Nemzetközi foci

Undorodik klubjától a Manchester United legendája

Glyn KIRK / AFP
Glyn KIRK / AFP

A dühös Gary Neville a szakadár angol topklubok lépését szégyenteljesnek minősítette, és reméli, hogy számolnak a Premier League szankcióival is. A Manchester United korábbi 85-szörös angol válogatott labdarúgója a Sky Sports szakkommentátoraként fejtette ki véleményét a leendő Szuperliga tervéről.

Kapcsolódó
Példátlan fenyegetés a válasz a szuperligára – kitört a csúcsfutball háborúja
Az UEFA, engedve a nagy klubok nyomásának, a BL megreformálására készül, csakhogy a döntés előtt Európa legjobb csapatai közül 12 jelezte, inkább maguk rendelkeznének az általuk megkeresett pénz felett és elindítják a saját szuperligájukat. Az európai foci legkomolyabb pókerjátszmája zajlik a szemünk előtt.

Mint az vasárnap óta ismert, tizenkét élklub bejelentette a labdarúgó Szuperliga létrehozását. Az éjjel kiadott közlemény szerint a bajnokságot lehető leghamarabb elindítják, és az alapító klubok 3,5 milliárd eurót kapnak infrastrukturális beruházási terveik támogatására” és a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Inter – és három spanyol sztárklub – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

A tervek nagy felháborodást váltottak ki, a Premier League kiadott egy közleményt, miszerint egy ilyen liga tönkreteszi a nyílt verseny előfeltételét, az UEFA pedig azzal fenyeget, hogy eltiltja a résztvevő klubokat.

Negyven éve a Manchester United rajongója vagyok, de most teljesen undorodom. A legjobban egykori klubomtól és a Liverpooltól

mondta a Sky Sport szakkommentátoraként dolgozó Gary Neville, aki a klub színeiben 602 tétmérkőzést vívott, nyolc bajnokságot, három FFA-kupát, két Ligakupát és két Bajnokok Ligáját is nyert..

„A 100 éves Manchester United a környékbeli munkások alapították, erre most elmenne egy olyan bajnokságba, amelyből kiesni sem lehet? Ez abszolút szégyen és tiszta kapzsiság. Vissza kell szereznünk a hatalmat a liga élén álló kluboktól, köztük az én egykori klubomtól.Nem vagyok a pénz ellen, mert én is óriási hasznot húztam a futballból, pénzt kerestem, de pénzt is fektetek be. Azonban a tisztességes versenynek megvannak az alapelvei. Vagy arra gondolnak, hogy kaptak egy jogot Istentől, hogy bent lehessenek a Szuperligában? Eljött az ideje, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a klubok rendelkezzenek a hatalommal. Elég volt!”

A korábbi 85-szörös angol válogatott védő kőkemény szankciókkal élne.

Már holnap vonjunk le ezektől a csapatoktól minden pontot, tegyük őket a bajnokság aljára, és vegyünk el tőlük minden pénzt. Meg kell mindent bélyegeznünk, mert amire készülnek, az egy bűncselekmény a futballszurkolók ellen.

Sir Alex és a Mount Everest

Megszólalt Sir Alex Ferguson is, aki azt mondta, a Szuperliga az európai klubfutball 70 évétől való elmozdulást jelenti.

„A 60-as években a Dunfermline játékosaként, majd az Aberdeen menedzsreként azt éreztem, egy kis klub számára olyan volt a BL, mint a Mount Everest megmászása” – mondta, utalva arra, hogy a mostani nemzetközi kupasorozatok már csak a mogulokról szólnak.

A szurkolók szerint ez megbocsáthatatlan árulás

Az angliai Futballszurkolók Szövetsége szerint a terveket semmi más nem motiválta, csak cinikus kapzsiság.

A liverpooli szurkolók Spirit of Shankly (SOS) csoportját megdöbbentette a klub amerikai tulajdonosának döntése. „Figyelmen kívül hagyta a szurkolókat a könyörtelen és kapzsi pénzhajhászása során. A futball a miénk, nem az övék. A klubunk a miénk, nem a övék.”

A Chelsea Supporters’ Trust megbocsáthatatlannak és árulásnak nevezte a lépést Az Arsenal hívei szerint a klub beleegyezését adta az Arsenal, mint sportintézmény halálához.

A Manchester City hivatalos szurkolói klubja szerint a lépés megmutatta, hogy az érintettek magasról tesznek a sportág hagyományaira, és hozzátette, hogy harcolni fog a Szuperliga ellen.

A Manchester United Supporters’ Trust azt mondta, hogy a javaslatok teljesen elfogadhatatlanok, szembemennek a futballal, míg a Tottenham olyan koncepcióról beszélt, amelyet a kapzsiság és az önös érdek vezérel az általuk annyira szeretett futball belső értékeinek rovására.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik