Nemzetközi foci

A német foci legújabb csúcsterméke, akiből generációnként csak egy születik

Mivel a topligák közül egyelőre csak a német bajnokság indult újra, így jóval nagyobb figyelem irányul a Bundesligára, és Kai Havertz remeklésére valószínűleg azok is felfigyeltek, akik eddig keveset hallottak róla. A Leverkusen 20 éves támadó középpályásában óriási potenciál rejlik, nem véletlen, hogy a Bayern, a Barcelona, a Real Madrid és a Manchester United küzd a kegyeiért.

Bár a világ futballrajongói izgalommal fogadták, hogy a Bundesliga – első komoly bajnokságként – újraindul a koronavírus-járvány után, azért a többségben ott motoszkált, mennyire élvezhetők a meccsek üres lelátók előtt, és milyen produkcióra lesznek képesek azok a játékosok, akik hosszú ideig csak otthon edzhettek, és a távolságtartás miatt akkor sem gyakorolhattak rendesen együtt, mikor már a májusi folytatásra készültek.

Nos, a német csapatok megfeleltek a vizsgán, az újraindulás utáni három fordulóban 84 gól született, ami 3,11-es átlagot jelent, vagyis nem lehet azt mondani, hogy a csapatok zavarba jöttek volna attól, hogy edzőmeccshangulatban kell belevágniuk az idény legfontosabb időszakába.

Bár az újraindulás utáni első gólt a Dortmund csodagyereke, Erling Braut Haaland szerezte, a gólkirályi címért harcolók közül pedig a bayernes Robert Lewandowski két, a lipcsei Timo Werner három gólt szerzett a nekik jutó meccseken, a legnagyobb sebességgel mégis a Leverkusen vezére, Kai Havertz robbant ki a rajtgépből, aki a Werder Bremen és a Borussia Mönchengladbach ellen is duplázva vezette győzelemre csapatát.

Beindulás a védők mögé a legjobb ütemben és egy gólt érő lezser mozdulat a Gladbach ellen:

A 20 éves támadó középpályás a 2020-as évben tizenegy bajnokit játszott, ezeken nyolc gólt szerzett, másik négyet pedig előkészített, és a két hónapos szünet szemernyit sem zökkentette ki, sőt, látszólag még jobban felszívta magát a hajrára.

A legjobb klubok mind a magukénak akarják Kai Havertzet, annyira különleges a srác, és a körülötte lévő felhajtás abszolút jogosnak tűnik

nyilatkozta a játékosról a tehetségek felkutatásával foglakozó David Webb, aki korábban dolgozott a Tottenhamnél, és öt éve figyeli a topligák egyik legkapósabb futballistáját.

Barcelona, Real Madrid, Liverpool, Manchester United, Chelsea, Bayern München, Borussia Dortmund – impozáns névsor, és az utóbbi időben ezeket a klubokat mind kapcsolatba hozták Havertzcel.

Nagyon értékes képességekkel rendelkezik, gólokat szerez vagy előkészít, helyzetet teremt a társaknak mélyen visszalépve, és ami igazán fontos, hogy kiegyensúlyozottan teljesít. Akármelyik pozícióban kap szerepet, a játékintelligenciája kiemeli a mezőnyből. Kezdetben a tízes poszton játszatták, irányítóként vagy a csatár mögött elhelyezkedő három támadó középpályás közül ő volt a középső, de ma már jobb oldali középpályásként vagy támadóként, illetve hamis kilencesként is nyugodtan bevethető

– mondta Havertzről Webb.

Havertz sorsa korán eldőlt, az egykori koronázóvárostól, Aachentől északra található faluban, Mariadorfban nőtt fel, és az egész családja rajongott a futballért, de elmondása alapján nagyapja segített megtenni neki az első lépéseket a sportágban.

A nagyapa, Richard hosszú ideje elnöke volt az Alemannia Mariadorf nevű helyi klubnak, így adta magát, hogy Kai is itt kezdjen el focizni 4 éves korában.

Az emberektől mindig azt hallottam, megvan bennem a potenciál, hogy karriert csináljak. De így is 10–12 év munkája kell ahhoz, hogy az ember eljusson a Bundesligába vagy bármelyik topligába

– mondta Havertz, aki a Mariadorfban rendre a két évvel idősebbek között játszott. Aztán 10 évesen elvitte a régió legnagyobb csapata, az Alemannia Aachen, amelynek nagy szurkolója volt, és amely akkoriban a Bundesliga másodosztályában szerepelt.

