Nemzetközi foci

Anglia topcsapatai botlanak ennyit, vagy a West Ham United ennyire jó?

Kirsty Wigglesworth - Pool/Getty Images
Kirsty Wigglesworth - Pool/Getty Images
David Moyes az Evertonnál töltött sikeres évek után nem igazán találta a helyét. Mostanáig. Előbb a Premier League-ben tartotta West Ham Unitedet, hogy azután egy teljes évadot kapjon a bizonyításra. Először remekül igazolt, aztán kifogástalan taktikát dolgozott ki a sikerhez. Miközben több élcsapat is csak küszködik, a londoni klub arra készül, hogy története során először a Bajnokok Ligájában szerepeljen.

A West Ham United a Premier League legutóbbi fordulójában 3-2-re legyőzte a Leicester Cityt. Néhány éve ez az eredmény nem lett volna hírértékű Magyarországon annak ellenére sem, hogy 2016-ban utóbbi váratlan bajnoki címet nyert. Az idei évadban azonban azonban ez a mérkőzés most a Bajnokok Ligája-helyekért vívott küzdelemben különösen fontos volt, még az is lehet, hogy a dobogós helyekről döntött.

Jesse Lingard duplája és Jarrod Bowen találata azt jelentette, hogy a londoni csapat egy pontra csökkentette hátrányát a a harmadik helyen álló Leicester mögött. Így bármennyire is furcsa, jelenleg David Moyes csapata a legjobb a londoniak közül: a Chelsea-t egy, a Tottenhamet hat, az Arsenalt pedig tíz ponttal előzi meg. Erre a fordulatra aligha számított bárki is az idény előtt, és bárhogy is fest majd a tabella a szezon végén, a a klubnak és skót edzőnek is nagyon kellett már egy ilyen siker.

A West Ham United vezetősége először 2017 telén bízta meg Moyest a csapat irányításával. A feladat nem volt egyszerű, mert a klub éppen a kieső zónában volt, hatalmas büdzsé sem állt rendelkezésre, mégis bent kellett maradni a Premier League-ben hét hónap alatt. A féléves szerződés azonban bevált, Moyes túlesett ötszázadik PL-meccsén, együttese pedig két fordulóval az idény vége előtt bebiztosította élvonalbeli tagságát, ő maga pedig pályafutása kétszázadik bajnokiját is megnyerte. Ez korábban csak három legendának, Sir Alex Fergusonnak, Arséne Wengernek és Harry Redknappnek jött össze – azóta José Mourinho is csatlakozott a négyeshez.

Ennek ellenére  nem kapott új szerződést a skót edző, Manuel Pellegrini ült le 2018 nyarán a kispadra. Az argentin edzővel azonban pocsékul alakult a szezon, 19 forduló után egy pont választotta el a West Hamet a kieső zónától. Pellegrini lapátra került, Moyes pedig újra felkérést kapott, hogy megint húzza ki a klubot a bajból. Rábólintott az ajánlatra és bár egyetlen ponttal gyűjtött többet vele a csapat a második félszezonban, mint Pellegrinivel a bajnokság első felében, a mostani idényre megkapta az esélyt a bizonyításra. Élt vele.

Megújulás és stabilitás

Az idei szezont az évek óta vergődő Newcastle United elleni vereséggel indította a West Ham, ami alighanem elgondolkodtatta Moyest. Egy újabb gyenge félév már nem férhetett bele a londoni karrierjébe, így visszatért az alapokhoz, a védelem stabilizálására tette át a hangsúlyt. Taktikai szempontból viszont váratlant is húzott, azt a 3-4-3-as (olykor 5-4-1-es) rendszert választotta csapatának, amely korábban távol állt tőle. A The Athletic novemberi elemző cikkében meg is jegyezte, hogy

a skót szakvezető az Evertont 518 mérkőzésen irányította, de összesen nem volt húsz alkalom, amikor három- vagy ötvédős formációt használt volna, a Real Sociedadnál és a Manchester Unitednél pedig soha nem vetette ezt be. A West Hamnél mégis beadta a derekát.

