Nemzetközi foci

A 101 gólos Ronaldo vérengzést tartott a kiscsapatok ellen – és ellenünk is

Cristiano Ronaldo stílusosan érte el a 100 gólos mérföldkövet a válogatottban, gyönyörűen csavart szabadrúgásból a svédek kapujába, majd a második félidőben szerzett még egy látványos találatot, így az ő duplájával győzött Portugália a Nemzetek Ligája A osztályának második fordulójában.

Cristiano Ronaldo szenzációs duplájával nyert Portugália, közben megismétlődött a vb-döntő
A portugál a második a futballtörténelemben, aki átlépte a 100 gólos határt a válogatottban.

Ronaldo az első európai futballista lett, aki eljutott 100 gólig, illetve már azon is túl, a világon is csak egy játékos szerzett ennél többet, az iráni Ali Daei, aki 109 gólnál állt meg.

Nem mondunk nagyot azzal, hogy az Európában három német csapatban, az Arminia Bielefeldben, a Bayern Münchenben és a Hertha BSC-ben légióskodott Daei már nem sokáig lesz csúcstartó, Ronaldo maga is elismerte, hogy megcélozza a rekordot, ennek meg tudjuk, hogy általában mi a vége.

„A csúcsok maguktól jönnek” – Ronaldo rámegy a rekordra
Másnak egy egész karrier nem elég 100 gólhoz, a portugál pedig csak a válogatottban szerzett annyit.

A Goal.com összeszedte, hogy a 101 válogatott gólnak hogyan néz ki a megoszlása, mely csapatok ellen talált be Ronaldo. A 41 áldozatból 17 olyan válogatott van, amelynek csak egy gólt rúgott vagy fejelt Ronado, ezek egyike Argentína, vagyis a nagy vetélytársa Lionel Messi csapata.

Ronaldo kedvenc ellenfele a FIFA-világranglistán jelenleg 131. Litvánia, valamint a 17. Svédország, mindkét csapat ellen hétszer talált be.

Andorra (135.), Örményország (102.), Luxemburg (98.) és Lettország (137.) ötször hajtott fejet Ronaldo előtt, de a magyar válogatott (52.) ellen is szeret játszani a portugál sztár, nekünk négyszer köszönt be, ebből kétszer a 2016-os Eb-csoportmeccsen, amikor 3-3 lett a vége.

A világranglistát vezető belgáknak és a 8. spanyoloknak háromszor talált be eddig, ha ehhez hozzávesszük a horvátok és az argentinok elleni gólokat, akkor a jelenlegi ranglista első tíz helyezettje ellen nyolc alkalommal volt eredményes Ronaldo.

Az látszik, hogy az ötszörös aranylabdás nagyon hatékony volt az Eb- és vb-selejtezőkön, ahol a portugálok mellé mindig kerülnek gyengébb ellenfelek is, mint Litvánia, Andorra, Örményország, Luxemburg vagy Lettország.

Az említett csapatok ellen szerezte a góljainak több mint egynegyedét, ami persze nem kisebbíti az érdemeit, inkább csak amolyan statisztikai érdekesség.

Messinek az argentin válogatottban némileg kisebb a mozgástere, hiszen a vb-selejtezőkön vagy a Copa Américán általában ugyanazokkal a csapatokkal találkozik, és elég sűrű a mezőny, már a korábbi pofozógép, Venezuela sem lóg ki olyan látványosan, bár a 2018-as vb-selejtezőn így is utolsó lett a csoportban.

Venezuela ellen négy, a szintén harmatos Bolívia ellen három gólt szerzett eddig Messi, akinek Brazília, Paraguay és Uruguay a kedvenc ellenfele, mindegyik riválist öt-öt alkalommal szomorította.

A válogatottban 29 ellenfelét megbüntető, 70 gólnál járó Messi a világranglista első tíz helyezettje ellen összesen 19 gólt szerzett az alábbi megoszlásban: 5-5 a brazilok és Uruguay ellen, 3 Kolumbia ellen, 2-2 Horvát- és Spanyolországgal szemben, 1-1 Portugália és Franciaország ellen.

Vagyis a góljai 27 százalékát a jelenlegi legszűkebb világelit ellen jegyezte, de hozzá kell tenni, hogy a dél-amerikai selejtezőkön vagy tornákon sokszor játszhatott a brazil, uruguayi, kolumbiai hármas ellen, szám szerint 29 alkalommal, ennyi lehetősége volt összehozni a 13 gólt.

Messi az európai ellenfelek közül Svájcot szórta meg leginkább, a világranglistán 12. csapatnak háromszor talált be.

Messi legalacsonyabban jegyzett áldozata a 151. helyezett Nicaragua, amely ellen két gólt ért el a tavaly nyári felkészülési meccsen, míg Ronaldo esetében Lettország van a lista alján, a 137. helyezett balti válogatott ellen ötször ünnepelhetett.

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik