Nemzetközi foci

Eltiltaná a rebellis és szakadár futballistákat a bekeményítő FIFA

Karim JAAFAR / AFP
Karim JAAFAR / AFP
Komoly retorziót helyezett kilátásba a tervezett európai Szuperliga klubjaival és játékosaival szemben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a hat kontinentális szövetséggel közösen kiadott állásfoglalásában, írta az MTI.

A szervezetek csütörtökön közös közleményben fejtették ki, hogy az általuk el nem ismert európai ligában pályára lépő futballistáknak megtiltanák bármely olyan sorozatban való részvételt, amelyet a FIFA vagy a kontinentális szövetségek szerveznek, beleértve a világbajnokságot is.

Kapcsolódó
Lehet, mégsem lesz Budapesten Eb-mérkőzés?
Rummenigge szerint az UEFA fontolgatja, hogy egy ország legyen a rendező.

Ezzel párhuzamosan a kontinentális tagszövetségek megerősítették, hogy világszinten csak és kizárólag a FIFA illetékes klubversenyt rendezni. Utóbbi ezt azzal viszonozta, hogy az adott kontinensen pedig csak a hat konföderáció jogait ismerte el ugyanerre vonatkozóan.

A közelmúlt sajtóhíreire – miszerint európai elitklubok zárt bajnokságot akarnak létrehozni – reagálva kiemelték: ezzel kapcsolatban csak ismételni tudják magukat, és újfent határozottan kijelentik, hogy egy ehhez hasonló ligát a FIFA és egyik kontinentális tagszövetség sem ismerne el. A zárt rendszer ugyanis önmagában ellentétes minden kiírásuk alapelvével, amely bármely klub és válogatott esetében biztosítja a feljutás, az előrelépés lehetőségét, és ezzel együtt a kiesést is.

A globális és kontinentális versenyeken való részvételért mindig a pályán kell megküzdeni

– olvasható a közleményben.

A Bajnokok Ligájában is meghatározó szerepet betöltő európai élklubokat már régóta foglalkoztatja egy, az európai szövetségtől (UEFA) teljesen független bajnoki rendszer létrehozása.

Az UEFA a Bajnokok Ligája időszakos reformjával – a vezető országoknak adott biztos helyekkel és a pénzelosztással – tudott alternatívát biztosítani a kiválni készülő európai nagy klubok részére.

Az UEFA várhatóan a következő hetekben jelenti be a BL-rendszer ismételt átalakítását, amely során 2024-től a csoportkörös csapatok számára a mostani hat helyett várhatóan már tíz mérkőzést garantál.

A német Der Spiegel viszont 2018 novemberében kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy labdarúgásban a Real Madrid szervezésében ismét felvetődött az – észak-amerikai profi bajnokságokhoz hasonló rendszerben működő – európai Szuperliga gondolata.

Bár több érintett európai labdarúgóklub tagadta az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket, Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke továbbra is arról beszélt, hogy az európai klubfutballban jelentős változtatásokra van szükség.

Josep Maria Bartomeu, a Barcelona októberben távozott elnöke pedig elárulta: a katalán klub igazgatósága jóváhagyta az európai nagy klubok által is támogatott projektben való részvétel követelményeit.

Olvasói sztorik