Erre azért volt szükség, mert túl sok gólt kapott a West Ham, a Premier League 2019-2020-as kiírásában 1,61 xG-t engedélyezett ellenfeleinek átlagosan. Ez nagyjából annyit tesz, hogy az előző idényben bő másfél gólra lehetett esélye az ellenfeleknek a helyzetek minősége alapján. Ugyanez a szám idén mindössze 1,17. Decemberig alkalmazta a fent említett felállást, ez alatt a WHU döntetlent játszott a Tottenhammel és a Manchester Cityvel is, ami azért is nagy szó, mert Moyes kritikusai rendre a topklubok elleni vereségeit szokták felemelegetni.

A két iksz mellett 5 győzelem és három vereség volt a mérlege az új stratégiának, és miután megjött a játékosok önbizalma, visszaállt a kedvenc 4-2-3-1-s felállásához.

Andy Rain/PA Images via Getty Images Declan Rice játéka segített stabilizálni a védelmet.

Moyesék nem letámadással szereznek labdát, épp ellenkezőleg. Az Fbref statisztikái szerint a West Ham Unitednél csak négy csapat gyakorol kevesebb nyomást az ellenfél játékosaira, így az sem meglepő, hogy átlagosan mindössze 40,7 százalékos a labdabirtoklásuk. Ennél kevesebbet csak a Newcastle Unitednél és a West Bromwich Albionnál van a labda. Ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy Moyes játékosai csak ívelgetnének, aztán majd lesz valami, már csak azért sem, mert Michail Antonio személyében olyan csatáruk van a kapuhoz legközelebb, aki nem elég biztos a kapu előtt: az angol futballista xG-je alapján 9-10 gólnál tarthatna, ehelyett azonban eddig négyszer talált az ellenfelek kapujába.

Mivel nem lehet csak Antoniótól várni a gólokat, muszáj kiemelni a klub remekül sikerült átigazolásait. Tomás Soucek szenzációs idényt fut, a cseh játékos védekező középpályás létére már kilenc gólt szerzett, ráadásul tehermentesíti a középpálya másik motorját, Declan Rice-t is, akit évek óta kerülgetnek a topcsapatok. Souceknél senki nem nyert több fejpárbajt (179), ehhez jön még hozzá a hatalmas futómennyisége: átlagosan több mint 12 kilométert tesz meg meccsenként, összesen pedig már 364 kilométernél jár.

Mellette így ki tud bontakozni Rice is, aki a maga 326 kilométerével szintén az élmezőny tagja. Az angol középpályás 90 százalékos passzpontossággal szervezi a játékot, senki nem cselezett nála nagyobb hatékonysággal (87,5%) és a legtöbb labdaszerzés is az ő nevéhez fűződik, 62-szer kapcsolt le passzkísérletet.

Ez a középpályás tengely rengeteg üres területet és passzsávot zár le, a duónak kulcsfontosságú szerepe van a korábban említett védekezés megerősödésében. 

Rice-nak egyedül a hosszú indításai nem ülnek, erre viszont ott van a két szélső hátvéd. Aaron Cresswell már hetedik idényét tapossa a Unitedben, de idén picit előrébb húzódhatott, ami úgy tűnik, jól áll neki. A háromvédős rendszerben lubickolt, a The Athletic elemzése szerint rajta futott át az ősszel a legtöbb támadás. A balhátvéd főleg a támadó középpályások indításával van elfoglalva, de olykor-olykor Antonio fejét is célba veszi. Idei 7 gólpasszával beérte saját rekordját a 2017-2018-as PL-szezonból és még van ideje növelni a számot.

Túloldalon Soucek jóbarátja, a Slavia Prahától igazolt Vladimir Coufal játszik, aki öt gólpasszt osztott ki, meccsenként átlagosan 1,93 kapura lövést készít elő. A cseh jobbhátvéd a liga legjobbja abban, hogy ne lehessen elvinni mellette a labdát, egy az egy elleni párharcokban 51 százalék fölötti mutatóval büszkélkedhet, sőt a 61 blokkolt lövéssel is a Premier League legjobbjai között van.

