Nemzetközi foci

Mi a francot keres ott egyáltalán a Juve? – komoly kritikákat kap a Szuperliga

Marco BERTORELLO / AFP
Marco BERTORELLO / AFP

Eléggé tematizálja az Európai Szuperliga megalapítása a nemzetközi sportéletet, sőt még politikusok is megnyilvánultak már a tervezett, zárt bajnokság kapcsán, ahol Európa topcsapatai játszanának egymással. Egyelőre kisebbségben vannak azok, akik támogatják a sorozatot, az érintettek egyelőre semlegesen reagáltak, bírálóból viszont szép számmal akad.

Kapcsolódó
Megszűnt létezni a futball, amit ismertünk
A nemzetközi futball jó ideje egy olyan egyirányú utcában halad, ahonnan nem lehet sem kitolatni, sem megfordulni benne. Két opció van, az elakadás és a permanens továbbhaladás. A Szuperligával a topklubok a továbbhaladás mellett tették le a voksukat.

Thomas Tuchel például a Szuperligát megalapító 12 alapító klub egyikének, a Chelsea-nek vezetőedzője, ő például arról beszélt a keddi bajnokit megelőző sajtótájékoztatón, hogy bízik a vezetőkben, az ő feladata, hogy a legnehezebb sorozatokban szerepeljen a csapattal. Ő mindössze vasárnap óta tudott a tervről.

Nem vettem részt a folyamatban, és a játékosaim is kimaradtak belőle. Az én szerepem az edzői feladatok ellátása, és holnap fontos bajnoki vár ránk. Ugyanakkor bízom abban, hogy a Chelsea a helyes döntést hozza meg.

Az Atlético Madridot irányító Diego Simeone is érintett, ő úgy reagált, ott vezeti a csapatot, amelyik versenyben elindul majd. Ő is abban bízik, hogy klubja a legideálisabb út mellett teszi le voksát.

Az érintett edzők visszafogott megnyilvánulási mellett a profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) már konkrétabban fogalmazott: úgy látják, hogy

a Szuperliga helyrehozhatatlan károkat okozhat.

A szervezet egyben felhívta a figyelmet, hogy a játékosokat továbbra csak eszközként használják a tárgyalások során. A FIFPro határozottan ellenez minden olyan intézkedést, amely a futballisták jogait akadályozná, így a nemzeti csapatokból való kizárást is.

A spanyol élvonal és a Bajnokok Ligája spanyolországi közvetítési jogait birtokló Mediapro vállalat vezetője szerint a Szuperliga ügye nem vihető sikerre, miután a nemzetközi televíziós társaságoknak 2024-ig szerződésük van az UEFA-val, márpedig ebből egyik vállalat sem fog kilépni. Jaume Roures meglátásai alapján a jelenlegi helyzet mindössze nyugtalanságkeltésre alkalmas, írja az MTI.

Kapcsolódó
Undorodik klubjától a Manchester United legendája
Gary Neville minden pontot elvenne a Szuperligába készülő hat PL-csapattól.

Eközben számos korábbi játékos és edző fogalmazott meg éles kritikát a tervezettel kapcsolatban (például Gary Neville, aki úgy fogalmazott, undorodik a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól), akárcsak az érintett klubok szurkolói. A Unitedet az európai topklubok közé emelő edzőlegenda, Sir Alex Ferguson szerint

a szakadár együttesek az európai klubfutball hetvenéves történelmével mennek szembe.

Sarkos a véleménye van a norvég válogatott szövetségi kapitányának, Stale Solbakkennek, akit a vg.no kérdezett meg a Szuperligáról. Ő pár csapat részvételét kérdezte meg.

A Juventus az elmúlt években kiesett a Lyon, a Porto és az Ajax ellen. Mi a francért akarnak elindulni ebben a sorozatban? Az Arsenal és a Tottenham jelenleg nincs Európa 20-30 legjobb csapata között.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke közölte, nem hisz a Szuperliga gazdasági célkitűzéseiben.

„Nem gondolom, hogy megoldja a klubok anyagi problémáit, amelyeket a koronavírus-járvány okozott. A mi klubunk nem vett részt a Szuperliga eltervezésében, mert meggyőződésünk, hogy a futball jelenlegi helyzete komoly alapokat biztosít” – jelentette ki a bajorok ügyvezetője, hozzátéve, üdvözli az UEFA által bejelentett BL-reformot, benne a versenynaptár kibővítésével.

A módosított csoportkör több izgalmat ígér. Egyben szolidaritásra szólítom fel az európai klubokat, hogy hozzák összhangba a bevételeket a játékosok és ügynökök fizetésével, mert így ésszerűbbé alakítható a kontinens labdarúgása.

Kapcsolódó
„Nem gondoltuk volna, hogy kígyók vannak közöttünk” – már az idei Eb-ről is eltiltanák a szuperligás csapatok játékosait
A labdarúgás szerelmeseinek arcul köpése a Szuperliga az UEFA elnöke szerint. Megszavazták a Bajnokok Ligája reformját.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

Olvasói sztorik