Nemzetközi foci

A klubok simán megtehetik, hogy nem engednek el egy focistát a válogatotthoz

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel a kluboknak nem lesz kötelező elengedniük a játékosokat a szeptember elején esedékes válogatott mérkőzésekre – közölte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

A FIFA úgy döntött, meghagyja az egyesületeknek a jogot arra, hogy szabadon döntsenek a futballisták elengedéséről, ha azoknak olyan európai országokba kellene utazniuk a válogatott találkozóra, ahol beutazási korlátozás van érvényben a pandémia miatt, vagy a visszaút után kötelező legalább ötnapos karantén.

A válogatott csapatok a Nemzetek Ligájában játszanak szeptember 3. és 8. között, de a legtöbb európai topligában a szeptember 12-13-i hétvégén már bajnoki meccseket rendeznek, így lehetetlen lenne betartani a legalább ötnapos karanténba vonulást, írja az MTI.

A FIFA múlt szerdán közölte, hogy a járvány miatt elhalasztja az augusztus 31. és szeptember 8. közötti időszakra tervezett, Európán kívüli válogatott találkozókat, melyeket jövőre, január 24. és február 1. között pótolnak.

A európai szövetség (UEFA) arra kérte a nemzeti szövetségeket, az egyes országok kormányaival egyeztetve vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy miként mentesülhetnek a labdarúgók a kötelezően előírt házi karantén teljesítése alól.

Kiemelt kép: FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance

Olvasói sztorik