Justin Tallis – Pool/Getty Images Nincs játékos, aki jobban védekezne egy az egy ellen, mint Vladimir Coufal.

Összességében a West Ham a bajnokság hatodik legkevesebb xG-jét engedte ellenfeleinek: az előző két idényben bekapott 55 és 62 gól után az idei 39 imponáló stabilitást mutat.

A kirakós utolsó darabja

Ahogy az eddigiekből is látszik, David Moyes sikeresen összerakta a védekezést, megtalálta a kezdőcsapatát és több taktikai hadrendben is működőképessé tette együttesét. Egy dolog hiányzott az áttörő sikerhez, egy befejező játékos. Korábban említettük, hogy Antonio be-betalált ugyan, de így sem fejezi be annyiszor góllal a támadásokat, mint ahogyan azt a kidolgozott helyzetek megkívánnák. Épp ezért olyan labdarúgóra volt szükség, aki az üres területeket megtalálja, aki helyezkedésével újabb indítási lehetőségeket nyit meg a többi támadónak, és aki nemcsak jókor van jó helyen, hanem be is tudja fejezni az akciókat.

Így esett a választás a Manchester Unitednél kegyvesztetté vált Jesse Lingardra, aki azonnal megmutatta, hogy éppen a labda nélküli elmozgások specialistája, de a kaput is érzi.

Lingard szenzációsan bevált, kilenc mérkőzésen már 8 gólja és három asszisztja van a West Hamben, ráadásul mindezt 3,8-as xG-vel. Lényegében az angol támadó kétszer annyi gólt rúgott, mint az várható lett volna a 25 lövéséből, majdnem minden harmadik próbálkozásából betalált.

Kapcsolódó
Nem várt szereplője van az angliai éremcsatának
Ötgólos meccsen verte a Leicestert a West Ham, és megerősítette a negyedik helyét.

Lingard így megoldotta a West Ham utolsó problémáját is, a csapat ezzel tartani tudja a lépést az élmezőnnyel, 2017 után újra európai kupaszereplést érő helyen végezhet. Az sem tűnik túlzónak, hogy története során először a Bajnokok Ligájába is bejusson, az első négy hely egyikéért hajtó Leicestert éppen most verte, az üldözők közül pedig április 24-én meccsel majd a Chelsea-vel Moyes csapata. Ezután zömmel alsóházi klubok várnak a West Hamre.

A számok mellett persze nagyon fontos az emberi tényező is. Az elmúlt két idényben látott gyengébb helyezések után a futballisták azt hallják, nem elég jók a Premier League-hez, ami a jelek szerint inkább ösztönzően hat rájuk. David Moyes az Evertonnál fantasztikus munkát végzett, de a Manchester Unitedben, a Real Sociedadban és a Sunderlandben is kudarcot vallott. Lehetne egyesével sorolni a keret tagjainak személyes csalódásait is, Coufalról például még a Banik Ostravánál gyerekkorában mondtak le, a hátvéd ennek ellenére ma már 13-szoros válogatottnak mondhatja magát. Az ehhez hasonló történetek is elősegítették az idei remeklést, az viszont már Moyes érdeme, hogy nagyon jó csapategységet, pozitív légkört is teremtett. A beszámolók szerint nagyon egységes a West Ham a focipályán kívül is.

Nem szabad elhallgatni, hogy a West Ham előkelő helyezésében nagy szerepe lehet annak is, hogy a Tottenham, a Liverpool és a Chelsea is a vártnál gyengébben teljesített az idén. A számokat elnézve azonban érdemtelennek semmiképpen sem nevezhető, hogy a West Ham United a BL-indulásért csatázik, Moyes csapatának sorsa ráadásul a saját kezében van a bajnoki hajrában.

Olvasói sztorik