Nemzetközi foci sport

Halászok, ácsok, diákok vihetik EL-csoportkörbe az amatőr futballcsapatot

Nem csupán a klub, de az egész feröeri futball a legnagyobb sikere előtt áll: csütörtökön a Klaksvíkar Ítróttarfelag (röviden KI) az Európa Ligában a csoportkörbe jutásért játszik. Ráadásul azt se mondhatjuk, hogy esélytelenül, hiszen az ír Dundalk otthonában lép pályára.

A hír azért is váratlan, mert a feröeri klubfutball nem éppen a sikerességéről volt eddig híres. A KI eddig 29 mérkőzést vívott a nemzetközi kupákban és a pályán mindössze ötször győzött – egyszer pedig a koronavírus segített neki, és valljuk be, a mostani sikerben is ez indította el.

A csapat ugyanis a Slovan Bratislava ellen kezdett volna a Bajnokok Ligájában, és pályaválasztóként sem tartották esélyesebbnek. Azonban a BL-selejtezőjét előbb elhalasztották, majd törölték, mert a pozsonyiak mindkét feröeri küldöttségében volt koronavírusos. A Slovan így játék nélkül búcsúzott, a KI pedig a Young Boys ellen folytatta, de 3-1-re elveszítette az idegenben lejátszott egymeccses párharcot.

A koronavírus lett az esélytelenek legnagyobb fegyvere
A Slovan és a Pristina játék nélkül esett ki, feröeri és gibraltári továbbjutó a nemzetközi kupákban.

Ez azonban elég volt ahhoz, hogy az Európa Ligában folytathassa, ahol a harmadik selejtezőkörben a grúz Dinamo Tbiliszi következett és a triplázó Páll Klettskard vezérletével egy kiütéses, 6-1-es győzelem lett a vége.

Bármilyen meglepő tehát, a csapat egy igazi győzelemmel eljutott a csoportkör küszöbére, kérdés persze, hogy este a Dundalk ellen mire lesz képes. Az írek négy éve már jártak az EL csoportkörében, azóta nem jött össze a bravúr. A mostani kiírásban sima 3-0-s vereséggel kiestek a Celje ellen BL-ből (a meccset egyébként Újpesten játszották), majd az Európa ligában előbb az andorrai Inter Club d’Escaldest verték 1-0-ra, aztán a moldáviai Sheriff Tiraspolt búcsúztatták 1-1-es eredmény után tizenegyesekkel.

Beteljesülhet a legmerészebb álom

A Feröer-szigeteki kis halászvárosban, Klaksvikban mindössze ötezren élnek, de őket a halászat mellett csak egy dolog érdekli, a futball. A BBC egy riport erejéig közelebb hozta olvasóihoz a kisvárost, ahol mindenki a csütörtök esti óriási lehetőségről beszél.

Messze ez a legnagyobb mérkőzés a történelmünkben. A csapatunk először kerülhet be az Európa Liga csoportkörébe. Egy feröeri csapat – még a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ezt megérem

– nyilatkozta Sigurjon Einarsson, a dimma.fo portál szerkesztője.

A Transfermarkt mindössze 1,9 millió euróra becsüli a csapat teljes keretének értékét. A kisváros stadionjába 2600-an férnek be hivatalosan, de aki ülőhelyet szeretne, sietnie kell, mert mindössze 530 székkel rendelkezik a létesítmény. Így aztán nem is felel meg az UEFA szabályainak, már a Tbiliszi elleni meccset is a fővárosban, Tórshavnban kellett lejátszani.

Mint egy igazi család

A szurkolók most arról álmodnak, hogy ősszel akár az Arsenallal, AS Romával, Napolival, Bayer Leverkusennel vagy Feyenoorddal meccselhetnek, pedig 2009-ben még a másodosztályban szerepeltek. És ugyan az ország egyik legsikeresebb klubjaként hatszor nyertek kupát és 18 alkalommal bajnoki címet, a tavalyi, 2019-as aranyéremre húsz évet kellett várniuk.

A klub nagyrészt a városban született és nevelkedett játékosokra támaszkodik.

„Olyanok vagyunk, mint egy család. Mindenkinek jó a kapcsolata mindenkivel és szoros barátság köt össze bennünket” – mondta Jakup Biskopsto Andreasen, a 22 éves csapatkapitány, aki az eddigi karrierjét a klubban töltötte.

Azt mesélte, az ő ifjúsági korosztályából legalább négy vagy öt játékos szerepel az első csapatban, de például a már említett, legutóbb triplázó Páll Klettskard is saját nevelésű labdarúgó.

Elképesztő eredmény lenne számunkra a csoportkörbe jutás, hiszen a Feröer szigeteki klubfutballt is feltehetnénk a térképre. Elég irreális, ha erre gondolok, de egy álmunk válna valóra

– tette hozzá.

Ha nyer a KI, jobban megy a munka is

Sigurjon Einarsson állítja, az egész város megőrült a futballért, és a csapat teljesítménye kihat a mindennapokra is.

„Azt mondják, amikor a KI győz, a munka gyorsan és jól megy a helyi halfeldolgozóban. Ha a csapat veszít, akkor a munkaráta is sokkal rosszabb. Klaksvíkot a Feröer szigetek halászati fővárosának is hívják. Igazi munkásváros, ahol nagyon komolyan veszik a futballt.”

Olyannyira, hogy amikor az előző szezonban a bajnoki címről döntő mérkőzést vívták a B36 ellen, a város lakosságának 70 százaléka elutazott Tórshavnba, hogy a csapatnak szurkoljon.

Elmondása szerint itt aztán valóban mindenki ismer mindenkit, ha az utcán bárkivel találkozik, mindenki a fociról beszél.

A siker főletéteményese az edző, Mikkjal Thomassen, aki öt éve vette át az irányítást. Komoly célokat tűzött ki, alakított a csapat szerkezetén és stílusán, aminek eredménye mindjárt a következő évben egy hazai kupagyőzelem lett. Ezzel pedig megnyílt az út Európába, ahol megvan a lehetőség a plusz tapasztalatszerzésre.

„Azt hiszem, ez a mostani KI a legerősebb feröeri csapat, amely valaha szerepelt az európai kupákban. Tökéletesen fel vagyunk készülve ezekre a mérkőzésekre, mivel erőnlétileg és szervezettség szempontjából is rendben vagyunk. A játékosok mentalitásával sincs baj, amikor nyomás nehezedik rájuk, akkor is ellen tudnak állni” – nyilatkozta Sjurour Jacobsen másodedző.

A csapat játékosainak több mint fele teljes vagy részmunkaidőben dolgozik, éppen ezért, hogy mindenki odaérjen, az edzés helyi idő szerint délután 5 órakor kezdődik.

A csapatkapitány Andreasen nemrégiben fejezte be tanoncidejét, és már villanyszerelőként dolgozhat. Jacobsen egy halászüzemben kapott állást, de a keretben vannak diákok, ácsok, festők és könyvelők is.

Kiemelt fotó: Pierre-Henry DESHAYES / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!