Nemzetközi foci

Mesut Özilt nem nevezte az Arsenal sem az EL-be, sem a bajnokságba

Nem lép idén sem pályára az Arsenalban a hetente 350 ezer fontos fizetéssel legjobban kereső Mesut Özil.

A német világbajnokot már régóta jegelik az csapatban és ez a 2020-2021-es idényben sem lesz másképp, miután nem nevezték sem az Európa Ligába, sem a Premier League-be.

Özil azóta kegyvesztett, hogy a Kínában élő muszlim kisebbség elnyomása ellen szót emelt Instagram-oldalán és arra biztatott mindenkit, ők is tegyenek így. Ennek hatására a kínai televíziós társaságok megtagadták, hogy Arsenal-meccset közvetítsenek, ezzel komoly anyagi károkat okozva a klubnak. A történet végén az Arsenal egy rövid közleményben jelezte, ez Özil véleménye, a futballcsapat elhatárolódik a politikai kommentártól.

Sokat tettem az Arsenalélrt a futballpályán és azon kívül is, szóval csalódott voltam a reakció miatt. Azt mondták, nem akarnak politizálni, de egyrészt ez nem az, másrészt korábban már beleszóltak politikai ügykbe. Amerikában George Floyd halála után a világ felszólalt a feketék mellett, ami nagyon helyes, mert mindannyian egyenlők vagyunk, de azt kívánom, bár a muszlimokért is felszólalna a világ

– mondta a német focista a The Athleticnek az ügyről.

Ezután érkezett a csapat élére Mikel Arteta, aki apránként visszahozta Özilt, 11 meccsen pályára dobta a középpályást és úgy tűnt, a jövőben is számíthat rá. Azonban a koronavírus-járvány félbeszakította a világ futballját, a német játékos pedig nem volt hajlandó belemenni a fizetése csökkentésébe. Arteta szerint nem ezért került ki a csapatból.

Nem igaz, hogy a viselkedése, vagy fizetési vita miatt nem játszik. Semmi köze hozzá. Én döntöttem így, ha hibáztatni kell valakit, az én vagyok. Az a feladatom, hogy a lehető legtöbbet kihozzam az összes játékosaimból, ezért most úgy érzem, kudarcot vallottam. A lehető legjobb Özilt szeretném adni az együttesnek, de erre nem voltam képes

mondta Arteta az Európa Liga előtti sajtótájékoztatón.

Akármi is a döntés oka, az egyetlen válasz, amit nem kaptunk meg az Arsenaltól, hogy miért fizet még mindig 350 ezer fontot egy játékosért, aki nyilvánvalóan nem fog pályára lépni, ahelyett, hogy felbontanák a szerződését. Özil megállapodása egyébként 2021 nyarán lejár, már csak addig kell kihúznia a klubnak.

Kiemelt kép: Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

Olvasói sztorik