Nemzetközi foci

Novothny Soma: Maradona a Napolinál egy szent ember volt

BON ISHIKAWA / AFP
BON ISHIKAWA / AFP
Kapcsolódó cikkek

November 25-én, szerdán hatvanéves korában meghalt a labdarúgás egyik legnagyobb alakja, Diego Armando Maradona. A világbajnok argentin sztár legnagyobb sikereit a Napolinál érte el, ahol ezidáig csak egyetlen magyar játékos került a felnőtt keret közelébe. A DIGI Sport híradója Novothny Somát kérdezte, mit is jelentett a nápolyiaknak az isteni Diego.

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét
Az egyházfő az elmúlt napokban is imádkozott honfitársáért.

„El sem hittem, pont edzésről jöttem haza…” – nyilatkozta a Sport 24-nek Novothny.

A Bochum támadója négy évig testközelből élhette át, mit jelent a Maradona-kultusz Nápolyban.

„Elképesztő, mekkora bálvány volt. Az első történetem is hozzá kapcsolódik, amikor megérkeztem, majd beszálltam a taxiba, a sofőr kérdezte, hogy mi járatban vagyok. Mondtam, hogy focizni jöttem, és akkor elkezdett mesélni, milyen is volt, amikor Maradona itt játszott.”

Novothny szerint egyedülálló, amit a helyieknek jelent az Isteni Diego, és ehhez elég a város bármelyik bárjába vagy éttermébe betoppannunk.

Mindenhol kint van a képe! Ha Napoli-szurkoló, ha követi a focit vagy ha nem követi, teljesen mindegy, mindenki imádja, a fotója kint van mindenhol, ez ezer százalék!

Nem véletlenül imádják a helyiek, hiszen az argentin zseni vezérletével korábban soha nem látott magasságokba ért a Napoli. „Kettő bajnoki címe van a klubnak, 1987-ben és 1990-ben ért fel a csúcsra, és ugye mindkettőt Maradonával szerezte. Nyilván voltak ott más jó játékosok is, de azért ő volt a legmeghatározóbb a csapatban, amely akkor nyert UEFA-kupát is.”

Nyilasi Tibor: Maradona nem belerúgott a labdába, hanem simogatta
A magyar futball-legendák mellett neki az argentin volt a number one.

Novothny egy személyes történetet is megosztott a DIGI Sport nézőivel. „A mostani szertáros már akkor is a klubnál dolgozott, amikor Maradona ott volt, és ő mindig mondta, hogy milyen elképesztő focista és milyen elképesztő ember volt. Szinte minden egyes nap elmondta, hogy ő hajtogatta Maradona ruháit, neki ő egy szent ember volt.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik