Nemzetközi foci

Majdnem két évbe telt, mire Berlinben is leesett, hogy nem Dárdaival volt baj

Jan-Philipp Burmann/City-Press via Getty Images
Jan-Philipp Burmann/City-Press via Getty Images

Akárcsak Josep Guardiola a Barcelonát, senki sem ismeri úgy a berlini klubot, a szurkolókat és a médiát, mint a magyar edző.

A fenti szavakat Lothar Matthäus írta a Sky Sportnál vezetett blogjában azt követően, hogy hétfőn a Hertha BSC bejelentette, ismét Dárdai Pál veszi át a csapat irányítását. A korábbi 150-szeres német válogatott, világbajnok klasszis hálás szereplője a labdarúgásnak abból a szempontból, hogy gyakran hangzatos kijelentéseket tesz, amit aztán a média könnyen felkap és lehet rajta csámcsogni. Most is nagy szavakat használt, de egyáltalán nem írt földtől elrugaszkodott dolgot.

Kapcsolódó
„Nagyszerű tervnek tűnik” – Matthäus Guardiolához hasonlította Dárdait
Mindenki jó ötletnek tartja, hogy újból kinevezték.

Dárdait 1997 és 2011 között rekordot jelentő 336 alkalommal lépett pályára a berlinieknél, utána pedig a klub utánpótlásában helyezkedett el, a fiai is a Herthában kezdtek focizni. 2015 februárjában nevezte ki a Hertha ideiglenesen az első csapathoz – ekkor a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt –, a korábbi középpályás a kieséstől mentette meg a csapatot. Irányításával a berliniek végeztek a hetedik és a hatodik helyen is a német élvonalban, kupaelődöntőbe is jutott a Hertha, amely 2017 nyarán évek óta először vehetett részt egy nemzetközi kupasorozat selejtezőben. Amikor visszaesett a teljesítmény, a kiesés veszélye akkor sem fenyegette a csapatot, stabilan ott volt a Bundesliga középmezőnyében még úgy is, hogy a Dárdainak jutott négy és fél év alatt a többiekhez képest aprópénzből tudott csak erősíteni a klub a keretén.

Dárdai Pál időszakában két alkalommal is előfordult, hogy a dobogón telelt a Hertha, de a tavasz már nem sikerült jól, akkor jóval kevesebb pont jött össze. Persze az őszi teljesítmény volt erőn felüli, és inkább a szezon második fele volt az, ami közelebb állt a realitáshoz a keret erejét nézve. A sportigazgató, a Dárdaihoz hasonlóan korábban a csapatban focizó Michael Preetz aztán egyre nagyobb nyomást helyezett a magyar edzőre, bár a keret nem volt rá alkalmas, ő mégis látványos támadófocit és állandó nemzetközi kupaszereplést várt el. Végül 2019 tavaszán meghozta azt a döntést, hogy a szezon végén cserél a kispadnál.

Szűk két év alatt ugyanakkor kiderült, hogy nem Dárdai Pál, hanem inkább Michael Preetz miatt nem tudott szintet lépni a Hertha.

2019 nyarán nemcsak a vezetőedző személyét érintő változás történt, beszállt a klubba Lars Windhorst, aki eleinte 37,5 százalékos részesedést vásárolt a Herthában, mára már ő a kétharmados tulajdonos. A terv az volt, hogy a legnagyobbak között legyen a fővárosi csapat a Bundesligában, ez meg is látszott az igazolásokon, egyből 33 millió euróból erősítették meg a keretet. Az utánpótlásból felhozott Ante Covicra azonban túl nagy volt a kabát, mindössze 14 mérkőzés után (amiből hét vereséggel végződött) lecserélték a horvát edzőt, jött Jürgen Klinsmann, aki a klub igazgatói tanácsából érkezett, és már a télen 77 milliót költött, ami majdnem duplája annak, amit Dárdai négy év alatt új játékosokra fordíthatott. Klinsmann sem jött ki azonban Preetzcel, így mindössze 76 nap után felmondott és elhagyta a Herthát.

