledobtunk egy atombombát
A Real Madrid elnöke még hisz a projektben és szerinte változások kellenek a futballban, különben nagy bajok lehetnek.

A várakozások szerint az UEFA ügyvédei pénteken javaslatokat tesznek arra vonatkozóan, hogy az európai szövetség milyen válaszlépéseket tehet az ügyben.

„Lesznek olyan tagok, akik büntetést akarnak kiszabni, de az ügyvédek vélhetően inkább a szervezet védelme és a szabálykönyv szigorítása mellett érvelnek majd” – mondta Ceferin.

A húszcsapatosra tervezett Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Ezek hatására elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből.

Szerda délutánra az Atlético Madrid, az Inter és az AC Milan lépett vissza, a Juventus pedig ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte.

Az alapítóklubok közül így csak a Barcelona és a Real Madrid nem változtatott hivatalosan az álláspontján a Szuperligát illetően, amelynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik