Nemzetközi foci

Van Basten: A gazdag klubok pórázon tartják az UEFA-t

Kemény, szókimondó nyilatkozatot tett Marco van Basten, a hollandok egykori háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok csatára, aki saját szövetségét és az UEFA-t is kritikával illette.

Miután a kormány úgy döntött, a koronavírus-járvány miatt szeptember elsejéig semmilyen rendezvényt nem tarthatnak meg (zárt kapuk mögött sem), a holland szövetség április 24-én lezárta a bajnokságot.

Ugyan a címvédő Ajax nem kapott aranyérmet, de a tabella alapján az amszterdamiak és a második helyen álló AZ Alkmaar indulhat a Bajnokok Ligájában, míg az Európa Liga-kvótákat a Feyenoord, a PSV és a Willem II kapja meg.

Bár papíron a 6. helyezett Utrecht jobban állt (egy meccsel kevesebbet vívott, és három ponttal a Willem II mögött volt, de jobb gólkülönbsége miatt minden bizonnyal eléje került volna), így azonban lemaradt az európai kupaindulásról. Van Basten azt mondta, ez a döntés így, ahogy van, elfogadhatatlan.

Ez hihetetlen megoldás. Engem nem az érdekel, ki indul a BL-ben vagy az Európa Ligában, de így nem lehet véglegesíteni a dolgokat. Hogyan lehet végeredményt hirdetni, amikor megjósolni a verseny végét, amikor a csapatok nem játszottak azonos számú mérkőzést? Meg tudja magyarázni valaki?

– nyilatkozta az Algemeen Dagbladnak.

A legtökéletesebb gól mellett a legszomorúbb búcsú is az övé
38 évvel ezelőtt indult, és fájdalmasan korán fejeződött be Marco van Basten karrierje. A holland csatár egyszerűen ellenállhatatlan volt a kapu előtt, de hiába ontotta a gólokat, a többször műtött bokája 28 évesen visszavonultatta.

Szerinte a kialakult helyzetben egyértelműen be kellett fejezni a bajnokságot, de törlés esetén nem lett volna szabad figyelembe venni a tabellát. „Vis maior áll fenn, most sokkal fontosabb a koronavírus okozta válság kezelése. De az egyetlen tiszta módszer a verseny megsemmisítése, akárcsak az amatőröknél. Úgy kellene tenni, mintha a 2019-2020-as bajnokság nem létezne. Akkor is, ha így ugyancsak akadnának elégedetlen klubok.”

Van Basten azzal vádolta Eric Guddét, a holland szövetség ügyvezető igazgatóját, hogy az UEFA parancsainak engedelmeskedett.

Tudom, mi van minden mögött. A szövetség csak azt teszi, amit az UEFA diktál. Az UEFA pedig nem a megfelelő módon vesz részt a nemzeti szövetségek döntéseiben, ugyanis a gazdag európai klubok pórázon tartják. Itt minden a pénzről, a pénzről, a pénzről szól.

Az UEFA megpróbálja betölteni a főnök szerepét, de a bajnokságokba semmi beleszólása nincsen. A holland szövetségnek ellenkeznie kellett volna, és azt mondani, ez a mi döntésünk. De nem mert ellentmondani.”

Kiemelt fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Olvasói sztorik