Nemzetközi foci

Miért tartóztatták le a Barcelona korábbi elnökét?

Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images
Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images
Josep Maria Bartomeut hétfőn állították elő, az éjszakát a rendőrségen töltötte. Egy napra rá szabadon engedték, de még vallomást kell tennie a bíróságon.

A rendőrségen éjszakázott Josep Maria Bartomeu, a Barcelona korábbi elnöke és tanácsadója, Jaume Masferrer. Hétfőn rajtuk kívül Roman Gómez Pontit, a klub jogi osztályának vezetőjét és Óscar Graut, a jelenlegi főigazgatót is előállította a rendőrség, utóbbiak este távozhattak az őrsről. Bartomeu és Masferrer biztosan nem tett tanúvallomást, ügyvédje szerint Fonti sem.

Frissítünk!

A cikkünk megjelenése után írta meg a Marca, hogy Bartomeut és Masferrert is óvadék ellenében ideiglenesen kiengedték, miután az estét a rendőrségen töltötték. A bíró egyben megszüntette a BarcaGate néven emlegetett ügyben a rendőrség által folytatott vizsgálati anyag titkosítását, így ahhoz mostantól már az érintettek is hozzáférhetnek és megismerhetik annak részleteit. Amint erre sor kerül, a két vizsgált személy egy későbbi időpontban vallomást tesz a bíróságon.

Közben a Barcelona székházában is jártak a rendőrök, a klub pedig közleményben jelezte, hogy mindenben segítik és tiszteletben tartják a katalán rendőrség jogi osztályának munkáját. Mindez azon a héten történt ráadásul, amelynek végén elnököt választ a klub.

Kapcsolódó
A rendőrségen éjszakázott a Barcelona korábbi elnöke
Josep María Bartomeu a klub harmadik olyan vezetője, akit letartóztattak.

Hogyan jutottunk idáig?

Az ügy előzménye az úgynevezett BarcaGate. A klub, mint ahogy utólag kiderült, még 2017 végén szerződött le az I3 nevű, argentin tulajdonban lévő céggel. Az eredetileg kommunikáltak szerint a közösségi médiás megjelenés, az oldalak adatainak kielemzése lett volna a feladat, ám a csapat drukkerei egy idő után arra lettek figyelmesek, hogy megjelentek olyan felületek, amelyek Bartomeut próbálták meg jobb színben feltüntetni, miközben a vele szemben álló jelenlegi és korábbi játékosokat (Lionel Messi, Gerard Piqué és Xavi Hernández), vagy az elnökségéért harcba szálló Joan Laportát és Víctor Fontot is lejáratták, nem beszélve a korábbi sikeredzőről, Pep Guardioláról.

A Cadena SER 2020 februárjában dobta le az atombombát, egy 36 oldalas dokumentumot tett közzé a Barcelona és cég közötti megállapodásról, valamint hat, több tízezer követővel bíró Facebook-oldalt is megnevezett, amelyek mögött az I3 állt, és amelyek megpróbálták aláásni Messiék tekintélyét. Bartomeu tagadta, hogy az üzlet része lett volna, hogy másokat lejárassanak, az ügy kipattanása utáni napokban mindenesetre felmondták a céggel kötött szerződést. Ettől a rendőrség nyomozott a háttérben.

Hogy került a képbe a rendőrség?

A Cadena SER nyomozásának köszönhetően kiderült az is, hogy a 2017-18-as szezonra 1,1 millió eurós, a következőkét idényre pedig 947-947 ezer eurós megállapodást kötöttek egymással a felek – a kifizetések az ügy kipattanása után abbamaradtak. Ez egybehangzó spanyolországi hírek szerint is legalább hatszoros ár ahhoz képest, amit a Barca előző vezetősége kommunikált arról, hogy mire is bérelte fel a céget.

Ráadásul a kifizetéseket 200 ezer eurónál kisebb részekre bontották szét, amivel simán ki lehetett kerülni a klubon belüli ellenőrzést.

Bár akkor a Barca felbérelt egy auditáló céget, amely ugyan nem talált korrupcióra utaló jeleket, már akkor is többen megkérdőjelezték az eredményt és azt, hogy nem végeztek egy második ellenőrzést. Mostanra pedig eljutottunk az előállításokig és addig, hogy a nyomozók a klub székházában voltak korrupcióra és pénzügyi visszaélésre utaló jelek után kutatva.

Az 58 éves Josep Maria Bartomeu 2014 januárja, Sandro Rossell távozása után lett a Barcelona elnöke, közel hét éven át volta klub első embere. Az ő ideje alatt a focicsapat a többi közt nyert négy bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját, csakhogy közben teljesen megromlott a vezetőség kapcsolata Lionel Messivel, aki csak azért nem igazolt el 2020 nyarán, mert nem akart pereskedni a Barcával – más állásponton volt az egyesület és a játékos arról, mekkora összegért is válthatna klubot, 2021 nyarán viszont már szabadon dönthet, lejár ugyanis a szerződése.

Kapcsolódó
Tényleg Messi vitte csődbe a Barcát?
A világ legjobb játékosa csillagászati összeget keres Barcelonában, miközben a klub a csőd szélén egyensúlyoz. Zsiborás Gergő szerint ugyanakkor a Barca intézmény, amit semmiképp nem hagynak tönkremenni a hitelezői.

A Barcelona e mellett bőven 800 millió euró feletti adósságot görget maga előtt, a mostani botrány mellett egy gazdasági krízisben is nyakig benne van, a rossz irányítás miatt már tavaly távoztak az elnökségból többen is. Bartomeu mindezek után mondott le októberben, vele együtt a teljes vezetőség távozott, azóta ideiglenesen Carles Tusquets irányít. A mostani őrizetbe vételek előtti nagy téma az volt, hogy kiszivárgott: Messi 2017-ben négy évre, összesen 555 millió euróért hosszabbított a klubnál.

A klubnál március 7-én, vasárnap elnökválasztást tartanak, a korábbi elnök, Joan Laporta mellett Víctor Font és Toni Freixa száll még harcba. Bárkire érkezik majd a legtöbb voks, az biztos, hogy több okból is féltérdre rogyott Barcát kell majd felráznia és egyenesbe hozni.

Olvasói sztorik