Glyn KIRK / AFP
Nemzetközi foci sport

Undorodik klubjától a Manchester United legendája

A dühös Gary Neville a szakadár angol topklubok lépését szégyenteljesnek minősítette, és reméli, hogy számolnak a Premier League szankcióival is. A Manchester United korábbi 85-szörös angol válogatott labdarúgója a Sky Sports szakkommentátoraként fejtette ki véleményét a leendő Szuperliga tervéről.

Kapcsolódó
Példátlan fenyegetés a válasz a szuperligára – kitört a csúcsfutball háborúja
Az UEFA, engedve a nagy klubok nyomásának, a BL megreformálására készül, csakhogy a döntés előtt Európa legjobb csapatai közül 12 jelezte, inkább maguk rendelkeznének az általuk megkeresett pénz felett és elindítják a saját szuperligájukat. Az európai foci legkomolyabb pókerjátszmája zajlik a szemünk előtt.

Mint az vasárnap óta ismert, tizenkét élklub bejelentette a labdarúgó Szuperliga létrehozását. Az éjjel kiadott közlemény szerint a bajnokságot lehető leghamarabb elindítják, és az alapító klubok 3,5 milliárd eurót kapnak infrastrukturális beruházási terveik támogatására” és a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Inter – és három spanyol sztárklub – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

A tervek nagy felháborodást váltottak ki, a Premier League kiadott egy közleményt, miszerint egy ilyen liga tönkreteszi a nyílt verseny előfeltételét, az UEFA pedig azzal fenyeget, hogy eltiltja a résztvevő klubokat.

Negyven éve a Manchester United rajongója vagyok, de most teljesen undorodom. A legjobban egykori klubomtól és a Liverpooltól

mondta a Sky Sport szakkommentátoraként dolgozó Gary Neville, aki a klub színeiben 602 tétmérkőzést vívott, nyolc bajnokságot, három FFA-kupát, két Ligakupát és két Bajnokok Ligáját is nyert..

„A 100 éves Manchester United a környékbeli munkások alapították, erre most elmenne egy olyan bajnokságba, amelyből kiesni sem lehet? Ez abszolút szégyen és tiszta kapzsiság. Vissza kell szereznünk a hatalmat a liga élén álló kluboktól, köztük az én egykori klubomtól.Nem vagyok a pénz ellen, mert én is óriási hasznot húztam a futballból, pénzt kerestem, de pénzt is fektetek be. Azonban a tisztességes versenynek megvannak az alapelvei. Vagy arra gondolnak, hogy kaptak egy jogot Istentől, hogy bent lehessenek a Szuperligában? Eljött az ideje, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a klubok rendelkezzenek a hatalommal. Elég volt!”

A korábbi 85-szörös angol válogatott védő kőkemény szankciókkal élne.

Már holnap vonjunk le ezektől a csapatoktól minden pontot, tegyük őket a bajnokság aljára, és vegyünk el tőlük minden pénzt. Meg kell mindent bélyegeznünk, mert amire készülnek, az egy bűncselekmény a futballszurkolók ellen.

Sir Alex és a Mount Everest

Megszólalt Sir Alex Ferguson is, aki azt mondta, a Szuperliga az európai klubfutball 70 évétől való elmozdulást jelenti.

„A 60-as években a Dunfermline játékosaként, majd az Aberdeen menedzsreként azt éreztem, egy kis klub számára olyan volt a BL, mint a Mount Everest megmászása” – mondta, utalva arra, hogy a mostani nemzetközi kupasorozatok már csak a mogulokról szólnak.

A szurkolók szerint ez megbocsáthatatlan árulás

Az angliai Futballszurkolók Szövetsége szerint a terveket semmi más nem motiválta, csak cinikus kapzsiság.

A liverpooli szurkolók Spirit of Shankly (SOS) csoportját megdöbbentette a klub amerikai tulajdonosának döntése. „Figyelmen kívül hagyta a szurkolókat a könyörtelen és kapzsi pénzhajhászása során. A futball a miénk, nem az övék. A klubunk a miénk, nem a övék.”

A Chelsea Supporters’ Trust megbocsáthatatlannak és árulásnak nevezte a lépést Az Arsenal hívei szerint a klub beleegyezését adta az Arsenal, mint sportintézmény halálához.

A Manchester City hivatalos szurkolói klubja szerint a lépés megmutatta, hogy az érintettek magasról tesznek a sportág hagyományaira, és hozzátette, hogy harcolni fog a Szuperliga ellen.

A Manchester United Supporters’ Trust azt mondta, hogy a javaslatok teljesen elfogadhatatlanok, szembemennek a futballal, míg a Tottenham olyan koncepcióról beszélt, amelyet a kapzsiság és az önös érdek vezérel az általuk annyira szeretett futball belső értékeinek rovására.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!