Nemzetközi foci

Alig van tapasztalata a felnőtt fociban, mégis óriási a felhajtás a MU új cselkirálya körül

GIUSEPPE COTTINI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
GIUSEPPE COTTINI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A 18 éves Amad Diallo 5 meccsen mindössze 59 percet játszott az Atalantában, a MU mégis kifizetett érte 21 millió eurót, és az összeg akár 40 millióig is felkúszhat. De ki ez a srác, akitől a Unitednél azt várják, hogy úgy berobbanjon, mint egykor Cristiano Ronaldo?

Ha megnézed a róla készült videókat, és beszélsz azokkal az emberekkel, akiknek közük volt a leigazolásához, akkor úgy érzed, ebből a kölyökből világsztár lesz. A Manchester Unitednél most úgy vélik, hogy egy igazi kincsre leltek. Nem akarom rápakolni a nyomást azzal, hogy Cristiano Ronaldóhoz hasonlítom, de emlékezzünk arra, hogy amikor a MU leigazolta Ronaldót, őt is szinte csak Portugáliában ismerték

mondta a jelenleg szakkommentátorként dolgozó, korábbi 81-szeres angol válogatott védő, Rio Ferdinand a Manchester United új igazolásáról, a mindössze 18 éves Amad Diallóról, akiért 21 millió eurót fizetett az angol klub az olasz Atalantának, és ez az összeg a különféle bónuszokkal együtt egészen 41 millióig emelkedhet.

Ez a 41 millió euró különösen annak fényében tűnik magasnak, ha megemlítjük, hogy az elefántcsontparti szélső mindössze 59 percet játszott az Atalanta első csapatában, vagyis egyáltalán nem lehet azt mondani róla, hogy komoly tapasztalattal bírna a felnőtt futballban.

Igaz, az antré nagyot szólt: első Serie A-meccsén, 2019 októberében csereként szállt be az utolsó negyedórára az Udinese elleni bajnokin, és ő állította be a 7-1-es végeredményt, amivel az olasz bajnokság első, 2002-es születésű gólszerzője lett.

00.43-nál látható a gól:

Amad Diallo Traoré (a Traorét már elhagyta a nevéből) 10 évesen költözött a családjával Olaszországba, és 12 évesen a Reggio Emilia-i Boca Barco csapatában játszva ő lett egy karácsonyi torna legjobbja, annak ellenére, hogy a viadalon a nála idősebbek között szerepelt.

Az 1982-ben az olasz válogatottal világbajnokságot nyerő, a Milannal kétszeres BEK-győztesnek, valamint olasz bajnoknak számító Giovanni Galli mesélte a Football Italiának, hogy a Lucchese sportigazgatójaként dolgozott, amikor egy ismerőse a figyelmébe ajánlotta Amad Diallót, valamint a testvérét, Hamed Juniort.

„Pár napig az egyik utánpótlás csapatunknál edzettek, és egyből látszott, hogy sokkal jobbak, mint a többiek. Az 1999-esekkel készültek, vagyis Hamednél egy, Amadnál három évvel voltak idősebbek a csapattársak, a testvérpár mégis hatalmas technikai fölényben volt hozzájuk képest.

Már abból lehetett látni, hogy más szintet képviselnek, ahogy a labdához értek, aztán sorra osztották a kötényeket. Mivel EU-n kívüli játékost nem igazolhattunk, így nem volt esély arra, hogy hozzánk kerüljenek, de az ismerősömnek megígértem, hogy segítek nekik csapatot találni, úgyhogy megejtettem néhány hívást. Végül Hamed az Empolihoz, Amad pedig az Atalantához került

magyarázta az egykori nagyszerű kapus.

Amadot egy sor olasz klub ostromolta, a Reggiana, a Sassuolo, az Empoli, a Roma és a Juventus is kiszemelte őt, a torinói csapatnál háromszor is volt próbajátékon, ám végül arra az Atalantára esett a választása, amely utánpótlás-nevelés terén az egyik legjobb Olaszországban.

Diallo a bergamóiaknál is az idősebbek között játszott, és az U19-es bajnokságban az elmúlt két idényben 39 meccsen 12 gólt és 9 gólpasszt szállított, így bátran mondhatjuk, nagy szerepe volt abban, hogy az Atalanta mindkét szezonban megnyerte a Primavera-bajnokságot.

A tükörszélsőként ballábasként a jobb oldalon játszó, 173 centis Diallónak alacsonyan van a súlypontja, és mivel kivételesen bánik a labdával, folyamatosan nyomást helyez az ellenfél védőire.

Az 2019–2020-as idényben átlagosan 7,8 sikeres csele volt meccsenként, egy évvel korábban pedig még ennél is hatékonyabb volt, akkor találkozóként átlagban 11 alkalommal csapta be az ellenfelét.

