Nemzetközi foci sport

Newcastle-ből elüldözték őket, olasz topcsapatba fektetnének a szaúdiak

Áprilisban még úgy tűnt, igazi történelmi lehetőség előtt áll a Newcastle United, amelynél dúsgazdag szponzor, a PCP Capital Partners nevű konzorcium jelentkezett, amelynek legnagyobb befektetője a szaúd-arábiai állami beruházási alap (Public Investment Fund).

A szurkolók nagyon boldogok voltak, hogy végre megszabadulhatnak a klubtörténet leggyűlöltebb személyiségétől, Mike Ashleytől, aki 2007-ben érkezett meg a klubhoz, rendbe tette a pénzügyeket, de egy pillanatnyi kételyt sem hagyott, hogy őt csak a profit izgatja.

Kevés ember képes annyira megutáltatni magát, mint a Newcastle tulajdonosa
Miközben a Premier League minden csapata azon dolgozik, hogy valamennyi alkalmazottjáról gondoskodjon, Mike Ashley-nek csak az a célja, hogy a járványhelyzeten minél kevesebbet bukjon.

Ugyanakkor a jelentkező befektető a 300 millió fontos ajánlatot tevő angol üzletasszony, Amanda Staveley egy szaúdi befektetőcsoportot képvisel, amely 80 százalékos tulajdonrészt vásárolna. Az ellenzők – elsősorban az Amnesty International szerint – a szaúdiak elterelő hadművelete csak arra jó, hogy a bel- és külpolitikai mocskot a sport segítségével eltüntessék, és a Newcastle United megvételét PR-fogásként jó ügyként tüntessék fel.

Visszatáncoltak a szaúdiak, nem lesz Európa szupercsapata a Newcastle Unitedből
Összetörtek a hír hallatán az angol klub szurkolói.

Csütörtökön aztán jött a hír, a szaúdi többségű konzorcium visszavonta a Newcastle United futballklubra vonatkozó vételi ajánlatát. Hivatalosan a koronavírus-járvány hatására kialakult bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkoztak, ugyanakkor a New York Times azt írta, a háttérben inkább az a nagy nyomásgyakorolás állhatott, amivel megpróbálták ellehetetleníteni a befektetőket.

Emberi jogi csoportok mellett a brutális meggyilkolt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi özvegye írt a Premier League vezérigazgatójának, Richard Mastersnek, hogy tegyen lépéseket az üzlet megakadályozása érdekében.

De ennél is nagyobb kihívást jelentett a Premier League egyik legnagyobb műsorszolgáltató partnerének, a beIN Media Groupnak a tiltakozása, a katari tulajdonú televíziós hálózat három éve vádolja Szaúd-Arábiát a programjaival történő ipari szintű kalózkodással.

A Public Investment Fund azonban csak elköltené a pénzét, a legfrissebb hírek szerint topligát váltana, és az olasz AC Milant célozta meg – legalábbis a szaúdi gazdasági portál, a Sanadeq.com szerint.

A lap szerint, ha az üzlet összejönne, akkor a Milan a világ leggazdagabb klubjává válhatna, amely a legjobbak megvásárlásával komoly reményekkel térhetne vissza a nemzetközi kupákba.

Kiemelt fotó: Pier Marco Tacca / Anadolu Agency via AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!