Havertz azonban csak egy évet húzott le az Aachennél, képességei alapján ugyanis máris készen állt, hogy ismét szintet lépjen. A játékosmegfigyelők már a Mariadorfban is kiszúrták, a Leverkusen scoutjának pedig akkor akadt meg a szeme rajta, amikor a csapat U12-es garnitúrája 8-3-ra megszórta az Aachen ifjoncait, és a vesztes brigádban mindhárom gólt az egy évvel fiatalabb Havertz szerezte.

2010 nyarán a nagy tehetséget el is vitte a Leverkusen, ahol akkor szembesült az első nehézséggel, amikor a teste nagyon megváltozott.

„14–15 évesen még én voltam az egyik legkisebb a csapatban, aztán hirtelen nagyot nőttem. Hozzá kellett szoknom, hogy sokkal hosszabbak voltak a lábaim, mert ez nagyban befolyásolja az ember játékát. Nem is ment könnyen az alkalmazkodás a megváltozott helyzethez, az U15-U16-os korszakban sokat kispadoztam” – árulta el Havertz, akit végül aztán nem akadályozott meg a saját teste a kiteljesedésben.

2016-ban a Leverkusen lett Németország bajnoka az U17-es korosztályban, és Havertz 26 meccsen 18 góllal vette ki a részét a sikerből, a legfontosabb gólt a Dortmund elleni, 2-0-ra megnyert döntőre tartogatta.

A vele egykorúak közül kiemelkedő tini megkapta a lehetőséget, hogy a felnőttek között is megmutassa magát, 2016 októberében a Werder Bremen elleni bajnokin 17 évesen és 126 naposan debütált az élvonalban, ami akkor klubrekordnak számított, de azóta az idén bemutatkozó Florian Wirtz számít az új csúcstartónak.

Első Bundesliga idényében 24 meccsen 4 góllal és 6 gólpasszal zárt, ráadásul három alkalommal a Bajnokok Ligájában is szóhoz jutott.

Fiatal kora ellenére nagyon higgadt a pályán, technikailag tökéletesen képzett, és rendre nagyon jó döntéseket hoz. Hihetetlen tempóban fejlődött, és gyorsan nagyon fontos játékos lett számunkra

– dicsérte csapattársát Kevin Volland, a Leverkusen csatára.

Nemcsak a pályán történtek miatt volt izgalmas időszak ez Havertz számára, hanem azért is, mert közben az iskolában is fontos feladatai voltak. Előfordult, hogy kedden a kupában idegenbeli meccsen játszott a Leverkusenben, csapata végül tizenegyesekkel jutott túl harmadosztályú ellenfelén, majd a hazaút után Havertznek még éjszakába nyúlóan a könyveket kellett bújnia, másnap ugyanis vizsga várt rá.

„Inkább ne beszéljünk róla, hogy mi volt a vizsgán” – viccelődött később, de 2017 tavaszán, az Atlético elleni BL-párharc során is előfordult, hogy az idegenbeli visszavágó idejére kimenőt kapott, hogy az érettségi vizsgáit letudja.

Ma már nehéz elképzelni, hogy a Leverkusennél egy fontos párharc során kihagynák a keretből Havertzet,

aki tavaly igazán nagyot domborított, 17 góljával holtversenyben a harmadik helyen zárt a bajnoki góllövőlistán, és még az Európa Ligára is tartogatott 3 gólt.

Havertz idén sem vett vissza, decemberben 20 évesen, 6 hónaposan és 4 naposan a német élvonal legfiatalabb játékosaként jutott el a 100. meccséig, márciusban pedig a Frankfurt elleni góljával egy másik rekordot felállított, 30 Bundesliga-találatig még senki nem jutott el ilyen fiatalon.

Az újraindulásnál a Leverkusen nem számíthatott a sérült Vollandra, Havertz pedig egy sorral előrébb került, de új szerepében is lubickolt, amit a Werder és a Mönchengladbach is a saját bőrén érezhetett meg.

Ő maga azt mondja, kötetlenebb szerepe van, hiszen ugyanúgy visszaléphet a középpályára, viszont jóval többször kell odaérnie a 16-oson belülre, ez pedig fekszik nekik, mert ezáltal ő is nagyobb veszélyt jelent az ellenfelek kapujára.

Az első Bundesliga-góltól a harmincadikig (és azóta szerzett további négyet):

„Az elmúlt időszakban a világ egyik legjobb fiatal futballistája lett, ami egy újabb erényét emeli ki, nevezetesen azt, hogy jól birkózik meg a nyomással, hiszen a klubjában komoly terheket pakolnak rá” – mondta róla a cikk elején idézett megfigyelő, David Webb.

