Nemzetközi foci sport

Még a köpést is szabályozzák – Eurómilliókról és emberi sorsokról dönthet a német kísérleti foci

A többi ország számára pozitív példával szolgált, ahogy a németek a járványt kezelték, a Bundesliga újraindításával viszont nagy kockázatot vállalnak, ami akár nem várt károkat is okozhat.

Kicsit haragudhatunk a németekre, hiszen azzal, hogy a tervek szerint május 16-án folytatódik a Bundesliga, eltereli a figyelmet arról, hogy még ugyanebben a hónapban egy másik nagy formátumú bajnokság, a magyar NB I is újraindul.

Eldőlt, mikor láthatunk megint csúcsfutballt
Itt vannak a hivatalos kezdési időpontok.

Emlékezhetünk, amikor a járvány miatt szinte mindenhol leállt a bajnokság, a vodkára és szaunára csodafegyverként hivatkozó fehéroroszok focija micsoda látványosságnak számított, még külföldi tévétársaságok is megvásárolták a közvetítési jogokat, hogy el tudják látni élő futballal a meccsekre kiéhezett szurkolókat.

Egy hely, ahol még focizhatna Messi és Ronaldo, csak a vodkát is szeretni kell hozzá
Fehéroroszországban mintha senki sem venné elég komolyan a világjárványt, a sportélet él és élvezi Európa váratlan figyelmét. Már csak a két világklasszis hiányzik.

A világ végre felfedezhetné a Puskás Akadémia vagy a Kisvárda fiatal magyar tehetségeit, tapsolhatna a Mezőkövesd bátor támadófocija láttán, erre jön Erling Braut Haaland, Timo Werner vagy Robert Lewandowski, és ellopják a show-t.

Németországban március 9-én regisztrálták az első koronavírus miatti halálesetet, négy nappal később pedig felfüggesztették a bajnokságot, amelyből addig 25 forduló ment le.

A mostani idény az utóbbi évek legváltozatosabbja volt, eddig összesen négy csapat állt a tabella élén, és még mind a négynek megvan az esélye, hogy a legirigyeltebb pozícióban zárja a bajnokságot.

Bár féltávnál az említett négyből még két csapat, a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig, valamint a Borussia Mönchengladbach is megelőzte a címvédő Bayernt, a négypontos hátrányból egy nagy menetelés révén ugyanakkora előnyt csiholt a rekordbajnok.

A müncheniek december közepén kapcsoltak fénysebességre, az azóta lejátszott 11 bajnokijukból tízet megnyertek, és 38 gólt szereztek, egyedül Gulácsiék úszták meg kapott gól nélkül, amiben a 31-szeres magyar válogatott kapusnak is elévülhetetlen érdemei voltak.

Az újraindulás nagy kérdése, hogy a Bayern, a Niko Kovac kirúgása után eredetileg beugrónak szánt, de azóta véglegesített Hansi Flickkel tud-e továbbra is olyan krafttal futballozni, mint a szünet előtt. A sorsolás alapján a maradék kilenc meccsből három lehet igazán rázós a Bayernnek, a der Klassiker, vagyis a Borussia Dortmund elleni idegenbeli rangadó, valamint a BL-indulásra hajtó Bayer Leverkusen, Mönchengladbach páros elleni találkozók.

A járvány utáni első forduló egyből elhozza nekünk a bajnokság egyik legjobban várt meccsét, a Dortmund-Schalkét, amely egyben arra is választ adhat, érdemes-e reménykedniük a Dortmund-drukkereknek, hogy csapatuk meg tudja szakítani a Bayern 2013 óta tartó egyeduralmát.

A Dortmundnál kevés izgalmasabb csapat van manapság Európában, a Jadon Sancho–Haaland páros miatt még azok is leülnék a tévé elé, akik a Bundesligánál esetleg többre tartják a Premier League-et vagy a spanyol bajnokságot.

A bajnokságban produkált számaik lenyűgözőek:

Sancho 23 találkozón 19 gólból vette ki a részét (tizennégyet ő lőtt, tizenötöt előkészített), Haalandnak pedig egyelőre 1,12 a meccsenkénti gólátlaga (nyolcszor játszott, kilencszer talált be), de azt ők is pontosan tudják, hogy a pofás statisztikánál még jobban mutat az önéletrajzban egy bajnoki aranyérem.

A bajnokság korábbi szakaszában a Leipzig és a Mönchengladbach is nyolc-nyolc fordulón keresztül állt az élen, a két csapat közül a BL-ben újoncként a legjobb nyolc közé jutó lipcsei klub játékosaiban lehet komolyabb hiányérzet, ha végül nem tudják visszaszerezni az első helyet.

