Nemzetközi foci

„Nem Pókember vagy Batman akartunk lenni, hanem Maradona”

JUAN MABROMATA / AFP
JUAN MABROMATA / AFP

Komoly lélegzetvételű írással jelentkezett a Guardianban Pablo Aimar, az argentinok 52-szeres válogatott támadó középpályása, a Valencia és a Benfica egykori klasszisa. Az argentin U17-es csapat szövetségi edzőjeként és a felnőtt válogatott egyik asszisztenseként dolgozó 41 éves szakember mesélt az edzőiről, jelenlegi munkájáról, és természetesen Diego Maradonáról.

Kapcsolódó
Tényleg Diego Maradona szelleme mentett a gólvonalon?
Ilyet is ritkán látni, a hálóba tartó labda a gólvonalról kifelé pattant.

„Az U17-esek edzőjeként úgy érzem, hogy ott vagyok, ahol lenni szeretnék, és élvezem. Korosztályos edzőként megkapom azt az időt, amellyel a komolyabb szinten dolgozó szakemberek nem rendelkeznek. Szeretek fiatal játékosokkal dolgozni” – írta.

Elmesélte, mennyire fontos és megfelelő lépés volt számára, hogy a Valenciához került, micsoda lökést adott neki, hogy olyan szakmai nagyságokkal dolgozhatott, mint Marcelo Bielsa, José Pékerman, Jorge Jesus vagy most az argentin válogatottnál a szövetségi kapitány, Lionel Scaloni.

„Hogy mitől hisznek a futballisták az edzőben vagy sem? Ez örök rejtély. Vannak edzők, akik sztárokkal teli csapatokat irányítanak, mégsem érnek el eredményt, de aztán egy másik csapatnál, ahol kevesebb a nagy név, jönnek a sikerek. Nincs válaszom arra, hogy mi az, ami miatt a játékosok hisznek benned.”

Kapcsolódó
Lemásolta Maradona legendás gólját a Betis játékosa
Az eredeti, 1986-os találatot az évszázad góljának választották.

Szerinte néha a futballban jönnek a pozitív hatások, szerinte például fiatalon Diego Maradona keltette bennük ezeket az érzéseket.

„Az 1970-80-as években születettek számára ő volt a legnagyobb inspiráció. Abban az időben már voltak szuperhősök: de mi nem Pókember vagy Batman akartunk lenni, hanem Maradona.

Nem Pókember-jelmezre vágytunk, hanem meg akartuk venni Maradona cipőjét és mezét. Maradona akartunk lenni, és arra törekedtünk, hogy mi legyünk az, aki 1986-ban felemeli a vb-trófeát, aki 1990 -ben sértegeti azokat, akik megsértették a himnuszunkat.

Aimar 1996-ban a River Plate-ben kezdte a pályafutását, majd a Valencia (2001–2006), a Zaragoza (2006–2008), a Benfica (2008–2013), és a malajziai Johor Darul Ta’zim (2013–2014) következett, hogy aztán hazatárjen és egy-egy meccset játszva 2015-ben a River Plate-ben, majd 2018-ban az Estudiantes Río Cuartóban végleg visszavonuljon.

Olvasói sztorik