Nemzetközi foci

Cavani nem úszta meg az eltiltást az Instagram-bejegyzés miatt

MARTIN RICKETT / POOL / AFP
MARTIN RICKETT / POOL / AFP

Három mérkőzésre eltiltották Edinson Cavanit, a Manchester United csatárát az egyik Instagram bejegyzése miatt.

Cavani a Southampton elleni, 3-2-re megnyert angol bajnoki után bejegyzésében leírta a negrito szót, és az angol szövetségben (FA) ezt úgy értékelték, hogy rasszista kifejezést használt.

A meccsen két gólt is szerző Cavani törölte a bejegyzést, és azzal védekezett, hogy csak egy barátját üdvözölte, és bár klubja is védelmébe vette, ennek ellenére az eltiltást nem úszta meg, sőt, 100 ezer fontot is fizetnie kell.

Az FA csütörtökön nyilvánosságra hozott ítélete szerint a szóhasználat „sértő, helytelen és rontotta a sportág jóhírét”, így Cavanit az eltiltás mellett 100 ezer font (40,6 millió forint) pénzbüntetéssel is szankcionálták. Azt követően, hogy beismeri az FA szabályzatának megsértését, személyes oktatáson is részt kell vennie.

Az eltiltás miatt az Aston Villa elleni bajnokit, a Manchester City elleni Ligakupa-elődöntőt, valamint a Watford elleni FA Kupa-mérkőzést kell kihagynia Cavaninak.

Cavani honfitársát, az akkor a Liverpoolban futballozó Luis Suárezt 2011 decemberében nyolc mérkőzésről tiltották el, miután mérkőzés közben ugyanezzel a kifejezéssel megsértette Patrice Evrát, a Manchester United francia légiósát. Suárez akkor kitartott amellett: az általa használt szó nem számít sértőnek Uruguayban.

Olvasói sztorik