Nyilvánvaló, hogy ezek az adatok romlani fognak a Premier League-ben, ahol fizikailag erősebb, valamint taktikailag képzettebb védőkön kell majd áthámoznia magát, de Diallo nemcsak abban erős, ha egy az egy ellen kell varázsolni, hanem akkor is, ha vissza kell támadni egy labdavesztés után, mivel az Atalantában meccsenként öt labdát szerzett az ellenfél térfelén.

„Könnyűsúlyúnak tűnik, de nem könnyű elnyomni, akkor is talpon marad, amikor a védők keményen leütközik. Alacsonyan van a súlypontja, és jó az egyensúlyérzéke. Labdával és a nélkül is lenyűgözőek az irányváltásai. Kis területen villámgyors, hosszabb távokon viszont a végére veszít az erejéből és a sebességéből. Jóval kevesebb az üresjárat nála, mint a vele egyidős játékosoknál, és az intenzitást képes a meccs végéig fenntartani” – olvasható Diallóról egy topcsapat játékosmegfigyelőjének a róla készített 2019-es profiljában, amely a Primavera-bajnokságban és az Ifjúsági Bajnokok Ligájában játszott meccsein alapul.

Az ESPN által közzétett jellemzésben dicsérik Diallo játékintelligenciáját, valamint azt is megjegyzik, hogy védekezésben is fegyelmezetten beáll a sorba, és a benne rejlő potenciál alapján azt vizionálják, állandó kezdő lehet egy BL-szereplő csapatban.

Az 1-től 10-ig terjedő skálán a szélső 7,5-es osztályzatot kapott, ugyanebben a rendszerben a pályája csúcsán lévő Lionel Messi 9-es értékeléssel szerepelt.

Bergamói csapattársa, Alejandro Gómez egyébként a mozgása és a cselezőkészsége miatt épp Messihez hasonlította Diallót, hozzátéve, hogy az edzéseken néha a védők csak úgy tudták megállítani, ha felrúgták.

A róla szóló játékosmegfigyelői riportban azt is megemlítik, hogy Diallo előszeretettel lép vissza mélyen, hogy a támadásépítésből is kivegye a részét, de a cselezőkészsége miatt a 16-os környékén is otthonosan mozog, és a kapu elé is oda tud érni, hogy ő fejezze be az akciót.

A MU már 2019 nyara óta figyelte Diallót, az Atalanta edzője, Gian Piero Gasperini azonban nem bánta volna, ha nyárig még Bergamóban marad az ifjonc, mert őt nézte ki Gómez helyettesítésére. Az argentin középpályás ugyanis csúnyán összeakadt Gasperinivel, és bár elsőre úgy tűnt, az edző lesz a belharc vesztese, végül Gómeznek kell mennie, Diallo pedig kéznél lett volna – ám a MU sürgette a klubváltást.

„Látom és hallom, hogy milyen nagyok a várakozások Diallóval kapcsolatban, és várom az alkalmat arra, hogy megadjam neki a lehetőséget, hogy bizonyítson a Unitedben. Ami fontos, hogy adjunk neki időt a beilleszkedéshez. Hogy ehhez kell-e az U23-asok között játszania, vagy készen áll arra, hogy egyből az első csapatban vessük be, az majd kiderül” – mondta az új fiúról Ole Gunnar Solskjaer, a MU edzője.

Remek adottságai ellenére nem mindenkit győzött meg az ősszel már a BL-ben is bemutatkozó – a dán Midtjylland ellen 23 percre beszálló – Diallo.

Tény, hogy kiemelkedett a Primavera-csapatban, és az is igaz, hogy a nála idősebbek között is jól teljesített, de nem hasonlítanám a barcelonai Ansu Fatihoz vagy a Realban szereplő Vinícius Juniorhoz és Rodrygóhoz, akiket szintén figyelemmel követtem éveken át. A MU által most kifizetett összegért egy leendő világsztárt várnánk, de nem látom azt a potenciált Diallóban, mint az előbb felsorolt játékosokban

– fogalmazta meg kétségeit egy, az olasz utánpótlásban jártasnak számító profi játékosmegfigyelő.

Ami biztos, a borsos ár komoly elvárásokkal jár, és nagy terhet pakolhat Diallo vállaira. A MU-ra pedig egyáltalán nem jellemző, hogy nagy pénzt fizessen egy tinédzser focistáért – az elefántcsontpartival azonos poszton játszó, 19 éves uruguayi Facundo Pellestriért 8,5 millió eurót csengetett ki az angol klub a Penarolnak –, úgyhogy már csak ezért is izgalmas lesz követni, mire megy a cselkirály az Old Traffordon.

Olvasói sztorik