Nemzetközi foci

Pérez: Mintha meg akarnánk ölni a labdarúgást, és ledobtunk egy atombombát

GABRIEL BOUYS / AFP
GABRIEL BOUYS / AFP

A labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) projekt készenléti állapotban van, a társaság még mindig létezik – jelentette ki Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, az ESL elsőszámú vezetője azok után, hogy a kezdeményezést széleskörben támadták, és az alapító 12 csapatból elvileg már csak a Real és a Barcelona számít tagnak.

Pérez a spanyol Cadena Ser rádiónak adott szerda éjjeli interjújában elmondta, hogy az olasz csapatok közül „a Juventus és az AC Milan nem ment el, együtt gondolkodunk és dolgozunk.” Megjegyezte, még senki sem szállt ki, mert nem fizették ki a bírságot, csak voltak olyan klubok, amelyek kevésbé voltak elhivatottak. Ismét arról beszélt, hogy meg kell fogni a fiatal generációkat, nekik már másak az igényeik – ezzel kapcsolatban mondta azt pár napja, hogy még lehet azon is el kell gondolkodni, hosszúak a 90 perces meccsek. Florentino Pérez úgy érzi, a rangadókkal lehet megfogni az új szurkolókat, ezáltal felverni a közvetítési díjakat, márpedig most rengeteg unalmas mérkőzést adnak a tévében, Spanyolországban, Olaszországban és Angliában is.

Kapcsolódó
Szinte már senki nem maradt a Szuperliga alapítói közül
Újabb klubok szálltak ki, így már csak hárman maradtak az eredeti tizenkettőből.

Azt mondta, hogy a Szuperliga projektje természetesen még mindig létezik, évek óta dolgoztak ezen, és talán most nem tudták elmagyarázni, hogy miért fontos a megvalósítása. Jelezte, még soha nem látott olyan agresszivitást több futballvezetőtől, mint amit tapasztalt a bejelentésük után.

Úgy tűnt, mintha meg akarnánk ölni a labdarúgást, és ledobtunk egy atombombát, miközben a sportág megmentése érdekében szövetkeztünk.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között hat angol és három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Kapcsolódó
Vérszerződésről beszélt a Juve elnöke, de már szerinte sem indulhat el a Szuperliga
A bejelentés után nem egész két nap alatt omlott össze a világmegváltó terv.

Elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből.

Szerda délutánra az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan visszalépésével, valamint a Juventus a liga jövőjének bizonytalanságáról tett bejelentése után már csak két klub, az FC Barcelona és a Real Madrid maradt hivatalosan tagja a Szuperligának, amelynek a tervek szerint 15 állandó résztvevője lett volna.

Olvasói sztorik