Nemzetközi foci sport

A 101 gólos Ronaldo vérengzést tartott a kiscsapatok ellen – és ellenünk is

Cristiano Ronaldo stílusosan érte el a 100 gólos mérföldkövet a válogatottban, gyönyörűen csavart szabadrúgásból a svédek kapujába, majd a második félidőben szerzett még egy látványos találatot, így az ő duplájával győzött Portugália a Nemzetek Ligája A osztályának második fordulójában.

Cristiano Ronaldo szenzációs duplájával nyert Portugália, közben megismétlődött a vb-döntő
A portugál a második a futballtörténelemben, aki átlépte a 100 gólos határt a válogatottban.

Ronaldo az első európai futballista lett, aki eljutott 100 gólig, illetve már azon is túl, a világon is csak egy játékos szerzett ennél többet, az iráni Ali Daei, aki 109 gólnál állt meg.

Nem mondunk nagyot azzal, hogy az Európában három német csapatban, az Arminia Bielefeldben, a Bayern Münchenben és a Hertha BSC-ben légióskodott Daei már nem sokáig lesz csúcstartó, Ronaldo maga is elismerte, hogy megcélozza a rekordot, ennek meg tudjuk, hogy általában mi a vége.

„A csúcsok maguktól jönnek” – Ronaldo rámegy a rekordra
Másnak egy egész karrier nem elég 100 gólhoz, a portugál pedig csak a válogatottban szerzett annyit.

A Goal.com összeszedte, hogy a 101 válogatott gólnak hogyan néz ki a megoszlása, mely csapatok ellen talált be Ronaldo. A 41 áldozatból 17 olyan válogatott van, amelynek csak egy gólt rúgott vagy fejelt Ronado, ezek egyike Argentína, vagyis a nagy vetélytársa Lionel Messi csapata.

Ronaldo kedvenc ellenfele a FIFA-világranglistán jelenleg 131. Litvánia, valamint a 17. Svédország, mindkét csapat ellen hétszer talált be.

Andorra (135.), Örményország (102.), Luxemburg (98.) és Lettország (137.) ötször hajtott fejet Ronaldo előtt, de a magyar válogatott (52.) ellen is szeret játszani a portugál sztár, nekünk négyszer köszönt be, ebből kétszer a 2016-os Eb-csoportmeccsen, amikor 3-3 lett a vége.

A világranglistát vezető belgáknak és a 8. spanyoloknak háromszor talált be eddig, ha ehhez hozzávesszük a horvátok és az argentinok elleni gólokat, akkor a jelenlegi ranglista első tíz helyezettje ellen nyolc alkalommal volt eredményes Ronaldo.

Az látszik, hogy az ötszörös aranylabdás nagyon hatékony volt az Eb- és vb-selejtezőkön, ahol a portugálok mellé mindig kerülnek gyengébb ellenfelek is, mint Litvánia, Andorra, Örményország, Luxemburg vagy Lettország.

Az említett csapatok ellen szerezte a góljainak több mint egynegyedét, ami persze nem kisebbíti az érdemeit, inkább csak amolyan statisztikai érdekesség.

Messinek az argentin válogatottban némileg kisebb a mozgástere, hiszen a vb-selejtezőkön vagy a Copa Américán általában ugyanazokkal a csapatokkal találkozik, és elég sűrű a mezőny, már a korábbi pofozógép, Venezuela sem lóg ki olyan látványosan, bár a 2018-as vb-selejtezőn így is utolsó lett a csoportban.

Venezuela ellen négy, a szintén harmatos Bolívia ellen három gólt szerzett eddig Messi, akinek Brazília, Paraguay és Uruguay a kedvenc ellenfele, mindegyik riválist öt-öt alkalommal szomorította.

A válogatottban 29 ellenfelét megbüntető, 70 gólnál járó Messi a világranglista első tíz helyezettje ellen összesen 19 gólt szerzett az alábbi megoszlásban: 5-5 a brazilok és Uruguay ellen, 3 Kolumbia ellen, 2-2 Horvát- és Spanyolországgal szemben, 1-1 Portugália és Franciaország ellen.

Vagyis a góljai 27 százalékát a jelenlegi legszűkebb világelit ellen jegyezte, de hozzá kell tenni, hogy a dél-amerikai selejtezőkön vagy tornákon sokszor játszhatott a brazil, uruguayi, kolumbiai hármas ellen, szám szerint 29 alkalommal, ennyi lehetősége volt összehozni a 13 gólt.

Messi az európai ellenfelek közül Svájcot szórta meg leginkább, a világranglistán 12. csapatnak háromszor talált be.

Messi legalacsonyabban jegyzett áldozata a 151. helyezett Nicaragua, amely ellen két gólt ért el a tavaly nyári felkészülési meccsen, míg Ronaldo esetében Lettország van a lista alján, a 137. helyezett balti válogatott ellen ötször ünnepelhetett.

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!