Azóta Alexander Nouri (pár meccs erejéig) és Bruno Labbadia próbálta meg sikerre vinni a Herthát, de Dárdai eredményességét (37,21 százalékos győzelmi mutató) megközelíteni sem tudta a négy edző.

Dárdai Pál négy és fél éve a kispadon a mai futballban már önmagában teljesítmény. Talán egy klubikon esetében nem annyira lepődünk meg, de épp hétfőn menesztette a Chelsea Frank Lampardot mindössze másfél évvel a kinevezése után, azaz kijelenthető, hogy a modern foci nem válogat, bárkit megrág és kiköp az első adandó alkalommal. Hogy Dárdai Pálnak mit jelent a Hertha BSC, azt nemcsak az mutatja meg, amit tett, hanem az is, amit nem: ilyen volt, amikor játékoskorában nem ment el a Bayern Münchenhez, majd most, mikor a klub elengedte a kezét vezetőedzőként, ő akkor sem hagyta el Berlint, pedig saját bevallása szerint is voltak élvonalbeli ajánlatai.

Nem sokan vállalták volna, de a lojalitás és az idő neki adott igazat.

Pihent egy évet, visszatért korábbi munkájához és az U16-osokat edzette. Csakhogy közben az első csapat egyre kilátástalanabbul szerepelt, a 2020/21-es szezonban 18 fordulót követően csak a 14. helyen áll, két ponttal az osztályozót jelentő hely előtt. Nemhogy előre nem sikerült lépni az elmúlt másfél évben, hanem visszaesett a teljesítmény. A Werder elleni 4-1-es vereség volt az utolsó alkalom, amikor Labbadia irányította a berlinieket, a zakó után a vezetőedzőt és a sportigazgatót is kirúgták, és visszatért Dárdai, akinek a stábjában ismét helyet kapott kapusedzőként Petry Zsolt, akit még Klinsmann fokozott le egy személyes ellentét miatt.

Magamat kellett meggyőznöm. Hétfő reggel még arra hajlottam, hogy nem vállalom, de… Aki ismer, tisztában van azzal, milyen sokat jelent nekem a Hertha. A szívem mélyén tudtam, hogy segítenem kell

mondta a Nemzeti Sportnak Dárdai, aki állítja, nehezebben helyzetben veszi most át a Herthát, mint tette hat évvel ezelőtt.

Kapcsolódó
Dárdai elsírta magát, amikor elköszönt a játékosaitól
Úgy érzi, most nehezebb helyzetben veszi át a csapatot, mint hat éve.

A bizalom él felé, a korábbival ellentétben most nem csak tűzoltásra hívták, 2022 nyaráig szóló szerződést kapott. Elsőre pont azt kell összeraknia, amivel a magyar válogatottnál, majd anno a Herthánál is elkezdte a munkát: a védelmet. A berliniek ugyanis azért is vannak ott, ahol, mert hátul sebezhetőek. Eleve több gólt kaptak annál, mint amit az ellenfeleknek engedélyezett helyzetek alapján kellett volna, a riválisok e mellett öt tizenegyest is rúghattak (mind beakadt), aminél csak a Köln és a Schalke védői hoztak össze több szabálytalanságot a tizenhatosukon belül.

A védekezést egyből lehet gyakorolni a sorsolásnak köszönhetően: Frankfurtban tér vissza a magyar edző az oldalvonal mellé, de a következő hetekben a Bayern Münchennel, a Lipcsével és a Wolfsburggal, azaz csupa nemzetközi indulást érő helyen álló csapattal mérkőzik a Hertha. A keret most egyértelműen jobb, Dárdainak pedig volt másfél éve átgondolni, hogy ha hibázott korábban, akkor miben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik