Nemzetközi foci

Lemondott az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke rasszista szóhasználata miatt

Lemondott az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke, Greg Clarke, adta hírül kedden a BBC.

A szövetség vezetője fekete futballistákra a „coloured footballers” kifejezést használta, vagyis tükörfordításban színes focistákként jellemezte őket. Ez magyarként nem tűnik nagy dolognak, de az angol anyanyelvű közegben ez egy olyan szófordulat, ami abból az időből származik, amikor a rasszizmus teljesen hétköznapinak számított. Leegyszerűsítve a coloured szó azt sugallja, hogy aki nem fehér, az színes, vagyis a fehér emberek számítanak kiindulópontnak.

Mindezek tükrében talán érthető, hogy nem szerencsés egy szövetség vezetőjének szájából hallani ezt az ódivatú, mára pejoratívnak számító kifejezést, különösen a rasszizmus elleni harc közepette.

Megerősítjük, hogy Greg Clarke lemondott elnöki beosztásából. Peter McCormick veszi át ideiglenesen a pozícióját, az FA vezetősége pedig megkezdi a végleges utódjának keresését.

– írta a BBC.

Clarke egyébként bocsánatot kért a szóhasználatáért, valamint azért is, hogy másokat megsértett. Elmondása szerint azért mondott le azonnal, hogy a sportág becsületén ne essen csorba a szavai miatt.

Kiemelt kép: Catherine Ivill/Getty Images

Olvasói sztorik