A Leipzig a többek között a Liverpool és az Inter által is körüludvarolt Werner góljaira (a bajnokságban huszonegyet szerzett már), és a Gulácsi által irányított védelem szilárdságára (a Bayernnel holtversenyben a legkevesebb gólt, huszonhatot kapta a csapat) építhetett a szezonban, de a kényszerszünet előtt kissé behúzta a kéziféket, igaz, az utolsó öt bajnokin játszott három döntetlenből kettő is rangadón született, a Bayern, illetve a Leverkusen ellen.

Forrás: sofascore.com

A Leipzigre még vár egy kétséges kimenetelű kölni túra, valamint egy Dortmund elleni rangadó, a kupaelődöntőben is érdekelt Gladbach pedig a Bayernnel és a Leverkusennel is megvív majd a hátralévő fordulókban.

Bár a Bundesliga eddigi 56 kiírásából 38-szor (az esetek 68 százalékában) az a csapat lett a bajnok, amely az őszi idényben a legtöbb pontot gyűjtötte, a statisztika immár a Bayern sikerét ígéri.

Legalábbis a statisztikákkal foglalkozó Stats Perform AI cég szimulációja alapján sorozatban nyolcadszor is locsolhatják majd egymásra a sört a müncheni játékosok a literes korsókból. A cég által készített statisztikai modell a csapatok támadó- és védőpotenciálja, valamint egy több évnyi eredménysort magában foglaló adatbázis alapján számolta ki a meccsek végeredményét.

A szezon végkimeneteléről összesen 10 ezer szimulációt készítettek, hogy a lehető legpontosabb számot kapják arról, hogy az egyes csapatoknak hány százalék esélyük van az adott év végi helyezésre. A Bayern esetében az jött ki, hogy 87,8 százalék a valószínűsége, hogy bajnok lesz, a második helyre 9,6, a harmadikra 2,3 százalékot számolt ki a program.

Az első helyre még a Dortmundot és a Lipcsét tartja esélyesnek a szimuláció, de a Borussia 7,1 százaléka és Gulácsiék 4,6 százaléka arról árulkodik, hogy valójában lefutottnak látja a versenyt.

Európa és az egész világ szeme rajtunk van

– nyilatkozta Manuel Neuer, a Bayern világbajnok kapusa, és valóban, ami nemsokára a Bundesligában zajlik, az felfogható egyfajta kísérletként is.

A Bundesliga gólátlaga az elmúlt három évtizedet tekintve 3,1, ami világviszonylatban a legjobb mutató, hirdette tavaly nyáron büszkén a bajnokság hivatalos oldala, de érdemes lesz megfigyelni, miként hat majd a játékosokra, hogy a bajnokság legfontosabb szakaszában, az eurómilliókról, helyezésekről, emberi sorsokról döntő csatákat kell edzőmeccshangulatban megvívniuk a zárt kapuk miatt.

Persze a profi sportolók legmagasabban képzett rétegéről beszélünk, mégis felmerül az emberben, hogy képes lehet-e a hazai pályán kétgólos hátrányban lévő csapat fordítani vagy egyenlíteni úgy, hogy nincs mögötte a tábor, amely máskor már egy 16-os környéki passzolgatásnál is morajlik.

Mindez egy olyan bajnokságban, ahol az üres székekre rácsodálkoznak, mert a stadionok maximális kihasználtsággal üzemelnek:

2013 és 2018 között 43 ezer fölött volt az átlagnézőszám, ami a Premier League-et is jócskán veri.

Nem tartozik szorosan véve a Bundesligához, de a mostani, mindenki számára ismeretlen és szokatlan helyzetet remekül összefoglalja az angolok ötlete: bár a Premier League még nem indult újra, arrafelé már előirányoztak a járvány miatt néhány fura szabályozást, e szerint a mezcsere, a meccs előtti összekapaszkodás, a közös gólöröm és a köpés sem engedélyezett.

Hogy aztán milyen szankció éri azt a játékost, aki magáról megfeledkezve, vagy a szokás hatalmának engedve a torkában összegyűlt váladékot a gyepre üríti, az jó kérdés, mint ahogy az is érdekes látvány lesz, amikor a győztes gólt szerző játékosnak csak pár méteres távolságról integetnek fülig érő szájjal a többiek.

A gólöröm amúgy is az egyik legőszintébb dolog a futballban, amikor nem nagyon lehet gátat szabni az érzelmeknek, és a játékos mindenkivel meg akarja osztani az örömét, de ha nincsenek nézők és még a társakkal sem lehet tombolni, az valami újfajta élménnyel ajándékozza meg őt – és minket is.

