Élő Nemzetközi foci

A Liverpool csak riogatott, a Real és a City jutott BL-elődöntőbe

Shaun Botterill/Getty Images
Shaun Botterill/Getty Images
Bár akadtak nagy helyzetei, a Liverpool végül 0-0-s döntetlen játszott otthon a Real Madriddal, így az első mérkőzésen elszenvedett kétgólos veresége miatt kiesett. A Manchester City hátrányból fordítva verte a Borussia Dortmundot és kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A Chelsea és a PSG lesz még ott a négy között.

Liverpool – Real Madrid 0-0

Érdekes felvezetése volt a mérkőzésnek: a kétgólos előnyben lévő spanyol csapatot szállító buszt megdobálták az angol drukkerek, a jármű egyik ablaka be is tört.

Ezek után a Pool nagyon bekezdett, Courtois-nak kellett lábbal védenie már a második percben. A liverpooli taktika ült, szinte végig sikerült nyomás alatt tartani a vendégek kapuját, de vagy a Courtois irányította védelem volt a helyén, vagy a hazai támadók választottak rossz megoldást. Közben egy kontrából Benzema kapufát lőtt.

A második félidőben is elsősorban a Liverpool próbálkozott, azonban hiába hiányzott a madridi védelem alapemberei közül több játékos, mégis sikerült lenullázni a hazaiakat. A Real Madrid összességében magabiztosan jutott tovább, nem volt olyan pillanata a párharcnak, amikor hátrányban lett volna.

Kapcsolódó
Hiába nyert a Bayern München Párizsban, mégis kiesett a BL-ből
A legjobb nyolc között búcsúzott a címvédő.

Borussia Dortmund – Manchester City 1-2

A másik szerdai negyeddöntős visszavágón negyedóra után továbbjutásra állt az otthon játszó Dortmund, amely az első meccsen 2-1-es vereséget szenvedett Manchesterben. Ezúttal Jude Bellingham révén előnybe került a német csapat, az Opta adatai alapján

a 17 éves és 289 napos angol a BL történetének második legfiatalabb gólszerzője az egyenes kieséses szakaszban.

Negyven percen át érezhette magát továbbjutónak a Dortmund, tíz perccel a szünet után Rijad Mahrez – kezezésért megítélt büntetőből – egyenlített, így december 12-e óta továbbra is minden idegenbeli meccsén lőtt legalább egy gólt a City. Egy jobboldali szöglet után Phil Foden 16-oson kívülről eleresztett lövésével nemcsak a továbbjutást, de a kettős győzelmet is megszerezték a manchesteriek.

A gólok:

Az elődöntőben a Manchester City a Paris Saint-Germainnel találkozik, míg a Real Madridra a Chelsea vár majd.

Bajnokok Ligája-negyeddöntő, 2. mérkőzés

Borussia Dortmund (német)-Manchester City (angol) 1-2 (1-0)
gól: Bellingham (15.), illetve Mahrez (55. – tizenegyesből), Foden (75.)

Továbbjutott: a Manchester City kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.

 

FC Liverpool (angol)-Real Madrid (spanyol) 0-0
Tj.: a Real Madrid, 3-1-es összesítéssel.

A Real Madrid kiverte a Liverpoolt a Bajnokok Ligájából

Bár akadtak nagy helyzetei, a Liverpool végül 0-0-s döntetlen játszott otthon a Real Madriddal, így az első mérkőzésen elszenvedett kétgólos veresége miatt kiesett. A Manchester City hátrányból fordítva verte a Borussia Dortmundot, így kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A Chelsea és a PSG lesz még ott a négy között.

Kapcsolódó
A Liverpool csak riogatott, a Real és a City jutott BL-elődöntőbe
A Real Madrid simán, a Manchester City némi izgalmat követően lépett tovább az elődöntőbe. Előbbi csapatra a Chelsea, utóbbira a PSG vár majd.

Itt a vége!

A Real Madrid és a Manchester City jutott be a négy közé.

Benzema mindent lezárhatott volna

Nehéz elképzelni, hogy innen megfordítsa a párharcot a Liverpool, de ha Benzema pontosabban fejel, akkor tényleg vége lett volna mindennek. Lehet, hogy lesről lépett vissza a francia csatár, de üresen bólinthatott, a léc fölé célzott azonban.

A City közben alighanem eldöntötte

Fordítottak a visszavágón, így összessítésben már kétgólos előnyben vannak és az idegenben lőtt gólok is az angoloknak kedvez.