Bár a fiatal játékosok szerződtetése időnként nagy kockázatot rejt magában, Webb szerint Havertz a kiegyensúlyozottsága és az élvonalbeli tapasztalatai alapján ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a PSG világbajnoka, Kylian Mbappé, vagy a Dortmund fél Európa által körüludvarolt szélsője, Jadon Sancho, úgyhogy nehéz elképzelni, hogy az eddigi folyamatos fejlődés után hirtelen kisiklana a karrierje.

Webb 14 éve tartja szemmel a 16 és 21 közötti tehetségeket, így aztán nyugodtan vehetjük mérvadónak a véleményét.

Havertz passzrepertoárja nagyon gazdag, jól látja meg, mikor kell oldalt váltani, ügyes, ha kicsiben kell megoldani a helyzetet, de olyankor is ritkán hibázik, ha nyomás alá helyezik, és egy érintésből kell megjátszani a labdát. Folyamatosan pásztázza a pályát meccs közben, és a labda nélküli mozgása is elsőrangú, tudja, hova kell futnia, ha labdát akar kapni, vagy ha folyosót akar nyitni a társaknak.

A Bundesliga-meccseket kommentáló Derek Rae azt emelte ki Havertzcal kapcsolatban, hogy már 16 évesen is letisztult volt a játéka, az öncélú megoldások helyett arra törekedett, hogy jobbá tegye a csapatát.

„Nem olyan a felépítése, amit egy irányító típusú játékostól megszokhattunk, jóval magasabb, de így is átsiklik az akadályok felett. A szezon elején némileg visszaesett a teljesítménye, de december óta ismét kimagaslót nyújt. A németek többsége olyan tehetségnek tartja, akiből generációnként csak egy születik, és már most olyan passzokat, gólokat láthatunk tőle, amitől az emberek felugranak a helyükről”.

Infografika: Sofascore

Csapattársa, Jonathan Tah elárulta, Havertznek is van gyenge pontja, a súlyzós edzésekért ugyanis nem rajong, sokkal jobban szereti, ha a labdával foglalkozhat, pedig Tah szerint ráférne még egy kis izom.

A nagy kérdés most az, mi lenne a legjobb megoldás a játékos számára. A Leverkusen 100 millió euró alatt nem hajlandó szóba állni a kérőkkel, de a koronavírus-járvány miatti megszorításoktól függetlenül ezt a Real, Barca, Liverpool, Bayern négyes egyikének sem okozna nehezére kicsengetni érte.

„A Leverkusen nagyszerű csapat, és jól érzem magam itt, ezt sokszor elmondtam már. De vannak ambícióim, és valamikor meg szeretném tenni a következő lépést. Szeretem a kihívásokat, ebbe az is belefér, hogy akár külföldön is kipróbáljam magam” – ecsetelte Havertz a Sport Bildnek.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern elnöke már tett homályos utalást arra, hogy Havertz útja Münchenbe vezet, ami nem is lenne meglepő, tekintve, hogy a bajorok szeretik lefölözni a többi német klubot, és begyűjteni a riválisok legjobbjait. A korábbi vb-második klasszis, a Leverkusennel 2002-ben a bajnokságban, a kupában és a BL-ben is ezüstérmet szerző Michael Ballack amondó, Havertznek az lenne a legjobb, ha egyelőre még maradna jelenlegi klubjában.

„Egy fiatal játékos számára tökéletesek a körülmények a fejlődésre ennél a klubnál. Ráadásul az sem elhanyagolható szempont, hogy ha hibázol, vagy rossz időszakot élsz át, itt messze nem ér annyi kritika, mint más csapatoknál, amelyek folyamatosan reflektorfényben vannak” – érvelt Ballack.

A 189 centi magas Havertz fejjel is nagyon veszélyes, ezt a Werder ellen is megmutatta:

Hogy aztán a hétszeres német válogatott (van már gólja a Nationalelfben is, az argentinok elleni barátságos meccsen szerezte) támadó hol köt ki, azt néhány hét múlva megtudjuk, addig pedig még feljebb srófolhatja az árát, és remekléséből a Leverkusen is profitálhat, amely a Leipziggel és a Gladbachhal hatalmas csatában van a BL-t jelentő helyekért.

Havertz formáját látva nem fogadnánk arra, hogy a Leverkusen lesz a szomorú lemaradó, amelynek be kell érnie az Európa Ligával a BL helyett.

A kiemelt képen Havertz (pirosban) gólt fejel a Werder Bremen elleni bajnokin. Fotó: Stuart FRANKLIN / POOL / AFP

Olvasói sztorik