„A játékosok nagyon kreatívak, alig várom, hogy megtudjam, mi fog történni, ha valaki gólt lő” – mondta Fredi Bobic, a korábbi kiváló csatár, aki jelenleg az Eintracht Frankfurt sportigazgatója. Ahogy az angoloknál, úgy a németeknél is felmerült a köpés problematikája, és arra kérték a focistákat, hogy a pályán mellőzzék, csak folyadékpótlás esetén köpjenek.

A gólöröm korlátozásánál egy fokkal fontosabb témát vetett fel Christian Kolodziej, aki korábban több Bundesliga-klubnál is dolgozott erőnléti edzőként.

Vajon lesznek sérülések? Attól tartok: igen. És a futballisták majd olyan intenzitással vetik bele magukat a játékba, ahogy megszoktuk? Nem, erre várni kell kicsit

– vázolta aggályait Kolodziej.

Sérüléscunamival térhet vissza a csúcsfoci
Egyénileg készültek ugyan a játékosok, de az nem elég.

A kluboknak és a ligának komoly háttérmunkája volt abban, hogy Angela Merkel kancellár rábólintson a bajnokság újraindítására, és bár a meccsekig még bő egy hét hátra van, máris van egy játékos, aki kimarad a jóból: a Hertha támadója, Salomon Kalou az egészségügyi szabályokat figyelmen kívül hagyva pacsizgatott a társakkal az öltözőben, és olyan okos volt, hogy az egészet le is videózta.

A Herthánál megmutatták, miért veszélyes az, ha túl korán visszatér a foci
Páros lábbal rúgták fel az egészségügyi előírásokat.

Klubjának nem lehetett más választása, felfüggesztette a játékjogát, ami egyértelmű üzenet, ugyanakkor megmutatta a helyzet fonákságát is, egy felelőtlen focista simán romba dönthette volna hosszú hetek munkáját és egyeztetéseit. Hogy aztán a játékosok mennyire érzik magukat kényelmesen a mostani helyzetben, az majd csak később fog kiderülni, a BBC-nek nyilatkozó leverkuseni vezető, Simon Rolfes azt mondta, heti háromszor-négyszer végeznek tesztet a játékosokon, ami biztonságérzetet nyújt számukra.

Az első és a másodosztályban összesen 1724 tesztet végeztek el a játékosok körében, ezek közül tíz lett pozitív, és a Bundesliga 2-ben szereplő Erzgebirge Aue az egész csapatot karanténba küldte, miután az egyik játékosnál kimutatták a vírust.

De mi lesz a játékvezetőkkel és asszisztensekkel?

A Kicker azt írja, az első és másodosztályú bírói és asszisztensi keretből még senkit nem teszteltek, és a játékvezetők egy része úgy érzi, a mostani egészségügyi protokoll közel sem elégséges ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat a pályán. Ehhez jön még mindenki nagy kedvence, a videóbíró nevű intézmény, amelynek kölni központjában egyszerre négy spori nézi vissza egy szobában monitorról a vitatott eseteket.

Még ha maszkot is húznak, egy kis helyiségben négy ember összezárva nem az a helyzet, amire Müller Cecília tiszti főorvos német kollégája elégedetten rábólintana.

A válaszra váró kérdések tehát sorjáznak, és bár a szurkolók bizonyára örülnek, hogy valamiféle futball ismét jut nekik, olvasni olyan véleményt is, amely azt hangsúlyozza, a Bundesliga most mutatta meg, hogy az emberek helyett a profit a fontos, mert a tévéközvetítés révén bevételhez jutnak a klubok.

Bár a játékosok megérdemlik az elismerést, hogy bizonytalan körülmények között is edzésre jelentkeztek, valójában az ő csendes kapzsiságuk az oka annak, hogy a klubok és a liga ennyire hajszolták a bajnokság újrakezdését. (…) A játékosok fizetése teszi ki a klubok kiadásainak 75 százalékát, és a focisták nagy része vígan megtehetné, hogy belemegy a fizetéscsökkentésbe, amivel a klubra nehezedő nyomást is enyhíthetné

fogalmazta meg kritikáit a német újságíró, Michael da Silva. Azt is megemlítette, hogy a többi ország számára pozitív példával szolgált, ahogy a németek a járványt kezelték, a Bundesliga beindításával viszont nagy kockázatot vállalnak, ami akár nem várt károkat is okozhat.

Kiemelt kép: Ina Fassbender / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.