Nemzetközi foci

Tíz éve először sem Messi, sem Ronaldo nem fért be az első háromba az UEFA-nál

2010 óta először fordul elő, hogy sem Lionel Messi, sem Cristiano Ronaldo nem került be a legjobb három közé az Európai Labdarúgó Szövetségnél az Év játékosa-díjért folyó versenyben.

Ronaldo a nyolcaddöntőben búcsúzott a BL-től a Juventusszal, Messi pedig egy körrel tovább jutott a Barcelonával, de ebben nem volt sok köszönet, mert a Bayern 8-2-vel takarította el a negyeddöntőben az útból a katalánokat.

Ronaldót eddig kilencszer, Messit pedig hatszor jelölték, a portugál háromszor, az argentin kétszer nyerte meg a díjat. Most erre két Bayern-játékosnak, Manuel Neuernek és Robert Lewandowskinak, valamint a Manchester City belga támadó középpályásának, Kevin De Bruynének van esélye.

Fura lenne, ha nem Neuer és Lewandowski között dőlne el a díj sorsa, a Bayern kapusa pár évvel ezelőtti önmagát idézte csapata nagy menetelése során, a PSG elleni döntőben is voltak bravúrjai, míg a lengyel támadó 15 góljával a sorozat gólkirálya lett, és a döntő volt az egyetlen meccse, amikor nem tudott eredményes lenni.

Az előző idényben összesen 55 gólt szerzett, és a BL mellett a Bundesligában és a német kupában is gólkirály lett, úgyhogy főszerepet játszott a Bayern triplázásában.

A dobogósok rangsorát leszámítva az UEFA nyilvánosságra hozta a 4-10. helyezetteket: a hatszoros aranylabdás Messi (FC Barcelona) és Neymar (Paris Saint-Germain) egyaránt 53-53 pontot kapott. A hatodik Thomas Müller (Bayern München, 41 pont), a hetedik Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain, 39), a nyolcadik Thiago Alcántara (Bayern München, 27), a kilencedik Joshua Kimmich (Bayern München, 26), a tizedik Ronaldo (Juventus, 25) lett.

A posztonkénti kategóriákban is óriási a Bayern-fölény, a védőknél például biztos, hogy müncheni játékos lesz a befutó, mivel David Alaba, Alphonso Davies és Joshua Kimmich közül kerül ki a győztes.

Az edzőknél teljes a német dominancia a három jelölt között: a Bayern irányítását novemberben átvevő Hansi Flick mellett a Liverpool és az RB Leipzig mestere, azaz Jürgen Klopp és Julian Nagelsmann esélyes még a díjra.

A nőknél a BL-győztes Olympique Lyon két játékosa, Wendie Renard és Lucy Bronze, valamint a döntőben vesztes VfL Wolfsburgot erősítő Pernille Harder jelölt az elmúlt idény legjobb játékosa címre. A győzteseket október elsején, a BL csoportkörének sorsolásán jelentik be.

A kiemelt képen Lewandowski (balra) és Neuer. Fotó: FRANCK FIFE / POOL / AFP

Olvasói sztorik