Alisson dupla védése

A brazil kapus épp párharcban tartotta a Poolt, mert, ha most gólt kaptak volna az angolok, szinte biztosan elszállt volna minden esély. Vinícius kapott egy kiugratást, megtartotta a labdát, de Alisson védte a kapos lövését, majd a duplázást is hárítani tudta.

Jé, Firmino is itt van

Az első félidőben tényleg alig hallottuk a nevét, most viszont már a második lövését eresztette el, 20 méterre volt a kaputól, ballal próbálkozott, de a kapu fölé durrantott.

Megint Courtois-bravúr a félidő elején

Ismét tökéletesen kezdett a Pool, az első félidőben halványan teljesítő Firmino került lövőhelyzetbe, de középre célzott, Courtois így menteni tudott.

Folytatás mindkét pályán

Vajon kibírja kapott gól nélkül ezt a nyomást a Real Madrid? Ki tud egyenlíteni a fölényben játszó Manchester City? 45 perc múlva okosabbak leszünk.

Érdekesség

A helyzetek minősége alapján az első félidőkben a Manchester City tett a legtöbbet a gólszerzésért, legalábbis a helyzetei minősége alapján. Mégis egyelőre kiesésre áll a Dortmund ellen:

Mané esik el a tizenhatoson belül!

Egy fél pillanatra úgy tűnt, a liverpooli játékosok reklamálásba kezdenek, de a játékvezető egyértelműen jelezte, hogy nem lesz fújás. Úgyhogy maradt a 0-0 a szünetre is, miközben a Dortmund 1-0-ra vezet és továbbjutásra áll a City ellen. Félidő.

A Pool ezt a helyzetet elszalahztotta...

Bocsánat… Mindenesetre Mané játszotta meg egyiptomi csapattársát, ám ő a kapu fölé lőtt a tizenhatoson belülről. Kicsivel később Wijnaldum lőtt, és ugyan vetődött egy madridi játékos blokkolni, a holland minteg ynyolc méterről az égbe lőtt.

Szórakoztató a mérkőzés

Ahogy arra lehetett számítani, és ahogy azt az első mérkőzés hajrája is előrevetítette, a Liverpool próbálja körbepasszolni, átlőni, átívelni a madridi védelmet, amely azonban kifejezetten stabilnak tűnik Courtois-val az élen. Közben a Real meg kontrázgat, amikor tud, ez pedig kifejezetten jól áll Zidane csapatának.

A dortmundi Bedllingham góljáról csak annyit, hogy

ő minden idők legfiatalabb angol gólszerzője, még nincs 18 éves!

Megint Milner

De most azért, mert Casemiro úgy felrúgta, hogy kirepült a pályáról. A brazil is sárgát kapott, meg a reklamáló Robertson is.

KAPUFA!

Benzema volt, aki a bal szélen megindult, vitte-vitte a labdát, jobbra-balra forgatta a védőjét, lapos, megpattanó lövése azonban a kapufáról kifelé pattant.

Ha már Milner

35 éves és 100 napos épp a meccs napján, 1978 óta ő a legidősebb Pool-játékos, aki egy nemzetközi kupa egyenes kieséses mérkőzésén pályára lép.

Courtois-bravúr

Gyönyörűen építette fel támadását a Liverpool, amely végén Milner maradt üresen, így jobbal rá is tűzte kapásból a labdát. Lehet, hogy centikkel fölé ment volna, de Courtois biztos, ami biztos egy látványos vetődéssel szögletre mentett.

Jól kezdett a Liverpool

A Realnak az elmúlt hetekben bevált, hogy átengedte az irányítást az ellenfelének, most kétgólos hátrányban sem estek neki a Liverpoolnak. Az angolok ellenben már az első perctől rohamoznak, Szalah ziccere mellett is próbálják végig nyomás alatt tartani a vendégkaput.

A statisztika nem a Liverpoollal van

Az angol csapat mindössze kétszer jutott tovább a legutóbbi 13 olyan párharcából, amelyben legalább kétgólos hátrányba került az első mérkőzésen, a legemlékezetesebb egyértelműen az, amikor a Barca ellen 3-0-ra veszítettek, mégis továbbmentek és megnyerték 2019-ben a sorozatot. A Real Madrid ezzel szemben 15-ször továbbjutott 16 olyan alkalomból, amikor kétgólos előnyből várta a visszavágót – a kivétel a Monaco elleni párharc a 2003-2004-es idényből.

Olvasói sztorik